Job Hoogland: Het voelde als familie

CHIO
A91 BD5 E3 CA74 4600 8 C4 F 0 C346 B017 F28 1 201 a

Zonder vrijwilligers geen concoursen. Dit geldt ook voor het CHIO Rotterdam. Zo'n 300 vrijwilligers komen ieder jaar in actie. Sommigen gedurende enkele dagen tijdens het evenement, anderen al vanaf begin februari als de echte voorbereidingen beginnen en sommigen zelfs gedurende het gehele jaar. En al sinds vele jaren. Dit keer wilden we wel eens horen hoe een vrijwilliger, die dit jaar voor de eerste keer van de partij was, het evenement heeft beleefd. We spreken met Job Hoogland.

Job: “Ik ben 18 jaar en kom uit Leiden. Ik ben net geslaagd voor het gymnasium en zal komend jaar in Amsterdam de studie Communicatie en Informatie-wetenschappen gaan volgen. Mijn hobby’s zijn acteren en paarden. Ik rij, geef les, help op onze manege bij ponykampen, maak paarden zadelmak voor de manege en heb een verzorgpaard.

Jeroen Dubbeldam

Ik ben op 19 juni jarig en zolang ik me kan herinneren, kreeg ik altijd van mijn ouders een kaartje voor het CHIO. Toen ik zes jaar was, ging ik al op ponykamp en sinds mijn achtste heb ik wekelijks les. Mijn vader, die altijd meeging, was geen paardenman, dus gingen we op het CHIO altijd naar het springen kijken. Helemaal geweldig vond ik dat, vooral de barrage. In die tijd was Jeroen Dubbeldam mijn idool. In 2016 ben ik na de Grand Prix, terwijl hij z'n gebroken teugel nog in z'n hand had zelfs met hem op de foto gegaan.

Accreditatie en servicemedewerkers

Tijdens het EK in 2019 heb ik via onze manege flyers uitgedeeld en dat vond ik heel leuk, ik besloot toen dat ik vrijwilliger wilde worden. Door Corona duurde dat wat langer dan gepland, maar dit jaar was het dan zover. Er waren verschillende mogelijkheden en ik koos voor het team van Accreditatie. Geen idee wat het inhield overigens ……. Het was hartstikke leuk. Ik werd enthousiast opgevangen, zag veel bekende ruiters en bekende Nederlanders, had het heel gezellig en kon de hele dag over paarden praten. Iets wat in mijn normale leefomgeving niet altijd op prijs wordt gesteld ……. Het was echter niet heel druk voor dit team en toen ik in een pauze op de tribune zat, kwam ik in gesprek met mensen van het team Servicemedewerkers. Zij zijn heel herkenbaar, want ze werken in pak. Het werk dat zij doen, gastheer/gastvrouw zijn, dat wilde ik ook ! Op zondag kon dit team nog mensen gebruiken, dus de avond ervoor zat ik al in hun bekende keet (kantoor, verzamelpunt). Muziek, gezelligheid, leuke mensen, wijn, ik genoot.

KNHS Young leaders

Paarden zijn mijn leven en alles wat ermee te maken heeft vind ik gewoon leuk. Naast mijn school heb ik dus een verzorgpaard, ik help op zaterdag op de manege en ik volg het KNHS Young Leaders programma. Ik vind het interessant om mee te denken over de toekomst van onze sport. In mijn vakanties ben ik bijna alle dagen op de manege. Ik geef les, help bij de ponykampen en vind het leuk om allerlei dingen te verzinnen om het zo leuk mogelijk te maken. Misschien wel een nieuw kamplied bedenken."

Nieuwe vriendenkring

Job vertelt enthousiast en ondanks dat hij verre van in de buurt is tijdens het interview (hij viert vakantie aan het Comomeer in Italië), horen wij de lach op zijn gezicht. Die lach die we ons zo goed herinneren van tijdens het CHIO, Job straalde van oor tot oor, waar we hem ook tegen kwamen. Job: “Ja, ik vond het inderdaad geweldig, de sfeer, de topsport, de entourage, de hele dag alleen maar paarden, het contact met de andere vrijwilligers, het voelde als familie, binnen een paar dagen had ik er een hele nieuwe vriendenkring bij. Ja, ik kom zeker terug volgend jaar, ik hoop dat ik tijd heb voor alle dagen.

Dinja: I’m sexy and I know it

Ik zou dan het liefste weer bij het team van de Servicemedewerkers gaan. In dat team zie je veel sport en sta je heel dicht bij de ruiters en het publiek. Ondanks mijn vader die mij altijd meenam naar het springen, geef ik de voorkeur aan de dressuur. Heel interessant vind ik dat, ik kan uren kijken naar hoe dressuurruiters hun hulpen geven, hoe ze rijden, ik vind de theorie achter de dressuur heel boeiend. Mijn favoriet is Dinja van Liere. Lang geleden, in 2014, met een bonte avond van ons ponykamp gingen we naar het NK en daar is de liefde begonnen. Dinja reed in het ZZ zwaar met Capri Sonne haar 'I’m sexy and I know it' kür. Ik was om, wat was dat geweldig ! Ze rijdt zo mooi, zo netjes …… Ik vind het nu heel jammer dat Haute Couture verkocht is, Hermès vind ik ook geweldig hoor, maar Haute Couture vond ik zo'n prachtig dier”. We horen weer hoe hij geniet.

Wees lief voor je paard

We vragen Job het gesprek zelf af te sluiten en hij twijfelt geen seconde: “Ten eerste wil ik iedereen nu al aanraden naar het CHIO in 2023 te komen. In het schitterende Kralingse bos, in alle rust genieten van de paardensport. Als publiek of vrijwilliger, het is puur genieten! Ten tweede wil ik vragen: Wees lief voor jullie paard of paarden en zorg dat andere paardeneigenaren of berijders dat ook zijn. Voor het imago van de sport is dat echt nodig en voor het CHIO ook, we willen nog lang blijven bestaan”.

Het is duidelijk, het CHIO Rotterdam heeft er een enthousiaste vrijwilliger bij. En niet zomaar een vrijwilliger. Job is van alle markten thuis en wij denken dat het met die studie communicatie wel goed zit. Leuk Job, éٞén jaar actief en dan al zo enthousiast, welkom bij de club! Geniet van je vakantie en alles wat je doet en heel graag tot het CHIO Rotterdam 2023.

  • Deel dit artikel