Jeroen Dubbeldam Europees kampioen springen

Individual podium AKEN15 Y10825

Jeroen Dubbeldam is op magistrale wijze – zonder op het kampioenschap een springfout te maken – Europees kampioen geworden met SFN Zenith N.O.P. "Een droom die uitkomt. Op het mooiste concours van de wereld. Mooier kan gewoon niet. Ik moet het nog even laten bezinken, maar wat super is het de afgelopen dagen geweest. Dit is de enige titel die nog miste”, zegt de regerend wereldkampioen en Olympisch kampioen van 2000. “Alles ging volgens plan. Mijn paard SFN Zenith N.O.P. heeft het me gewoon heel gemakkelijk gemaakt."

Op een voor Dubbeldam welhaast gebruikelijke manier, maakte de ruiter uit Weerselo het in de finale van het Europees Kampioenschap op fenomenale wijze af. Zonder ook maar een enkele springfout te maken over vijf loodzware ronden, voegde Dubbeldam vandaag individueel goud toe aan het teamgoud van afgelopen vrijdag.

Gemakkelijk leek het bij de eerste finale ronde niet. SFN Zenith N.O.P. herinnerde zich het lawaai van afgelopen vrijdag toen hij de immense ring van het stadion in Aken binnen ging en durfde de ring niet in. “Het stadion explodeerde toen en mijn paard ook. Ik snap nu wel wat Edward Gal vorige week meegemaakt heeft”, kijkt Dubbeldam terug. “Maar eenmaal in de ring was het goed. Maar ik hou ervan als het publiek enthousiast is. Dat hoort er ook bij. Zenith is een ongelooflijk paard. Vorig jaar werden we dubbel wereldkampioen toen hij in zijn eerste internationale jaar in de sport was. Hij zet het gewoon door, doet het gewoon weer. Dat is echt ‘amazing’ Gregory Wathelet zette met zijn foutloze rit wel heel veel druk op me. Maar mijn paard gaf me zoveel vertrouwen, die was zo fit.”

Dubbeldam gaat de geschiedenis in als een van de meest succesvolle ruiters. “De Europese titel was de enige die nog miste op mijn palmares. Ik was ook echt heel erg gebrand om die te winnen. Maar het was een harde strijd. Er zijn zoveel goede ruiters en zoveel goede paarden. Alles moet dan kloppen en je moet geluk hebben. Dit is een droom die uitkomt.”

Jur Vrieling bekroonde een fantastisch kampioenschap met een vijfde plaats in de eindstand met VDL Zirocco Blue N.O.P. “Ik baalde wel enorm van de fout in de eerste manche. Maar Zirocco sprong nog beter dan in de landenwedstrijd.”

Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. sluiten het EK af op de veertiende plaats na een prachtige foutloze finaleronde, maar 8 strafpunten in de eerste omloop. “Verdi liep iets teveel tegen de hand, waardoor ik de fout op de insprong van de dubbel kreeg. De tweede ronde was heel goed. In ieder geval weer een plak erbij”, zegt de sympathieke Maikel die vorig jaar teamgoud won op het WK en Olympisch teamzilver in London.

Bondscoach Rob Ehrens straalt: “Fenomenaal van Jeroen. Ik ben heel trots. Alle paarden zijn heel fit gebleven en hebben fantastisch gesprongen.”

Nederland sluit het tweeweekse Europees Kampioenschap in Aken af als aanvoerder van het medailleklassement met 4 gouden medailles (landenwedstrijden dressuur, springen en vierspannen, Jeroen Dubbeldam springen ), 1 zilveren medaille (IJsband Chardon vierspanrijder) en drie bronzen medailles (landenwedstrijd reining, Hans Peter Minderhoud dressuur en Koos de Ronde vierspanrijder).

  • Deel dit artikel