In Memoriam: Jaap Rijks

Dhr Rijks 1

In de nacht van vrijdag op zaterdag is op 97-jarige leeftijd de heer Jaap Rijks overleden. Het CHIO Rotterdam en de Rotterdamsche Manège hebben een bijzondere band met deze legendarische paardensportman. Tijdens het allereerste CHIO Rotterdam in 1948 maakte Jaap Rijks als springruiter met het paard Master, eigendom van oudbestuurslid wijlen de heer Job Dura, deel uit van het Nederlandse team tijdens de landenwedstrijd in Rotterdam en in datzelfde jaar ook tijdens de Olympische Spelen. Met Master heeft hij vele successen behaald, de rozettenkast hangt nog altijd in de Rotterdamsche Manège.

Behalve als deelnemer was Jaap Rijks later ook vele jaren als jurylid en tot 1991 als juryvoorzitter actief tijdens het CHIO Rotterdam. Niet alleen voor het CHIO Rotterdam, ook voor de internationale paardensport heeft Jaap Rijks met zijn toewijding tot de paardensport een belangrijke rol gespeeld bij noodzakelijke vernieuwingen. Hij werkte mee aan de hertsructurering van de KNHS en was penningmeester bij de FEI. In 1982 werd Jaap Rijks terecht onderscheiden met de titel Paardensportman van het jaar.

Ondanks zijn hoge leeftijd betekende de hippische sport alles voor Jaap Rijks. Tot op hoge leeftijd zat hij zelf regelmatig te paard en als het maar even mogelijk was woonde hij graag de FEI Nations Cup in Rotterdam bij.

De hippische sport verliest met het overlijden van Jaap Rijks een belangrijk en deskundig paardensportman. Het bestuur en de organisatie van het CHIO Rotterdam zijn dankbaar voor wat Jaap Rijks voor ons en voor de sport heeft betekend en wenst zijn vrouw Annelies, die altijd aan zijn zijde was, heel veel sterkte met dit enorme verlies.

  • Deel dit artikel