In Memoriam: Hans Gunther Winkler

IMG 4178

Afgelopen weekend is op 91-jarige leeftijd na een langdurig ziekbed de Duitse springlegende Hans Gunther Winkler overleden. Hij was de meest succesvolle Duitse ruiter aller tijden, de enige die aan maar liefst zes Olympiades heeft deelgenomen en maar liefst vijf gouden Olympische medailles won. In 1954 en 1955 werd Winkler wereldkampioen en in 1957 werd hij in Rotterdam Europees kampioen toen deze kampioenschappen voor de eerste keer aan het CHIO Rotterdam waren toegewezen.

De finale van dit Europees Kampioenschap werd gereden met een paardenwissel. Winklers reservepaard Sonnenglanz verving tijdens deze finale Halla, het paard waarmee hij zijn grootste successen heeft behaald. Sonnenglan, halfbroer van Halla, heeft de wedstrijd in het Kralingse bos in het voordeel van Winkler beslist, omdat de andere ruiters het niet met hem konden vinden.

Winkler was bij leven al een legende binnen de springsport. Tot op hoge leeftijd heeft hij Net voor zijn 60ste verjaardag in 1986 reed Hans Gunther Winkler zijn laatste ereronde tijdens het CHIO in Aken. Hij werd bondscoach van het Duitse team en behaalde in 1988 met het team goud tijdens de Olympische Spelen in Seoul. Ook was hij actief als trainer en had hij zijn eigen bedrijf HGW marketing waarmee hij toernooien organiseerde en mensen adviseerde. Hans Gunther Winkler ontvinge meerdere belangrijke nationale en internationale onderscheidingen.

Het bestuur en de medewerkers van het CHIO Rotterdam gedenken een groot sportman en wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met het verlies.

  • Deel dit artikel