In memoriam: Daan Dura

Op 13 juni overleed op 78-jarige leeftijd Daan Job Marie Dura, erelid van het CHIO Rotterdam.

Hij heeft voor het CHIO Rotterdam en de Rotterdamsche Manege, evenals zijn vader een grote rol gespeeld. Vanaf 1965 was Daan Dura lid van het Uitvoerend Comité van het CHIO en van 1979 tot eind 1995 was hij vicevoorzitter. (Zijn vader Job Dura sr., initiatiefnemer van het eerste CHIO Rotterdam in 1948, vervulde deze zelfde functie tot 1960.) Voorzitter van het CHIO-bestuur was destijds Jacques Schoufour. Dura was verantwoordelijk voor de opbouw en facilitaire zaken. Bij zijn aftreden werd Daan Dura tot erelid van het CHIO Rotterdam benoemd.

Daan Dura was uiterst toegewijd aan het CHIO en de andere zaken waar hij zich voor inzette. Hij had een groot gevoel voor humor en was een snelle denker. Problemen zag hij meestal eerder aankomen dan andere mensen en hij had er ook vaak de beste oplossing voor.

"Omdat het CHIO Rotterdam voor hem als een kind was hebben mijn medebestuursleden en ik zelf menige kritische noot van Daan gekregen zoals hij dat als geen ander kon. Daarom is voor mij één moment onvergetelijk, " aldus Frans Lavooij, voorzitter van het CHIO Rotterdam. Het was 's ochtends vroeg tijdens het CHIO 3 jaar geleden en opeens stonden Daan en zijn vrouw Petra voor me. Hij gaf me toen een oude rozet, zo een als alle bestuursleden tijdens het CHIO Rotterdam altijd dragen, en zei daarbij: "Lavooij die krijg jij, want je hebt hem verdiend. Het is geweldig wat je gedaan hebt." Voor mij was dat een emotioneel moment en het mooiste compliment voor het werk van ons bestuur. Speciaal van deze man, die met het uitreiken van de rozet die ooit door zijn vader Job Dura is gedragen op een unieke manier zijn goedkeuring en dank uitsprak aan ons bestuur. Wellicht is het mensen opgevallen, maar ik draag sinds die tijd tijdens ons evenement dus alleen nog die bijzondere rozet."

Ook zakelijk heeft Daan Dura veel bereikt. Dura’s Aannemingsmaatschappij, het latere Dura Vermeer, dat door zijn grootvader was opgericht en werd door Daan Dura uitgebouwd tot een van de meest toonaangevende bouwbedrijven van Nederland. Het bedrijf is sinds het begin een van de hoofdsponsors van het CHIO Rotterdam. Voor Rotterdam en in het bijzonder voor het culturele leven van de stad heeft Dura veel gedaan. Als erkenning ontving hij daarvoor van de Gemeente Rotterdam de Wolfert van Borselenpenning en de Mr. K.P. Van der Mandele Penning.

De crematie van Daan Dura heeft in besloten kring plaatsgevonden. Het bestuur van het CHIO Rotterdam wenst de familie veel sterkte.

  • Deel dit artikel