IJzer boven cijfers

Laura van Schalkwijk / CHIO
C71 C40053

Van een gat in de markt ontdekken tot een bloeiend bedrijf met 90 werknemers in het Rotterdamse hart. In slechts vijf jaar tijd groeide leasemaatschappij Beequip explosief en is het bedrijf niet meer weg te denken in de MKB-wereld van het zware materieel.

Geregeld ontstaan ze gewoon in de kroeg: goede ideeën. Zo ging het ongeveer ook tussen Peter Loef, Giel Claes en Joris Linders. De drie oprichters van Beequip kennen elkaar via hun vorige werk bij ABN Amro en PON en hadden al snel een idee van het type ‘gat in de markt’. Ze vonden dat kleine en middelgrote bedrijven niet goed werden voorzien in hun behoeftes voor zwaar materieel. ‘’Veel leasemaatschappijen kijken vooral naar de financiën”, zegt Peter Loef. ‘‘We vinden het belangrijker om eerst te bekijken wat een bedrijf nodig heeft. Bij ons gaat ijzer boven de cijfers.

Met ijzer doelt Loef op onder meer graafmachines, torenkranen, vrachtwagens, containers, hoogwerkers, vorkheftrucks of binnenvaartschepen. Kleine en middelgrote bedrijven in de logistieke, agrarische, maritieme sector en infra en bouwsector kunnen zowel nieuw als gebruikt materieel bij Beequip leasen. ‘‘Zwaar materieel gaat over grote bedragen,” zegt Loef. ‘‘Een gloednieuwe torenkraan kost al gauw een miljoen euro. Dat hebben veel ondernemers niet. Een tweedehands kraan leasen is goedkoper. De ondernemer betaalt in termijnen en kan de kraan aan het einde van de looptijd eventueel kopen.” Voorheen stuitten bedrijven in hun zoektocht naar financiering vaak op obstakels. Of ze waren te klein om serieus genomen te worden, of het contact met financiers was onpersoonlijk en zonder enige kennis van zaken. Loef: ‘‘Als je ons belt, dan krijg je een expert aan de lijn, iemand die ook alles weet van graafmachines. Dat betekent persoonlijk contact en oprechte interesse in klanten. Dat zou heel normaal moeten zijn, maar dat was het niet.”

Overtuigd van hun ideeën zochten Loef en zijn kompanen investeerders voor hun op te richten bedrijf. De Haagse zakenbank NIBC was enthousiast: Wat fijn is dat we niet alleen het geld kregen, maar ook het vertrouwen.” Bovendien hadden ze al veel potentiële klanten. ‘‘Ze zeiden: als jullie dit gaan doen, kom ik bij jullie. Dat was natuurlijk de beste bevestiging.” In oktober 2015 was Beequip een feit, met als adres een klein kantoor van zolderkamerformaat. Begin 2016 werden de eerste klanten van materieel en bijbehorende leasecontracten voorzien. Een belangrijke markt voor Beequip is materieel in de maritieme sector en haven: van containers, binnenvaartschepen, werkschepen tot offshore materieel. “Daarom zijn we lid van de CHIO Port Club. Een mooi netwerk van goeie connecties”, vertelt Loef.

Inmiddels bestaat Beequip ruim vijf jaar en is in die tijd uitgegroeid tot de grootste alternatieve financier van Nederland. Een bloeiend bedrijf pal aan de Maas, in hartje Rotterdam, waar 90 mensen werken en inmiddels voor meer dan €1 miljard aan leases sinds de oprichting is uitgekeerd. Dankzij zelf ontwikkelde software oplossingen kunnen klanten eenvoudig via de website berekeningen uitvoeren en digitaal een aanvraag kan doen. “Zonder persoonlijk contact te verliezen”, benadrukt Loef. “Dankzij innovatieve oplossingen en een enthousiast team, ervaren klanten en partners de combinatie van tech met een persoonlijke touch.” Beequip groeit niet alleen zelf, maar helpt ook kleine en middelgrote bedrijven groeien. Bedrijven kunnen hun materieel ook onderbrengen bij Beequip. Zo kan een ondernemer drie kiepwagens verkopen en terug leasen. Met het geld uit de verkoop kan een vierde kiepwagen worden aangeschaft. ‘‘Het MKB is de ruggengraat van onze economie. Gaat het met die bedrijven goed, dan gaat het ook goed met ons land. Dat is wat ons beweegt.” De toekomstverwachtingen zijn hoog. “Onze rit is pas net begonnen”, vertelt Loef. “Het probleem wat wij oplossen bestaat niet alleen in Nederland. We hebben als doel om ook in het buitenland ondernemers te helpen met financieringsaanvragen en ons netwerk van producenten, dealers en handelaren meer te benutten. Het belangrijkste is het team van Beequip'ers en hun betrokkenheid. Dat is de basis van onze ambitie. En de ambities zijn groot.”

Photo credits: PETJA BUITENDIJK

  • Deel dit artikel