Het weer in de afgelopen 65 jaar

Tribune1

Tot een jaar of tien geleden vond het CHIO Rotterdam altijd in augustus plaats. Dat betekende vaak mooi zomers weer. En vooral veel wespen, wat gedurende vele jaren de grootste zorg was van de artsen die tijdens elk CHIO Rotterdam aanwezig zijn.
Helaas heeft ook menig maal de regen het evenement parten gespeeld. Zoals in 1965 toen tijdens het CHIO 94 centimeter regen viel, 1/8 van de normale jaarhoeveelheid. Twee motorpompen van de brandweer worden aangevoerd. Bij de wal, die toen nog onderdeel van het parcours uitmaakte stond 12 cm water en de karpers uit de sloot naast de Kralingseweg zwommen in het rond. Zwemster Ada Kok wordt uitgenodigd en de ruiters hebben water in de laarzen staan.

Op donderdagmiddag 15 augustus 1985 was de laatste springrubriek nog niet afgelopen of de lucht boven het Kralingse Bos wordt plotseling zwart. Spoedig raasde een wervelwind over het terrein. Alexander Henneke was vrijwilliger bij stalling en herinnert het zich nog goed: ”Ik kwam terug van het hoofdterrein en de grote spantent bij stalling stond als een soort circustent omhoog. Mijn eerste gedachte was, alles wat daarin staat gaat dood… Toen ik de tent binnenkwam zag ik tien man aan een touw hangen.” Iedereen werd opgeroepen om aan de touwen van de tenten te gaan hangen, mariniers, taxi team, keukenploeg, en Daan Dura. Henneke: “Het is een wonder dat er niets gebeurd is… In ieder geval hebben we het jaar daarna andere tenten genomen.

Het verplaatsen van het CHIO Rotterdam naar juni heeft wel gezorgd voor minder wespensteken maar regen heeft ook in juni nog menigmaal voor bijzondere momenten gezorgd. Zo is menig Kür op Muziek in de regen gereden. Tijdens. het internationale Grand Prix debuut van Edward Gal met de zwarte hengst Totilas in 2010 kwam het met bakken uit de hemel. De regen, onweer en alle paraplu’s op de tribune maakte geen enkele indruk op de stoere hengst, de combinatie glansrijk met maar liefst 90.143%. “Nou weet ik tenminste dat Totilas niet bang is voor paraplu’s” zij Gal na afloop van z’n proef.

bron: een zilveren CHIO (1972 uitgegeven door Stichting de Hoefslag) en CHIO 50-jaar uitgegeven in 1998 door Koppel Uitgeverij & CHIO

  • Deel dit artikel