Harald Swinkels lid Raad van Advies CHIO Rotterdam

CHIO
IMG 0390

Onlangs is ondernemer en filmmaker Harald Swinkels toegetreden tot de Raad van Advies van het CHIO Rotterdam. Samen met Pieter Schoen richtte hij destijds de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) op, tegenwoordig wil hij met een eigen filmproductiemaatschappij de Nederlandse filmindustrie flink opschudden. Een kennismaking met dit markante nieuwe lid van de Raad van Advies.

Harald Swinkels (45) is getrouwd en heeft drie dochters, waarvan één groot paardenliefhebster. In 1993 kwam Harald naar Rotterdam gekomen om econometrie te studeren aan de EUR en daar is hij uiteindelijk afgestudeerd als bedrijfseconoom. In 1998 begon Harald, nog vanuit de studentenbanken, samen met compagnon Pieter Schoen, met ondernemen. Na ondernemersavonturen in een uitgeverij, een ‘dotcom’ en een IT-bedrijf, hebben zij in 2005 de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) opgericht, dat uitgroeide tot de grootste onafhankelijke energieleverancier van Nederland. In 2018 heeft het tweetal dit bedrijf verkocht aan Waterland Private Equity. Sinds die tijd houdt Harald zich, naast enkele adviseurschappen, voornamelijk bezig met films maken, als schrijver en regisseur, iets wat al meer dan 30 jaar zijn plan was). Daarnaast is Harald voorzitter van de Erasmus Hoogeschoolraad (verbonden aan het Erasmus Trustfonds), vicevoorzitter van het bestuur van de Rotterdamse Ondernemersprijs en als oprichter en adviseur betrokken bij stichting Zakgeld, een goed doel dat kinderen in financieel kwetsbare gezinnen ondersteunt.

Wat vindt Harald Swinkels van het CHIO Rotterdam?

"Het CHIO is natuurlijk een prachtig evenement, zowel voor de paardensport als voor zakelijk Rotterdam. Ik weet nog goed hoezeer ik onder de indruk was van de omvang, de organisatie, het publiek én de gezelligheid toen ik in 2007 voor het eerst werd uitgenodigd voor het CHIO door onze toenmalige kersverse investeerders in NLE. Sinds die keer heb ik slechts één keer een editie overgeslagen omdat ik in het buitenland zat. Wat ik er ook mooi aan vind, is dat het, als Rotterdamse evenement, niet lijdt aan de – naar mijn bescheiden mening – soms doorgeslagen bescheidenheid van de Rotterdammer. Het is een evenement met internationale allure en er ook trots op om dit uit te dragen. Daarnaast levert het CHIO ook een belangrijke maatschappelijke bijdrage aan de Rotterdamse samenleving, met name voor kinderen (bijvoorbeeld door ‘Werken als een paard’), waarmee ik bijzondere affiniteit voel", aldus Harald.

Waarom heeft Harald Swinkels besloten om toe te treden tot de Raad van Advies?

"Toen ik werd gevraagd voor de Raad van Advies, hoefde ik niet lang na te denken. Ik voel mij sterk verbonden met Rotterdam en het CHIO is voor mij, ook na de verkoop van NLE, altijd hét zakelijk en topsportevenement gebleven, waarvoor ik mij graag inzet. Bovendien denk ik dat ik, met mijn ervaring op het gebied van marketing en connecties in de film- en mediawereld, kan bijdragen aan het aantrekkelijker maken van het CHIO specifiek en de paardensport in het algemeen."

  • Deel dit artikel