Grote medailleoogst op EK voor Nederlandse para-dressuurruiters

Joyce Heutink

Op de slotdag van het Europees kampioenschap Para-dressuur in Zweden sleepten de Nederlandse ruiters nog drie medailles binnen. Nicole den Dulk met Wallace N.O.P. en Frank Hosmar met Alphaville N.O.P. wonnen beide zilver in hun Grade en Sanne Voets met Demantur won brons in de kür op muziek.

Nicole den Dulk scoorde vanmorgen met Wallace N.O.P. 76.72% in de kür op muziek Grade II. De Deense Stinna Tange Kaastrup kreeg een fractie hogere punten en won het goud. Ook in de individuele proef op maandag won Den Dulk al zilver. Toen bleef ze Kaastrup voor en ging de winst naar Pepo Puch uit Oostenrijk, die vandaag in de kür verstek moest laten gaan omdat zijn paard Fontainenoir onvoldoende fit was. Den Dulk kijkt tevreden terug op het EK en haar laatste optreden in Gothenburg. “Vandaag moest ik er best aan werken vond ik. Op een gegeven moment dacht, ‘Wally’ blijf je er wel even bij want we zijn nog niet klaar,” vertelt de amazone met een glimlach. “Maar na afloop was iedereen enthousiast en het zal er wel heel goed uit hebben gezien. Als je zelf op het paard zit is het gevoel toch vaak een beetje anders." Sanne Voets en Demantur sloten het EK af met een bronzen medaille in de kür op muziek in Grade IV. Het goud was met afstand voor de Deense Susanne Jensby Sunesen. Louise Etznet Jakobsson uit Zweden bleef Voets nipt voor en verdiende zilver. “Gelukkig nam Demantur de spanning vandaag niet mee de ring in, het was een wereld van verschil met gisteren,” reageerde Sanne Voets, die duidelijk teleurgesteld was in haar score. “Als je dan zo ontspannen kunt rijden, dan moet je ook wel blij zijn. Sanne kijkt wel met gemixte gevoelens terug op het Europees kampioenschap. “Dit was absoluut niet ons EK. ‘Dem’ heeft het gewoon heel moeilijk gehad. De grootste winst zat voor mij in het loslaten van de enorme spanning. Hij had vandaag tijdens de kür zoveel meer vertrouwen.” Bij Lotte Krijnsen en Rosenstolz slopen een aantal foutjes in de kür en de combinatie werd uiteindelijk zevende in Grade IV. Het scheelde niet veel, of Frank Hosmar had vandaag net als maandag weer individueel goud te pakken. Maar in de kür was Paralympisch kampioene Sophie Wells hem net de baas. Frank Hosmar en Alphaville N.O.P. werden tweede en verdienden daarmee in Zweden alle mogelijke kleuren medailles met zowel goud, zilver als (team)brons. Na zijn kür reageert Frank enthousiast: “Het ging supergoed, het is de eerste keer dat ik deze nieuwe kür op een wedstrijd heb gereden. De vorige kür kende ik door en door, elk tingeltje en pingeltje wist ik gewoon. Maar je moet een keer wat nieuws. Ik vond het wel heel origineel omdat deze nieuwe kür is gecomponeerd op de muziek van de band Alphaville. Charles Monterie heeft de muziek daarvan heel mooi in elkaar gezet. Ik heb zelf de choreografie bedacht, en had me voorgenomen: het moet maar een keer een stukje moeilijker. En moeilijk is het”, lacht Frank. “Maar het pakte heel goed uit.”

Bondscoach Joyce Heuitink blikt tevreden terug op het EK. “Het Europees kampioenschap is voor ons zeer succesvol geweest. Met tweemaal goud, driemaal zilver en tweemaal brons hebben we het medailletotaal van de Paralympics in Rio geëvenaard, ware het niet nu met vier ruiters in plaats van vijf. Dit komt door het nieuwe kampioenschapsformat van de FEI. Alle teamleden gaan met minimaal 1 plak naar huis, en dat is een geweldig resultaat. Hoewel de een misschien op meer had gehoopt en er voor een ander meer in had gezeten, ben ik trots en tevreden. Verbeterpuntjes houdt je altijd en dan gaan we er in Tryon gewoon weer voor. Frank Hosmar reed vandaag zijn nieuwe kür met Alphaville NOP en behaalde zilver, net als Nicole den Dulk met Wallace NOP. Sanne Voets en Demantur reden zich naar het brons, terwijl Lotte Krijnsen zevende werd met Rosenstolz. Deze resultaten hebben we neer kunnen zetten op een uitermate goed georganiseerd evenement, waar voor paradressuur alles top geregeld was. De bodems lagen goed, alles was super op tijd, de hotels waren dichtbij, net als de stallen. Top!”

Uitslag FEI Freestyle Test Grade V

1) Sophie Wells (GBR) – C Fatal Attraction, 73.581%

2) Frank Hosmar – Alphaville N.O.P., 73.36%

3) Michele George (BEL) – Fusion Old, 70.23%

Uitslag FEI Freestyle Test Grade IV

1) Susanne Jensby Sunesen (DEN) – CSK’s Que Faire, 77.125%

2) Louise Etzner Jakobsson (SWE) – Zernard, 74.425%

3) Sanne Voets - Demantur, 74.30%

7) Lotte Krijnsen – Rosenstolz, 70.195%

Uitslag FEI Freestyle Test Grade II

1) Stinna Tange Kaastrup (DEN) - Horsebo Smarties, 77.06%

2) Nicole den Dulk - Wallace N.O.P., 76.72%

3) Alina Rosenberg (GER) - Nea’s Daboun, 71.413%

  • Deel dit artikel