Goud, twee keer zilver en brons op EK-finaledag voor TeamNL para dressuur

KNHS
53175512295 6ac6413d95 k

Op de finaledag van het EK Para-dressuur was er goud voor Demi Haerkens, zilver voor Frank Hosmar en Sanne Voets en brons voor Lotte Krijnsen. “Ik denk dat ze waanzinnig gereden hebben in de finales”, concludeert bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink van NLO-WVM-TeamNL. “Een mooie collectie medailles bij elkaar. Ik ben heel trots.”

Demi Haerkens en EHL Daula N.O.P. wonnen de titanenstrijd van haar teamgenote Sanne Voets met Demantur RS2 N.O.P. in de Kür op Muziek ik Grade IV. Het werd goud en zilver voor de veruit beste amazones in deze Grade op het EK. Foutloos gereden proeven met hoge moeilijkheidsgraden brachten de scores op 82.070 en 81.595. Goud voor Demi en zilver voor Sanne. En dat al voor de tweede keer op dit EK.

Demi Haerkens

Drie keer goud en winnaar van de teamtest is de conclusie als Demi Haerkens van haar prachtige merrie EHL Daula N.O.P. stapt. “Niet normaal eigenlijk, het is echt geweldig”, is haar eerste reactie. “Ik heb er nog niet de woorden ervoor. Ik kon niet blijer zijn met deze kür. Daula is een geweldig paard. Alle credits aan haar. “

Waarom niet aan jezelf? “Omdat ik vind dat we het samen doen. Daula doet heel erg veel voor me en ze betekent heel veel voor mij. Ik besef nog niet dat ik hier de beste op het EK ben. Dat gaat nog wel komen. Ik denk dat er nog veel meer inzit. Wij zijn nog niet uitgegroeid. Nu gaan we genieten en proosten.”

Sanne Voets

Sanne Voets reed direct na Haerkens en als laatste in Grade IV. Na een geweldig gereden proef waren de blikken op het scorebord gericht. Daar verscheen 81.595. En dat was net iets minder dan de 82.070 van Demi Haerkens, die daarmee alle proeven op het EK won. Sanne werd drie keer tweede en beide waren lid van het gouden team in de landenwedstrijd. “Dit was ons beste proef van de drie dagen. Demantur RS2 N.O.P. was heel fit. Het is niet leuk om goud te verliezen, maar zo voelt het niet. We werken hard aan iets moois voor de toekomst”, aldus de regerend paralympisch en wereldkampioene.

Frank Hosmar

“Het zijn er tegen de 40”, antwoordt Frank Hosmar op de vraag hoeveel medailles hij heeft gewonnen op internationale kampioenschappen. In Riesenbeck voegde hij er zilver aan toe in de Kür op Muziek in Grade V met zijn 18-jarige ruin Alphaville, die zich top fit toonde in de hete dressuurpiste van Riesenbeck International. “Heel blij mee”, lacht Frank. “Ik heb gedaan wat ik kon. Ik heb niets laten liggen. De jury vond Michèle George beter. Dan is dat zo.”

Routinier Hosmar kijkt heel tevreden terug op het EK met zilver in de individuele proef, nummer 1 in de teamtest en goud in de landenwedstrijd met NLO-WVM-TeamNL. “Het is een super resultaat. Parijs is nu het volgende doel. Maar je hebt het niet voor het zeggen. Na Tokio is Alpahville heel ziek geweest. Het is zorgen dat mijn paard en ik gezond blijven. Ik ga straks met een goed gevoel terug naar huis. De steward zei nog hoe goed Alphaville in conditie is. Dat is voor mij ook een teken dat ik hier goed voorbereid naar toe ben gegaan. Dat is voor mij het belangrijkst.”

Frank reed op het EK weer zijn bekende Slave to the rythm-kür. “Ik krijg altijd zulke hoge punten voor deze kur. Ik heb een andere liggen, maar deze blijven ze mooi vinden. Ik had nu ook weer een 10 en een 9 voor de muziek. Dan moet je niet veranderen toch.”

Lotte Krijnsen

Lotte Krijnsen heeft het EK Para-dressuur in Riesenbeck afgesloten met de derde plaats, dus brons, in de Kür op Muziek. Een mooie afsluiting voor de amazone uit Enschede na een vierde, een vijfde plaats in Grade III en het goud in de landenwedstrijd met NLO-WVM-TeamNL. “Het was heel spannend. Ik ben heel blij met brons”, vertelt Lotte.

“Het was heel spannend”, vertelt Lotte achteraf. Na haar resultaat van 75.680% voor haar Kür, waarvan de muziek is gecomponeerd door Anne Boogman, stond ze tweede achter de Deen Tobias Thorning Jørgensen en kwamen er nog twee sterke concurrenten. Lotte’s resultaat werd alleen nog verbeterd door de Franse Chiara Zenati. “Ik had er hele fijne stukken tussen, maar ik merkte al aan het begin van de proef dat ik wat voor liep op de muziek. Ik vond dat de vrije stap echt beter was eerder deze week”, analyseert Lotte nuchter. “Vorig jaar op het WK had ik zilver, maar voor nu ben ik wel heel blij met brons. Ik ga nog wat veranderen aan de Kür en dan hoop ik volgend jaar mee te kunnen naar Parijs. Ik vond dit een hele leerzame en fijne wedstrijd. Ik ben toch weer wat dingen van mezelf tegengekomen die aandacht nodig hebben om ze nog meer te verbeteren. In de training gaat het goed, maar op een kampioenschap komt er toch meer spanning bij. Voor nu ben ik heel tevreden en ga ik vol goede moed richting Parijs.”

Riesenbeck, 40 kilometer over de grens, is bijna een thuiswedstrijd voor Lotte die in Enschede woont. “Het is maar 35 minuten rijden. Ik zag ook collega’s en familie zitten, dus dat is toch wel bijzonder. Riesenbeck is zelfs dichterbij dan Ermelo”, lacht Lotte.

Door naar Parijs

“Ik denk dat ze waanzinnig gereden hebben in de finales”, concludeert bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink aan het eind van de laatste dag op het EK in de brandende zon. “Ik heb vier hele mooie küren gezien. Ze hebben niets laten liggen. Als je dan een kampioenschap zo kunt afsluiten door alle proeven zo netjes af te werken, geconcentreerd te blijven in de hitte en op paarden die heel fit zijn. Hoe mooi is het dan dat ze alle vier ook een medaille winnen. Een mooie collectie medailles bij elkaar. Ik ben heel trots.”

“Dit was een heel goed EK. Ik hoop dat we deze lijn nog door kunnen trekken naar Parijs”, klinkt de coach gedreven. “Het moet nog een klein beetje beter. Als je ziet hoe Demi en Sanne hier in Grade IV presteren, dat is waanzinnig. Frank zit heel dicht bij goud, voor mijn gevoel. In de landenwedstrijd was het gat groot met de concurrentie, maar dat betekent niet dat we stil gaan zitten.”

Klik hier voor de volledige uitslag

  • Deel dit artikel