Glock´s Zonik met Edward Gal spectaculair naar Goud op NK Dressuur

Rsz edward gal zonik 01

Op overtuigende wijze heeft Edward Gal vandaag in Ermelo het Nederlands kampioenschap dressuur gewonnen. Met zijn spectaculaire paard Glock´s Zonik moest Gal in het eerste onderdeel van het kampioenschap nog genoegen nemen met de tweede plaats, in de afsluitende Kür trok hij alsnog de titel naar zich toe. Madeleine Witte-Vrees won zilver, Hans Peter Minderhoud brons.

Het Nederlands kampioenschap dressuur werd verreden op de prachtige accommodatie van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Voor de senioren dressuurruiters begon de strijd vrijdag met de Grand Prix. In dit eerste onderdeel was Madeleine Witte-Vrees met haar hengst Cennin de beste, de combinatie bleef Gal en Glock´s Zonik nipt voor. Hans Peter Minderhoud werd in die proef derde. Vandaag werd de afsluitende Kür verreden, voor een goed gevuld stadion. De toeschouwers zagen publiekslieveling Glock´s Zonik met Edward Gal daarbij op spectaculaire wijze door de baan gaan en de zege grijpen. Voor Gal was het alweer zijn negende nationale titel.

Rustig rijpen naar de top Edward Gal vertelt over zijn kampioenspaard Glock´s Zonik. “Zonik is pas negen jaar, maar hij doet het echt heel erg goed. Dit was pas zijn vierde Grand Prix die hij liep en zijn tweede Kür. Dit was ook pas de eerste keer dat we deze Kür reden, maar het paste hem goed. Ik ben gewoon heel blij met hoe hij aanpakt, maar het is echt nog een jong paard en je merkt nu ook wel dat hij moe is. Het is heel belangrijk dat we echt rustig aan met hem doen, Glock´s Zonik is echt een heel goed paard. Hij heeft denk ik nog een jaar of misschien twee jaar nodig om echt helemaal te rijpen naar een top Grand Prix paard. Iedere wedstrijd gaat het beter dat geeft heel goede hoop voor toekomst.”

Zilver en brons Madeleine Witte-Vrees reed een goede Kür, maar bleef niet foutloos. De amazone was blij met haar zilveren medaille. “Ik ben heel tevreden met Cennin, ik had vandaag een fout die ik niet gewend ben, maar dat kan gebeuren. Vooraf wist ik dat de kans groot was dat Edward mij er toch af ging rijden, maar ik ben dik tevreden. Cennin is nog jong en we zitten nog lang niet aan ons plafond.” Bronzen medaillewinnaar Hans Peter Minderhoud was ook dik tevreden met zijn routinier Glock´s Johnson. “Hij is 15 jaar, maar hij heeft nog niets ingeboet. Vrijdag in de Grand Prix en vandaag in de Kür ging hij er vol voor. Hij voelt als in de bloei van zijn leven. Ik ben er heel trots op dat hij al die jaren een vaste waarde voor het Nederlandse team is,” vertelt Minderhoud over de hengst. In de eindstand van het kampioenschap werd Emmelie Scholtens met de beeldschone hengst Apache vierde. Diederik van Silfhout, vorig jaar nog kampioen met zijn paard Arlando, werd met zijn nieuwe troef Four Seasons vijfde.

In de persconferentie na afloop van het NK sprak juryvoorzitter Jan Peeters lovende woorden. Voor alle ruiters had hij een pluim. De prestaties van Gal bestempelde hij als formidabel. Peeters had ook alle vertrouwen in het team dat eind augustus op het EK in actie komt. “Ik denk dat jullie hoge ogen gaan gooien”, sprak Peeters. Kampioen Edward Gal rijdt op het komende EK niet zijn nog jonge kampioenspaard Glock´s Zonik, maar de zeer geroutineerde Glock´s Voice waarmee Gal zaterdag de Grand Prix Special won in Ermelo.

Namens de KNHS bedankte technisch directeur Maarten van der Heijden iedereen die het fantastisch Nederlands kampioenschap mogelijk heeft gemaakt. Meer over samenstelling van het Nederlandse dressuurteam dat wordt afgevaardigd naar het EK Dressuur in Gothenburg is hier te vinden.

Uitslag NK Dressuur senioren 2017 1) Edward Gal (Oosterbeek) – Glock´s Zonik 77.500% / 82.525% 2) Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) – Cennin 77.820% / 80.935% 3) Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) – Glock´s Johnson TN N.O.P. 76.960% / 80.865%

Bekijk de volledige uitslag op www.nk-dressuur.nl.

  • Deel dit artikel