Sterke start voor Duitsland bij Longines FEI Jumping Nations Cup

FEI
1 MB Daniel Deusser

Het Duitse team plaatste zich gisterenavond moeiteloos voor de finale van de Longines FEI Jumping Nations Cup™ op zondag door met slechts twee tijdfouten de openingsronde te winnen bij de Real Club de Polo in Barcelona. De team NL ruiters reden voortreffelijk en eindigden met slechts vier strafpunten op een derde plaats, achter thuisland Spanje.

Maar voor de onlangs als Europees kampioen gehuldigde Zwitsers was deze ronde een andere ervaring. Zij eindigden als twaalfde van de vijftien deelnemende teams, wat betekent dat ze uitgesloten zijn van de finale op zondagmiddag en vandaag de Challenge Cup moeten rijden. Daar moeten ze voor Noorwegen, Groot Brittanië, Italië en Frankrijk zien te eindigen anders degraderen ze naar de EEF competitie in 2022.

Powerhouse

Met de twee beste combinaties - nr 1 van de wereldranglijst Daniel Deusser met Killer Queen VDM en Andrew Thieme die met DSP Chakaria onlangs de individuele Europese titel behaalde - was het Duitse team een echt Powerhouse. Slechts enkelen hadden echter verwacht dat het Spaanse team hun grootste uitdaging zou zijn. Spanje noteerde drie tijdfouten en eindigde daarmee op de tweede plaats. Nederland werd derde en het team van Brazilië werd vierde.

De Olympische kampioenen uit Zweden eindigden met negen strafpunten op een vijfde plaats en het Ierse team eindigde samen met het Amerikaanse team op een zesde plaats. Het laatste startbewijs voor de finale was de Belgen die evenals Noorwegen 12 strafpunten hadden maar veel sneller reden.
De beslissende finale rond gaat dus zondag tussen Duitsland, Spanje, Nederland, Brazilië, Zweden, Ierland, USA en België. Alle teams beginnen weer bij nul.

Uitdagend parcours

Zoals bij alle Nations Cup finales was het parcours in Barcelona weer van de hand van de Spaanse Santiago Varela, die afgelopen zomer ook in Rotterdam en tijdens de Olympische Spelen had gebouwd. De 80 seconden als toegestane tijd bleek een uitdaging en slechts zeven van de 58 combinaties bleven foutloos. De sloot en de laatste lijn van het parcours leverden flink wat strafpunten op.

Tijdens de rit van Daniel Deusser, die als eerste reed voor het Duitse team, zag het er best gemakkelijk uit en toen teamgenoot Thieme slechts een tijdfout had waren de Duitsers al in een comfortabele positie. David Will en C Vier behaalden negen strafpunten, waarna Christian Ahlmann genoodzaakt werd om als laatste starter voor de Duitsers foutloos te blijven met Clintrexo Z. De combinatie behaalde een tijdfout wat voor de Duitsers de overwinning betekende.

Indrukwekkend

De Spanjaarden maakten indruk op hun fans. Manuel Fernandez Saro leverde het streepresultaat toen Jarlin de Torres met een voetje in de sloot kwam. Ismael Garcis Roque (La Costa), Eduardo Alvarez Aznar (Legend) en Sergio Alvarez Moya (Alamo) - reden allen slechts één tijdfoutje.

Olympisch brons winnaar Maikel van der Vleuten en Beauville Z startten met een foutloze ronde, gevolde door Sanne Thijssen met Con Quidam RB. Daar moest Rob Ehrens alleen nog een van de vier strafpunten die Willem Greve (Carambole) en Harrie Smolders (Monaco) behaalden bij optellen om zeker te zijn van een derde plaats en een startbewijs voor de finale op zondag.

Sanne Thijssen was de rijzende ster in dit gezelschap met de fantastische resultaten die de pas 22-jarige amazone met haar 15-jaar oude hengst dit seizoen behaalde. Ze was geselecteerd voor de Longines FEI Nations Cup finale omdat, zoals ze zelf zegt "mijn paard in goede vorm is en als maar foutloze rondes springt. Hij won al de Grand Prix in Rotterdam en Opglabbeek en was tweede in Valkenswaard en wordt alsmaar beter. Ik denk dat we een goede combinatie zijn samen", aldus Sanne. De dochter van Leon Thijssen gaat haar eigen gang: "Ik leer een beetje van iedereen, ik heb geen specifieke trainer. Dat bevalt me prima!

Als titelverdedigers was het een tegenvaller dat hun eerste ruiter Denis Lynch werd uitgesloten. Darragh Kenny, de enige ruiter van het team dat in 2019 de finale won, stelde de positie van het Ierse team veilig met een foutloze ronde met VDL Cartello. Michael Duffy (Zilton SL Z) en de gelijknamige Michael G Duffy (Lapuccino 2) behaalden elk vijf strafpunten.

Vanavond valt de beslissing welk land terug mag komen in de Europe Division 1 competitie van de Longines FEI Jumping Nations Cup™ tijdens de Challenge Cup die om 21.00 uur begint.

Uitslag ronde 1

  • Deel dit artikel