Gerard van der Werff past op de centen en werkt aan verduurzaming van het CHIO

CHIO
Whats App Image 2023 01 23 at 22 11 00

Ieder jaar genieten we van het CHIO Rotterdam, dit jaar al voor de 74e keer. Velen dragen hier ieder jaar hun steentje aan bij. Zo ook de financieel manager, Gerard van der Werff. Maar met financieel manager doen we hem te kort, hij doet meer dan de financiën van het evenement, veel meer. Tijd voor een gesprek.

Even voorstellen

Gerard: “Ik ben 63 jaar en geboren en getogen in Dordrecht. Ik heb een dochter van 25 en een zoon van 22. Mijn vader werkte bij Philips en mijn broer en ik liepen er stage. Ik via de MEAO, waar ik de administratieve richting volgde. Later haalde ik mijn SPD I en II. Mijn eerste baan was bij Groeneveld Opticiens, tegenwoordig Eye Wish, waar ik hoofd administratie was. Later werd ik financieel controller bij de Gamma. Door deze baan verhuisde ik in 1992 naar Amersfoort. Eind jaren negentig ging ik verder met een logistiek project in Barneveld. In 2000 werd onze zoon geboren en kregen we het verzoek om voor mijn werk naar Hong Kong gegaan. Mijn vrouw was in eerste instantie niet heel enthousiast, maar ik ging met een, toen nog, videorecorder op verkenningstocht. Razend enthousiast kwam ik terug en na het zien van de beelden was zij ook enthousiast. Drie jaar lang hebben we daar met veel plezier gewoond en toen we terugkwamen in Nederland heb ik de baan hier voortgezet. In 2005 begon ik als consultant voor mezelf. Medio 2006 kwam ik bij een oude opdrachtgever terecht, een bedrijf in de logistieke sector waarvan ik mede eigenaar werd. Helaas werd in 2015 bij mijn vrouw borstkanker geconstateerd en daarom ben ik in 2016 gestopt met werken om voor haar te zorgen. In het voorjaar van 2017 overleed ze. Ik wilde graag weer iets nuttigs gaan doen en zo besloot ik het te gaan zoeken in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Mijn hobby’s zijn (zelf) voetballen, bestuurswerk voor de voetbalvereniging, skiën en wandelen.

Hoe het allemaal begon

Door een advertentie op LinkedIn kwam ik bij het CHIO Rotterdam terecht. Mijn dochter is een echt paardenmeisje en ik kende de directeur van het CHIO, Ron Voskuilen, van het bestuur van de Montessori school in Amersfoort. Na de selectieprocedure werd ik tot mijn plezier aangenomen en in november 2019 begon ik. In januari en februari waren we vol enthousiasme aan het werk voor het CHIO 2020 en toen kwam Corona …… We hebben nog allerlei scenario’s bedacht, maar dat mocht niet baten. De beslissing of het CHIO Rotterdam zou doorgaan lieten we afhangen van het Eurovisiesongfestival wat in mei in Rotterdam plaats zou vinden. Toen dat dus gecanceld werd, konden wij helaas ook niet anders. We hebben toen nog wel iets gedaan, een leuke online challenge met Grand Prix dressuurruiters samen met Hickstead. Gelukkig kon het CHIO in leven blijven ondanks dat we al heel ver waren in de voorbereiding.

CHIO 2023: Het beste van oud en nieuw

Toch hebben we nog steeds met de naweeën van Corona te maken, met name op facilitair gebied is het moeilijk, wij moeten veel moeite doen om (betaalbare) offertes te krijgen. Het goede nieuws is dat de sponsoren vertrouwen in de toekomst hebben. Het CHIO 2022 was goed en ook voor dit jaar ziet de belangstelling vanuit de sponsoren positief uit. De meeste sponsoren willen wat meer doen dan vorig jaar. We trekken het concept van de laatste twee jaren door en we breiden uit met een tweede ring. Eigenlijk wordt het CHIO 2023 een mix tussen het oude en het nieuwe CHIO Rotterdam, met mijns inziens van beiden het beste. Wat ook positief is, is dat we voor deze editie afgelopen Sinterklaas al zijn begonnen met de kaartverkoop en dat loopt als een trein. Er zijn dit jaar weer meer tribuneplaatsen, want de Grand Stand, het vaste gebouw, is weer als vanouds in de verkoop met gewone zitplaatsen”.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Gerard houdt zich niet alleen bezig met financiën, hij is zet zich ook in voor de verduurzaming van het evenement. Gerard: “Onze ambitie is om volgend jaar, bij het 75 jarig jubileum, CO2 neutraal te zijn voor onze omgeving. Daarvoor moeten we nog wel een aantal stappen zetten. We hebben als concours alleen maar toekomst als we duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Geen dieselmotoren meer op het terrein, geen voedselverspilling, Rotterdams water en Rotterdamse wind zijn zaken die we vorig jaar al hebben kunnen realiseren, maar we moeten doorpakken. Zo willen we dit jaar de mobiliteit aanpakken door elektrische shuttles in te zetten, het openbaar vervoer te stimuleren, nog beter afval scheiden, uit te rekenen waar ruiters vandaan komen en hoeveel CO2 zij met het vervoer produceren en dit proberen te compenseren, enz. Zowel voor als achter de schermen zijn we hier intensief mee bezig”. Respect Gerard, weer iets om als CHIO trots op te zijn.

Van heinde en ver naar het Kralingse Bos

Een hele andere vraag, we zijn benieuwd wat er als eerste in je opkomt als je aan het CHIO Rotterdam denkt. Gerard: “Aan ruiters die van heinde en verre komen om aan ons evenement deel te nemen, bijzonder vind ik dat. Verder natuurlijk aan onze unieke locatie in het Kralingse bos waar we in een paar weken tijd een piste en gebouw omtoveren in een schitterend stadion met een uitermate goede sfeer waar ook verder alles klopt.

Winst TeamNL springen

Ik heb dus nog maar twee edities mee mogen maken, maar ik heb al wel een kippenvelmoment. Dat was in 2021, de editie na het door Corona CHIO-loze jaar. We waren het eerste grote sportevenement dat weer door kon gaan en dat na een hele spannende voorbereiding. Toen won TeamNL springen de landenwedstrijd. Wat een ontlading was dat, geweldig. Ik vind dressuur ook mooi hoor, maar ik geef de voorkeur aan het springen. Dit komt o.a. door mijn dochter die aan eventing deed, maar ook door de actie. Ik wel ruiters en paarden maar heb geen echte favoriet.

Warm van vrijwilligers

Tenslotte wil ik graag zeggen dat ik voorzitter van een voetbalvereniging ben, die bijna 100% op vrijwilligers draait. Dat is al bijzonder, maar het CHIO is veel groter en daar gebeurt hetzelfde. Dat zo’n grote groep vrijwilligers zich ieder jaar zo inzet voor een professioneel evenement en dat zo ontzettend goed doet, dat het niveau op alle fronten ieder jaar zo hoog is, daar word ik warm van!”

Mooie woorden van onze financieel manager. Wij worden ook warm van jou Gerard. Van je inzet op alle fronten. Dank voor dit fijne gesprek, je tijd en veel succes met de verdere voorbereidingen van het CHIO 2023.

  • Deel dit artikel