Geen topruiter, maar een top Rotterdammert: Richard Groenendijk!

CHIO
Whats App Image 2022 03 08 at 20 07 58

Noem het woord Rotterdam op een willekeurige plek in Nederland en de reacties zijn Feyenoord, De Koopgoot, hopelijk ons CHIO Rotterdam, maar vast ook Richard Groenendijk. Misschien zijn we bevooroordeeld door zijn woonplaats en natte T, maar wat ons betreft is hij met voorsprong de leukste cabaretier van Nederland. Natuurlijk is het CHIO een hippisch evenement, maar met echt Rotterdams DNA en daar zijn we trots op. Hij was met zijn liedje “Tebbie nou op je muil” de vrolijkste noot van 2 jaar COVID-19. Deze Rotterdammert stond al heel lang bovenaan ons lijstje en eindelijk is het gelukt, we spraken dit keer met niemand minder dan Richard Groenendijk!

Al in de eerste zin die hij spreekt, horen we hem kuchen. Richard is nog maar net hersteld van Corona en nog niet helemaal top fit. Uitgerekend hij, die leeft voor volle theaters en zijn publiek, liep in het staartje van de afgelopen en hopelijk allerlaatste lock down het Corona-virus op. Tot grote teleurstelling van zijn vele fans moest hij zijn eerste shows na de versoepelingen alsnog annuleren. Maar onder het Rotterdamse motto “Geen woorden, maar daden” was hij, zodra het enigszins lukte, weer op het podium te zien. Vandaar onze eerste vraag: Richard, hoe gaat het met je ? Richard Groenendijk: “Nog niet helemaal 100%, maar het gaat weer. Niet te geloven, ik heb twee jaar lang tijd gehad om Corona te krijgen en dan test ik één dag voor de herstart van mijn tournee positief. Ik kon echt niet spelen, was echt ziek, dat maakte het ietsje minder wrang. Inmiddels test ik alweer twee weken negatief en gaat het wel weer, al is een uur en drie kwartier op het podium nog wel een aanslag. Normaal is zo'n optreden al heftig, maar nu nog een beetje extra. Ik ga drie keer per week naar de sportschool en het publiek geeft mij ook energie dus het gaat iedere keer beter”.

Rotterdamse opvoeding

Richard is geboren in Dirksland, maar woont inmiddels in Rotterdam. Nederland ziet hem als een ras Rotterdammer, maar voelt hij zich dat ook? Dat Richard eerlijk is, laat hij zien in zijn shows en dat hij dat niet speelt, bewijst zijn antwoord. “Misschien niet het antwoord wat jullie willen horen, maar ik voel me Rijnmonder. Ik woon sinds mijn 19e middenin Rotterdam, al 30 jaar. Eerst 17 jaar op De Markt, toen in het Oude Westen en nu al 2 jaar in de Wijnhaven. Ik voel wel dat Rotterdam mijn plek is, maar voor mijn werk ga ik natuurlijk het hele land door. Amsterdam vind ik zeker ook leuk en die strijd tussen deze twee steden vind ik eigenlijk heel jammer, maar dat zal wel met die voetbalclubs te maken hebben. Echter, ik pas wel meer bij Rotterdam, mede door mijn opvoeding. Bij Rotterdam hoort hard werken, nuchterheid, harde humor en zelfspot."

Tebbie

We vragen Richard of hij het CHIO kent en of hij iets met paarden heeft. Richard: “Paarden zijn groot, ik vind ze fantastisch, maar ik ben sowieso gek op dieren. In 2006 reed ik voor het programma 'Wie is de Mol' op een paard door Argentinië. En vorig jaar heb ik voor een programma met verstandelijk gehandicapten op een manege in Brabant een filmpje opgenomen wat heel bijzonder was. Ik heb alleen ooit een trauma overgehouden aan Ponypark Slagharen waar ik met vrienden en hun dochter was. Het paard waar ik op zat ging er vandoor. Vreselijk was dat; ik roepen dat mijn paard op hol sloeg, waarop de dochter, een echt ponymeisje, terug riep dat dat galop heette …….. Ik ken jullie concours zeker. In het verleden ben ik wel eens uitgenodigd, maar toen kon ik niet. Ook heb ik gehoord over jullie mascotte Tebbie en ik weet dat Prinses Beatrix er vaak komt. Ik lees veel op sociale media en probeer een beetje op de hoogte te zijn. Zoals ik al zei, van het bestaan van jullie Tebbie was ik op de hoogte en dat vond ik heel leuk. Het grappige is, dat mijn Tebbie is ontstaan in een kroeg in Amsterdam waar mijn regisseuse vandaan komt. Het hondje in de scene over de buurvrouw heette eigenlijk Bobbie. De barman zij tegen de regisseuse, toen zij over die scene vertelde, dan zul je 'tebbie' wel tegenkomen refererend aan de Rotterdamse natte T. Toen hebben we besloten dat het hondje geen Bobbie maar Tebbie moest heten. Tebbie leeft heel erg en dat vind ik ontzettend leuk, het is ooit zelfs “Woord van het jaar” bij Rijnmond geworden.

Ik rij dus zelf geen paard, ik ben sowieso geen echte sportfanaat. Ik heb heel lang getennist en dat wil ik graag weer op gaan pakken. Sport op TV kijken vind ik wel leuk, bijvoorbeeld het schaatsen. Maar ik ben zo iemand die pas aanhaakt als het echt spannend wordt, bij een halve finale bijvoorbeeld. Zo heb ik toen Max vorig jaar wereldkampioen werd, de laatste 2 races gezien”.

Verzorgpony

In zijn huidige, geweldige show “Voor iedereen beter”, (wie nog niet geweest is een aanrader en er zijn wegens succes nog shows toegevoegd) heeft Richard het over een verzorgpony. Dat spreekt ons natuurlijk aan. Richard, grinnikend: “In dat stukje vertel ik over mijn huwelijk. Ik zeg dat ik altijd een verzorgpony heb gehad en dat ik op een gegeven moment toe was aan permanente relatie. Een mooie beeldspraak vond ik dat”.

Vrijwilligerswerk Erasmus MC

Het CHIO staat bekend om haar vele vrijwilligers. Ondanks zijn zeer drukke agenda zet Richard zich ook als vrijwilliger in en wel voor een zeer goed doel. Hij draait eens per twee weken mee met de verpleging op de afdeling Oncologie van het Erasmus MC in Rotterdam. Hij begint zijn antwoord bescheiden, maar zijn enthousiasme wint het gelukkig. Richard “Ja, dat klopt. Om de twee weken draai ik een dienst mee. Ik had meegedaan aan het televisieprogramma “BN’ers in het ziekenhuis” en toen daarna door een nieuwe lock down weeeeeer shows werden gecanceld, dacht ik dat ik maar eens niet meer moest gaan klagen, maar iets nuttigs moest gaan doen. Ik heb een korte cursus verpleegkunde gehad om de basishandelingen (bloeddruk meten en bed verschonen) te leren en ik heb een officieel uniform. Echter ik voer vooral gesprekken, daar heb ik de tijd voor, in tegenstelling tot mijn collega’s. De éne dienst zijn dat twee gesprekken en de andere keer bij wijze van spreken twintig, net waar de patiënten behoefte aan hebben. Ik vind dat heel erg leuk om te doen. Bijna iedereen herkent me en wie met me op de foto wil mag dat. Echter mijn BN'er-schap valt natuurlijk volledig weg tegen de uitgezaaide darmkanker die de patiënten bijvoorbeeld hebben. Soms moet ik me tegen mezelf beschermen. Ik ben vaak onder de indruk van het leed en heb de neiging om een band met die patiënten te krijgen en dat kan ik er eigenlijk niet bij hebben”. Richard ten voeten uit. Wie wel eens een show van hem gezien heeft, live of op tv, herkent hem in dit antwoord volledig. Zeer gevat, met onbegrensde humor, maar ook met een heel groot hart.

Zomerbespeling theaters

Iets heel anders. Rotterdam heeft Feyenoord, het CHIO, had vorig jaar het Eurovisie songfestival en nog veel meer mooie evenementen. Heeft Richard nog dromen voor zijn stad en zichzelf? “Rotterdam heeft natuurlijk bijna alle hippe festivals of mooie toernooien al of heeft het al gehad, maar de Tour de France eens dwars door de stad zou wel heel mooi zijn. Voor mijzelf is één van mijn dromen eigenlijk al een beetje aan het uitkomen. Ik zou graag een traditie van Wim Kan en Toon Hermans overnemen, namelijk dat de theaters het hele jaar programma draaien. Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat Wim Kan daarmee in het oude Luxor is begonnen. In de zomer is het lang niet altijd mooi weer en niet iedereen gaat met vakantie. Normaal zijn de hele zomer de theaters dicht, maar nu ga ik doordat ik door Corona veel voorstellingen moet inhalen en door de grote belangstelling die er is voor mijn show, de komende zomer door. Ik doe dat in de Oude Luxor in Rotterdam, maar zou graag een zomerbespeling in alle theaters zien”.

Verlegen

Het is bijna tijd om af te ronden, we hebben onze Rotterdamse toppert weer wat beter leren kennen. Zijn er eigenlijk nog dingen die we niet van Richard weten, maar die wel leuk zijn? Welbespraakt als hij is, heeft Richard overal direct een duidelijk antwoord op. Over deze vraag moet hij duidelijk even nadenken. Maar zoals op iedere vraag, heeft hij ook hierop een antwoord, we hadden niet anders verwacht. Richard: “Ik denk dat ik een redelijk open boek ben, ook op het toneel, ik doe mezelf niet anders voor dan ik ben. Ik ben een enorme hobby kok, maar dat weten de meeste mensen denk ik wel. Wat men echter denk ik niet verwacht, is dat ik eigenlijk best verlegen ben en in mijn privé leven niet speciaal in het middelpunt van de belangstelling hoef te staan. Dit jaar word ik 50 en dat ga ik bijvoorbeeld niet mega vieren, ik ga het liefst met mijn man Marko ergens de bergen in. Ik ga wel wat doen hoor, maar ben een slechte jarige.”

Doe wel en zie niet om

Tradities zijn er om in ere te houden, ook bij dit interview. We vragen Richard het gesprek zelf af te sluiten. Dat wil hij graag doen met de wijze woorden van zijn oma: "Doe wel en zie niet om." Oftewel wees goed voor elkaar, wees lief voor elkaar en kijk niet terug op wat mensen je ooit hebben aangedaan. Altijd van toepassing, maar zeker in deze moeilijke tijd. Voor je het weet is het voorbij en heb je die kans niet meer”.

Mooie woorden als einde van een ongelooflijk leuk gesprek. In onze gedachten zien we het doek sluiten en het podium van het theater donker worden. Eigenlijk moeten we Richard nog een grote bos bloemen overhandigen, maar we geven hem iets anders, iets toepasselijkers: Een uitnodiging voor ons concours. Richard Groenendijk in het Kralingse bos op het CHIO Rotterdam, leuker kan toch bijna niet ?! Natuurlijk zorgen we dat Tebbie er ook is. Nogmaals bedankt voor je tijd, Richard, we hebben al vele Rotterdammers en hippische prominenten mogen spreken en we blijven paardenmensjes, maar jij was een zeer welkome, ongelooflijke leuke afwisseling. Heel graag tot op het 73e CHIO Rotterdam!

photo credits: Irene van Weerdenburg / Roy Beusker / Danielle Vink

  • Deel dit artikel