Gal aanvoerder TeamNL in Grand Prix Special

KNHS
JP IMG 7994 EK648 Edward Gal Glock s Zonik N O P NED

In een sprookjesachtig Kralingse Bos werd donderdagavond 22 augustus tijdens het Europees kampioenschap dressuur de Grand Prix Special verreden. Onder de floodlights van de prachtige piste kwamen de combinaties tot geweldige prestaties. Het goud ging afgetekend naar de Duitse Isabell Werth met Bella Rose, op plaats acht was Edward Gal de beste van TeamNL.

Kampioene Werth reed een fenomenale proef en scoorde met haar Bella Rose een nieuw persoonlijk record van 86.520% en won daarmee haar negentiende gouden EK-medaille. Edward Gal kon met de fraaie GLOCK’s Zonik N.O.P. aan die score niet tippen, maar kwam tot een nog altijd respectabele 77.994%. “Ik ben niet helemaal tevreden”, laat Gal direct weten. “In het losrijden liep het eigenlijk heel fijn en stond GLOCK’s Zonik er goed aan. In de ring was ik het een beetje kwijt, daardoor kreeg ik wat storingen. Dit was jammer, ik voelde niet helemaal wat er onder me gebeurde en dat was moeilijk rijden.”

Beste proef
Hans Peter Minderhoud reed GLOCK’s Dream Boy N.O.P. imponerend door de baan en scoorde 75.517%. Minderhoud was zelf dan ook zeer tevreden met zijn optreden. “Ik denk dat het een van onze beste proeven was tot nu toe en ben er super blij mee. Zelf had ik een rot voorbereiding omdat ik echt niet fit ben, maar GLOCK’s Dream Boy deed het gewoon weer voor me en ik hoefde hem niet te veel te helpen.”

Goed afgesloten
Anne Meulendijks kwam als eerste amazone voor TeamNL in de piste. Met haar MDH Avanti N.O.P. reed ze een zeer sterke proef die goed was voor 73.663%. De jeugdige debutante in het senioren team straalde van oor tot oor na haar sterke optreden. Foutjes die ze in de eerste proef nog maakte, bleven nu achterwege waarmee de score steeg. “Ik ben nu wel heel blij, ik had geen grote fouten en heb alles er uitgehaald en kan het EK met een fijn gevoel afsluiten.”

Teleurstelling
Emmelie Scholtens reed in de Grand Prix, de eerste proef van dit kampioenschap heel sterk, maar kon dat helaas nu niet herhalen. “Ik begon eigenlijk super, maar de piaffes gingen fout en ook echt fout. Ik denk dat bij ons beide een beetje de stress toesloeg toen het eenmaal verkeerd ging waardoor ik het ook niet kon herstellen. Het is dan voor mijn paard wel een debuut op een kampioenschap, maar dit heb je natuurlijk liever nooit.” De score van Emmelie Scholtens en haar Desperado N.O.P. bleef steken op 65.365%.

Europese titelstrijd
Zaterdagmiddag staat voor de dressuurruiters de Kür, het laatste onderdeel, van dit Europees kampioenschap Dressuur op het programma. Vanaf 15.00 uur betreden dan de beste 15 combinaties (met een maximum van drie per land) uit deze Grand Prix Special de piste. Ook voor de springruiters en para-dressuurruiters zijn er de komende dagen nog diverse Europese medailles te winnen. Kijk hier voor het volledige programma.

Uitslag Grand Prix Special EK Dressuur Rotterdam 2019:
Goud: Isabell Werth (Dui) – Bella Rose, 86.520%
Zilver: Dorothee Schneider (Dui) – Showtime, 85.456%
Brons: Cathrine Dufour (Den) – Atterupgaards Cassidy, 81.337%
8. Edward Gal (Oosterbeek) – GLOCK’s Zonik N.O.P., 77.994%
13. Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek) – GLOCK’s Dream Boy N.O.P., 75.517%
18. Anne Meulendijks (Heeze) – MDH Avanti N.O.P., 73.663%
29. Emmelie Scholtens (Werkendam) – Desperado N.O.P., 65.365%

Kijk hier voor de volledige uitslag

  • Deel dit artikel