Fred Rozendaal: “Als alles samenkomt zorgt dat voor een euforisch gevoel”

EK
LF Rozendaal Fred 13

De medailles van de Longines FEI Europese kampioenschappen Springen, Dressuur en Para Dressuur zijn verdeeld. De ruiters, paarden en andere teamleden zijn veilig thuis gekomen en kunnen terugkijken op een spannend evenement. Komende tijd spreken we een aantal hoofdrolspelers van deze Europese Kampioenschappen. Eerder kwamen al ruiters en coaches aan het woord, maar dit keer is het de beurt aan algemeen directeur van het evenement: Fred Rozendaal.

“Ik kijk terug op een prachtig evenement. Ik ben moe, maar voldaan”, begint Fred lachend zijn verhaal. “We hebben enorm veel mooie complimenten gekregen vanuit de sportwereld. Best veel mensen hebben tegen mij gezegd dat ze vooraf wat vraagtekens hadden bij het concept met de Boulevard. Maar dezelfde mensen geven nu aan dat het in de praktijk het uiteindelijk reuze meeviel. Dat is natuurlijk hartstikke leuk om te horen omdat het toch een spannend onderdeel was wat we niet kennen vanuit het CHIO Rotterdam.”

“Wij zijn als organisatie heel blij dat we vanuit alle hoeken zulke mooi feedback krijgen. Van te voren hadden we met elkaar bedacht dat er met de Europese Kampioenschappen vooral veel rust en ruimte voor de sport op het hoofdterrein aanwezig moest zijn. Vandaar de keuze voor de Boulevard. Al met al kijk ik er met veel plezier op terug.”

Para Dressuur

Nieuw voor de organisatie was een Europees Kampioenschap Para Dressuur. “Ik was erg benieuwd hoe dit uit zou pakken, want dat is toch een EK dat we hier nog nooit hebben georganiseerd. Maar ook hier hebben we vanuit de coaches en teams zoveel goede geluiden gehoord. Ze waren erg onder de indruk van de flexibiliteit van de organisatie. Daarbij is het natuurlijk super dat het een volledig geïntegreerd kampioenschap was waarin de drie verschillende kampioenschappen gelijk opliepen. De prijsuitreiking van de para-dressuur in het hoofdstadion heeft denk ik ook wel veel indruk gemaakt.”

Side-events

Voorafgaand aan en tijdens de Longines FEI European Championships Jumping, Dressage and Para Dressage zijn er een aantal side-events ontwikkeld. “We hebben als evenement een hoop waardering gekregen over hoe we dat hebben opgepakt. Van het begin af aan hebben we de events in de organisatie meegenomen, er is lang over nagedacht en er is met verschillende partijen over gesproken. Uiteindelijk zaten daar wel een paar hele mooie side-events tussen waarvan de kans best groot is dat ze een vervolg gaan krijgen.”

“Zelf vond ik Op Pad met Ouderen een heel mooi initiatief. Dat is iets wat je ook bij het CHIO zou kunnen herhalen. Er hebben bijna 200 ouderen meegedaan aan het programma. De gedachte was niet alleen een leuke dag tijdens het EK, maar ook dat er na afloop van het evenement relaties zouden ontstaan tussen de buddy’s en de ouderen. Nu hebben we gehoord dat dat al een aantal keer is gebeurd. Er zijn vrijwilligers met ouderen naar de bioscoop gegaan of een hapje gaan eten. Dit was de bedoeling en gelukkig werkt het ook. We kunnen dit natuurlijk ook meenemen naar het CHIO Rotterdam. Ook mooi en erg succesvol is Werken Als een Paard SpeciaalOnderwijs. Dit project loopt nog door tot 2020. De komende tijd ga ik ook weer met de Werken als een Paard programma’s aan de slag. Zo zie je maar weer dat we op deze manier vanuit het EK een mooie legacy achterlaten.”

Euforisch gevoel

“Als ik terugkijk op de sport dan denk ik vooral ook aan de zaterdag. Het stadion was bomvol, de sport was geweldig en als je dat dan ziet dan denk je wel ‘hier doen we het voor’!

Dat is waar we met elkaar zo hard voor hebben gewerkt: mooie sport en volle tribunes. Het werd allemaal prachtig vastgelegd door de NOS met veel aandacht op televisie als gevolg. Het is geweldig wanneer al deze dingen samenkomen en voor dat euforische gevoel zorgen!” besluit Fred Rozendaal.

photo credits: Liesbeth Foppen

  • Deel dit artikel