FEI Nations Cup voor Nederlandse springruiters van start in La Baule

Rob Ehrens2017

De 109e editie FEI Jumping Nations Cup™ staat op punt van beginnen. De wereldwijde prestigieuze strijd tussen landenteams van springruiters, waarin Nederland de titelverdediger is, start in februari met Longines als nieuwe naamsponsor. De Longines FEI Jumping Nations Cup™ gaat op 17 februari van start in Abu Dhabi (UAE) en 24 uur later in Ocala (USA). De Nederlandse springruiters komen uit in de Europese 1e divisie en strijden voor het eerst om de punten in het Franse La Baule op 20 mei, het CHIO Rotterdam is de tweede wedstrijd voor het equipe van Rob Ehrens. De finale staat van 4 tot en met 7 oktober in Barcelona op het programma.

De FEI heeft een aantal veranderingen doorgevoerd in het format van de Longines FEI Jumping Nations Cup™ die op drie continenten wordt verreden. Zo is het aantal landen dat van start gaat in de Europese 1e divisie uitgebreid van acht naar tien. Naast de Nederlandse ruiters onder leiding van bondscoach Rob Ehrens, zijn dat Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Spanje, Zwitserland en Zweden. België en Groot-Brittannië, die afgelopen jaar in Europese 2e divisie op de eerste en tweede plaats eindigden, strijden dit jaar ook in de 1e divisie.

Een tweede grote verandering is dat de meeste landenwedstrijden voortaan op zondagmiddag en niet meer op de vrijdag verreden worden. Op die manier kan nog meer publiek in het stadion, via TV of online genieten van de topwedstrijden. Alleen de slotwedstrijd van de Europese 1e divisie in Dublin wordt nog op vrijdag verreden.

Programma

De landen in de Europese 1e divisie hebben elk vijf wedstrijden toegewezen gekregen waar zij voor kwalificatiepunten voor de finale rijden. Alle vijf de wedstrijden tellen daarbij mee. Voor Nederland zijn dat de wedstrijden tijdens de volgende topconcoursen:

- 17 – 20 mei La Baule

- 21 – 24 juni Rotterdam

- 12 – 15 juli Falsterbo

- 26 – 29 juli Hickstead

- 8 - 12 augustus Dublin

FINALE 4 – 7 oktober Barcelona

De Europese 1e divisie start met de wedstrijd in Samorin (Slowakije) van 26 tot en met 19 april. Dit is gelijktijdig met het Nederlands kampioenschap voor de springruiters in Mierlo en past daarom niet in de planning voor Oranje.

Kijk hier voor meer informatie en een volledige kalender van de Longines FEI Jumping Nations Cup™.

Bondscoach Ehrens

Voor bondscoach Rob Ehrens is de Longines FEI Nations Cup™ Jumping een van de belangrijkste evenementen van het jaar. “Voor ons is het de belangrijkste wedstrijden reeks, en we moeten er naar blijven streven dat dit zo blijft. Ieder jaar hebben we drie belangrijke pijlers; zorgen dat we een paar ruiters in de wereldbekerfinale hebben, presteren in de FEI Nations Cup serie en het internationale kampioenschap. Dit jaar is dat dus het WK in Tryon. De planning van de Longines FEI Nations Cup™ Jumping heb ik samen met de ruiters gemaakt. Met zijn allen hebben we naar het programma gekeken en deze wedstrijden gekozen om onze beste mensen naar af te kunnen vaardigen en de FEI Nations Cup ook direct een opmaat te laten zijn richting het WK.

Voor Nederland zijn alle wedstrijden waar wordt gestreden natuurlijk heel belangrijk, maar het CHIO van Rotterdam is wel extra speciaal. Op dit geweldige ‘thuisconcours’ wil iedereen nog net iets liever winnen dan normaal al het geval is. Ook het CHIO Rotterdam, dat dit jaar zijn 70e editie kent, heeft zijn programmering aangepast. De Longines FEI Jumping Nations Cup™ wordt op de slotmiddag zondag 24 juni verreden. De Longines Grand Prix vindt tijdens dit jubileumjaar plaats op de even zo populaire vrijdagavond."

Longines

Naamsponsor Longines heeft zich verbonden aan de belangrijkste competitie voor landenteams, middels een lange termijn partnerovereenkomst met de Fédération Equestre Internationale (FEI) die getekend werd tijdens de afgelopen Longines FEI European Championships in Gothenburg in augustus 2017.

Juan-Carlos Capelli, VP van Longines en Hoofd International Marketing zegt: "Het is ons een enorm genoegen om onderdeel uit te maken van deze geweldige competitie als naamsponsor, als Official Timekeeper en klok. We er zijn trots op hoe het partnership met de FEI zich sinds 2013 heeft ontwikkeld en kijken er naar uit om samen met de FEI onze passie voor de hippische sport te uiten via deze nieuwe Longines FEI Jumping Nations Cup™.”

2e Divisie

De Europese 2e divisie is verdeeld in vier groepen. Tijdens de kwalificatiewedstrijd in Budapest op 12 augustus kunnen twee van de maximaal negen teams een startbewijs voor de finale winnen. Welke negen teams in Budapest starten wordt bepaald door het kwalificatiesysteem van de European Equestrian Federation (EEF), goedgekeurd door de FEI en door de FEI Jumping Nations Cup ranking system.

  • Deel dit artikel