FEI Furusiyya Nations Cup 2016 van start in Amerika en Midden-Oosten

Team BEL BARC15 Y1819 1

Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht start deze week de 2016 competitie van de Furusiyya FEI Nations Cup™ Jumping 2016 in Al Ain in de Arabische Emiraten op donderdag 18 februari en in Ocala in de Verenigde Staten op vrijdag 19 februari. Het is nog maar 5 maanden voordat de paarden en ruiters naar Rio vertrekken voor de Olympische Spelen van 2016. Dat maakt de competitie het ultieme platform voor de bondscoaches om hun teams te testen en de sterkste samenstelling te vinden voor de strijd om de Olympische titel in Augustus.

Dit is het vierde jaar van de nieuwe Nations Cup competitie onder de vlag van sponsor Furusiyya en het 107e jaar in de historie van de Nations Cup. Het aangepaste format heeft de formule nieuw leven ingeblazen met sportiviteit, team spirit, nationale trots en veel publiek overal ter wereld.

In de 6 regio's start de strijd tussen 46 landen die in 19 kwalificatie wedstrijden zullen proberen een plek te bemachtigen in de finale die dit jaar in september opnieuw in Barcelona zal plaatsvinden.

De wedstrijd in Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten is de enige kwalificatie wedstrijd in het Midden Oosten. 3 landen (Saudi Arabie, Qatar en de UAE) strijden voor de twee finale plaatsen. In totaal nemen 11 landenteams deel aan de openingswedstrijd donderdag a.s. namelijk Egypte, Frankrijk, Groot-Brittannie, Ierland, Italië, Zwitserland, Syrië en Oekraïne.

In Ocala strijden vrijdag a.s. nog 8 sterke landenteams. Alleen de teams van Canada, El Salvador, Mexico en de Verenigde Staten zijn in de race voor kwalificatiepunten in deze regio waar in 3 wedstrijden besloten zal worden wie doorgaan naar de finale. De andere teams zijn van Autralië, Colombia, Ierland en Nieuw Zeeland. Met McLain Ward, Beezie Madden, Lauren Hough, Laura Kraut en Todd Minikus heeft bondscoach Robert Ridland’s voor zijn thuiswedstrijd een erg sterm team opgesteld.


Europa
Lummen in België is de eerste wedstrijd in de Europe Division 1 competitie die evenals vorig jaar tussen 10 landenteams zal gaan: België, Czech Republic, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Nederland, Zeden and Zwitserland. Het thuisland België mag op 29 april meteen tonen dat ze hun de titel verdedigen, dat zal de druk extra opvoeren.

In Europe Division 2 wordt de strijd hevig met teams uit 17 landen - Oostenrijk, Bulgarije, Denemarken, Finland, Griekenland, Hungarije, Luxemburg, Norwegen, Polen, Portugal, Roemenie, Rusland, Slovenie, Slovakia, Spanje, Turkije en Oekraine - ze strijden allemaal om de twee finale plaatsen. Europe Division 2 begint in Linz-Ebelsberg in Oostenrijk op 6 mei a.s. In deze divisie worden 7 wedstrijden verreden. Het land dat wint in deze divisie behaalt niet alleen een finale plaats maar promoveert ook naar Europe Division 1. Het land dat tweede wordt kan tijdens de finale nog een promotie naar Division 1 verdienen. Anders dan voorgaande jaren kunnen landenteams tijdens elk van de 7 kwalificaties punten verdienen. Die punten zijn gebaseerd op hun klassering in de wedstrijd op basis van alle deelnemende teams, niet alleen de teams uit de eigen regio. Alleen de vier beste resultaaten tellen voor het eindklassement.

Het wordt weer een spannende strijd die we ook volop gaan beleven tijdens het CHIO Rotterdam in juni 2016.

  • Deel dit artikel