Europees Goud, zilver en brons voor Stephanie Kooyman

CAL5799 Border Maker

Compiegne (KNHS) – Na een gouden teammedaille voor de Young Riders en een zilveren voor de junioren op het Europees Kampioenschap dressuur in Noord-Frankrijk op donderdag, waren er dit weekend nog meer successen. KNHS CHIO Cup winnares Stephanie Kooyman pakte een bronzen medaille in de individuele finale op zaterdag en voegde daar vandaag een zilveren aan toe in de Kür op muziek. Debutante Jeanine Nekeman was de beste Nederlandse juniore op het EK en won brons in de individuele finale op zaterdag.

Stephanie Kooyman beschikt ook de laatste dag van het EK over de juiste zenuwen. Met Winston (v.OO Seven) reed ze na teamgoud, individueel brons naar een dikverdiende zilveren Kür-medaille. Kooyman, die het nog niet helemaal besefte: “Winston liep weer veel beter dan gisteren. Met deze kür van hofleverancier Charles Monterie werd ik vorig jaar ook Nederlands Young Riders-kampioen. De muziek is heel fijn om te rijden. Goh, ik ben superblij.“

Het goud was voor de Deense Young Rider Cathrine Dufour met Atterupgaards Cassidy (v.Caprimond). ‘Werelds gereden’, vond Tineke Bartels heel sportief. Het brons ging naar de Duitse Juliette Piotrowski, een dag eerder nog goed voor zilver. Met haar reserve-paard Sir Diamond (Sandro Hit), haar toppaard was kort voor het EK kreupel, moest ze nu Kooyman voor zich dulden.

Ook bondscoach Tineke Bartels was bijzonder trots op Kooyman, die als stalruiter bij Academy Bartels werkt en traint. “We gaan een plekje zoeken voor de medailles van Stef, want ze heeft het hier super gedaan. Jammer dat zowel Anne Meulendijks als Rosalie Mol fouten op hun conto kregen, maar de paarden waren wat moe en het waren spannende dagen.”

Jeanine Nekeman, de bronzen verrassing van het EK junioren
Op 500ste punt pakte EK-debutante Jeanine Nekeman bijna nog het zilver, dat nu was voor de Noorse Alexandra Gamlemshau Andresen, die Belamour (v.Belissimo) naar 72.974% stuurde. De Duitse juniore Johanna Pauline van Danwitz won eerder de landenproef en was in de individuele proef goed voor de gouden plak. Ze won goud met de geroutineerde Habitus (v.Hohenstein), waarmee Louise Luttgen al vele medailles won.

Jeanine Nekeman liep na de uitslag met haar hoofd in de wolken: “Ik ben superblij. Ik ging naar de EK toe om mee te doen en te ervaren hoe het is op zo’n kampioenschap te mogen rijden. Ik zelf had niet het gevoel toen ik de ring uitkwam dat we een medaille zouden winnen. En dat met zo weinig verschil.” Dana van Lierop had in de landenwedstrijd de pech als eerste starter in een nog natte baan te moeten rijden waardoor haar Sting (v.Sunnyboy) wat bang werd. In de proef van vandaag nam het Brabantse duo revanche. Ze sloten het EK in de individuele finale af met een score van 70.816%.” Ook Jasmien de Koeyer verbeterde haar score met ruim twee procent. “TC Take it Easy (v.Florestan I) was meer ontspannen en stond er scherp aan. Soms is ie een heet ‘hittepetitje’ zoals gisteren tijdens het trainen. Maar nu waren we allebei scherp. Het binnenkomen dat eerder mislukte was nu goed voor een 7. Kortom een fijne proef”, aldus een blije de Koeyer. Jeanine Nieuwenhuis reed Hexagons Baldacci (v.Havidoff) zeker door de baan. “Vooral het galopdeel was heel strak. Baldacci is heel werkwillig en wil altijd voor me gaan”, vertelde Nieuwenhuis. Bondscoach Tineke Bartels was meer dan tevreden: “Al weer een medaille. Daar had ik vooraf wel op gehoopt, maar ja het moet dan nog gebeuren. ‘Mijn’ junioren hebben knap gereden.”

In de afsluitende Kür-finale waren er geen podiumplaatsen voor de Nederlandse amazones in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar. Jasmien de Koeyer en TC Take it Easy waren met de vijfde plaats de beste landgenoot.

Uitslag EK-kür Young Riders
1. Cathrine Dufour(DEN), Atterupgaards Cassidy, 83.500%;
2. STEPHANIE KOOYMAN (Zevenhuizen), WINSTON, 79.425%;
3. Juliette Piotrowski (GER), Sir Diamond, 76.425%;
10. Anne Meulendijks (Heeze), Presidents MDH Avanti, 71.350%;
13. Rosalie Mol (Oosteind), Legend, 69.950%

Uitslag EK Young Riders individuele proef
1. Cathrine Dufour(DEN), Atterupsgaards Cassidy, 77.789%
2. Juliette Piotrowski (GER), Sir Diamond, 76.421%
3. STEPHANIE KOOYMAN WINSTON,76.395%
4. Anne Meulendijks(NED), Presidents Avanti, 74.789%
8. Rosalie Mol (NED), Legend, 71.842%
13. Debora Pijpers (Abcoude), Besterly’s Now I’m Here, 70.316%.

Uitslag EK junioren, individuele medailles
1. Johanna Pauline von Danwitz (GER), 75.789%
2. Alexandera Gamlemshau Andresen(NOR), Belamour, 72.974%;
3. Jeanine Nekeman (Hasselt), Vlingh, 72.921%
6. Jeanine Nieuwenhuis (Serooskerke), Hexagons Baldacci, 72.342%
10. Jasmien de Koeyer (Sint Jansteen), Take it Easy, 71.053%
11. Dana van Lierop (Helmond), Sting, 70.816%

Uitslag EK kür junioren
1. Johanne Pauline von Danwitz (GER), Habitus, 81.075;
2. Anna-Christina Abbelen (GER), Fuerst on Tour, 79.375%;
3. Alexandra Gamlemshau Andresen (NOR), Belamour, 78.300%.
5. Jasmien de Koeyer (NED), Take it Easy, 75.500%;
6. Jeanine Nieuwenhuis(NED), Hexagons Baldacci, 75.475%;
9. Jeanine Nekeman (NED), Vlingh, 74.125%.

  • Deel dit artikel