Equus donateurs genieten dagelijks van alle wedstrijden op het CHIO Rotterdam

Rsz dv chio2018 equus opening dv 04854

Equus donateurs behoren tot de echte paardensportliefhebbers. De mensen die het liefst de gehele dag alles volgen en geen minuut willen missen. Het zijn die liefhebbers die zelfs hun eigen club zonder leden hebben maar die wel eenmaal per jaar bijeen komen, medio februari. Vanaf dat moment kijken deze equus donateurs weer uit naar het komende CHIO Rotterdam of in 2019 naar het EK.

Gerhard Bier (foto) zit elke dag op een hoge kruk of stoel en kijkt dan uit over de witte zandvlakte. Deze zaterdag zit Tineke Jansse naast hem. “Mijn vrouw komt straks ook en dat is best uitzonderlijk’, grapt de paardensportliefhebber pur sang. “Equus is Latijns voor paardachtigen, een geslacht van zoogdieren dat de paarden, ezels en zebra’s omvat. Als donateurs betalen we sinds dit jaar 350 euro en krijgen we veel extra’s. We mogen, indien we willen, meelopen over het parcours voor een wedstrijd aanvangt of krijgen de kans aanwezig te zijn bij een meet & greet zoals ze dat noemen. Hier zitten heel wat liefhebbers, veelal ouderen die al vele jaren echt een binding hebben met het CHIO Rotterdam. Ik was sinds 1999 vijftien jaar lang gastheer van Equus maar deze taak heb ik in 2014 overgedragen aan Jacqueline van Gelderen. Haar zoon Roy rijdt ook mee en ook de familie Kuipers heeft een zoon meerijden, Doron. Deze verjonging juichen we enorm toe. Is ook hartstikke leuk voor ons allemaal, mensen die nog nauw betrokken zijn bij deze sport. Die nog van de hoe en de rand weten en kinderen zonen of dochters hebben die op topniveau rijden.”

Gezelligheid overheerst

De box van de Equus donateurs is gevestigd op de lange zijde, de lage tribune. Wat direct opvalt is de afwisseling van gespannen en ontspannen gezichten. Wanneer een balk valt, is er die oprechte teleurstelling. Wanneer een ruiter of amazone foutloos het parcours afrondt, is er de oprechte blijdschap. Deze mensen leven als geen ander echt met de deelnemers mee. Kennen de meeste sporters ook en weten veel, zo niet alles over het evenement. Gerhard Bier is dit keer zelfs in de CHIO-stijl gekleed. Op de knoopjes van zijn vestje-gilet prijken de afbeeldingen van een springruiter. Trots kijkt Bier om zich heen en vertelt enthousiast over de gezellige sfeer van deze (h)echte club zonder leden. “Eens per jaar vieren we onze verjaardag. Vorig jaar bestonden we zestig jaar. Dan gaan we in februari met elkaar uit eten. Equus is dus 61 jaar geleden opgericht door de heren Van der Vorm en Dura die beiden wel paard reden maar niet goed genoeg waren om prijzen te winnen. Zij bezaten echter wel toppaarden. Van het een kwam toen het ander en sindsdien zorgden diverse leden van Equus voor een goed paard ter ondersteuning van de sportieve ambities van een ruiter.”

Tineke Jansse knikt instemmend als zij terugdenkt aan al die jaren dat de Equus-leden mens en dier aan elkaar koppelden. “Ik kwam hier als kind van acht jaar voor het eerst, dat was in 1950. Moet je nagaan hoeveel CHIO’s ik heb bijgewoond. De een nog mooier dan de andere. We hebben ieder jaar weer volop genoten, of het nu koud was, zoals vrijdag, of snikheet. Het CHIO Rotterdam is voor ons echt een belangrijke gebeurtenis in het jaar.”

  • Deel dit artikel