Elfde nationale titel voor Edward Gal; gouden speld voor Maarten van der Heijden

KNHS
Maarten vd Heijden

Op de laatste dag van het NK Dressuur in Ermelo werd TeamNL ruiter Edward Gal gehuldigd als kampioen bij de senioren. Eerder op de dag won Gal’s partner Hans Peter Minderhoud kampioenschap in de Lichte Tour met het paard Invictus. De KNHS titel in het ZZ-Zwaar ging overtuigend naar Bart Veeze met de hengst Imposantos.

Maarten van der Heijden ontving tijdens het NK Dressuur bij zijn afscheid als Technisch directeur van de paardensportbond de gouden KNHS speld. Onder leiding van Van der Heijden beleefde de Nederlandse paardensport de meest succesvolle periode uit de geschiedenis.

Edward Gal veroverde zijn elfde nationale dressuurtitel met GLOCK’s Toto jr. Na de overwinning in de Grand Prix Special won Gal de finale Kür op Muziek met de muziek en choreografie van zijn voormalige toppaard Totitlas. Saillant detail, het paard waarmee hij zijn elfde titel won is een zoon van het fenomeen Totilas. Het podium van het NK Dressuur senioren was hetzelfde als dat van 2019 met Hans Peter Minderhoud en zijn KWPN-hengst GLOCK’s Dream Boy N.O.P. en Emmelie Scholtens met Desperado N.O.P. op zilver en brons.

In de pauze van de finale van het NK Dressuur voor senioren kwam Maarten van der Heijden in het midden van de piste voor zijn afscheid als Technisch directeur van de KNHS. Een mooie film bracht een hommage aan de successen van de Nederlandse paardensport in de afgelopen elf jaar. Emiel Hendrix, in het KNHS-bestuur belast met de portefeuille topsport, sprak Maarten vervolgens toe. “Woorden schieten tekort wat jij voor de KNHS en de hippische topsport hebt betekent.” Daarna spelde Van der Heijdens partner John hem in opdracht van Hendrix de gouden KNHS-speld op.

“Ik ben geen man van spelden”, begon Van der Heijden zijn dankwoord. “Toch ben ik trots op deze speld omdat hij staat voor de fijne samenwerking in de afgelopen jaren met alle sporters, met de coaches, de veterinairen, de eigenaren van de paarden en de medewerkers van de KNHS.”

  • Deel dit artikel