EK laat kinderen van Huize Thomas kennismaken met paarden

EK / Werken als een Paard
Speciaal Onderwijs9 2017

Op donderdag 10 januari a.s. start voor een groep kinderen met een meervoudige beperking van Huize Thomas in Rotterdam het programma Werken als een Paard, Speciaal Onderwijs. Zij krijgen een jaar lang een keer per week een therapeutische les met inzet van paarden bij Rijvereniging De Hazelaar. De kinderen van Huize Thomas worden begeleid door hun vaste persoonlijke begeleiders. De instructie is in handen van de speciaal daarvoor opgeleide instructeur die wordt ondersteund door een grote groep vrijwilligers van Rijvereniging De Hazelaar. Deze nieuwe groep binnen het speciaal onderwijs bouwt voort op het succes van het programma Werken als een Paard dat sinds 2014 aan meer dan 600 kinderen (middels de deelprojecten Vakantieschool, Na Schools en Speciaal Onderwijs) een leuke en leerzame ervaring heeft geboden.

"Onze kinderen hebben naast hun fysieke beperking in veel gevallen ook vaak gedragsproblemen," zegt Danielle Mook, persoonlijk begeleider bij Huize Thomas. "Uit ervaring weten wij dat contact met dieren voor onze kinderen erg goed werkt. Het is elke keer bijna een wonder om te zien dat een kind dat in aanraking komt met een paard na vijf minuten volop geniet. Daarnaast zien wij ook meestal lichamelijke verbeteringen zoals een betere oprichting van het lichaam of een verbeterde balans. We zijn dan ook ongelooflijk blij met dit initiatief.

"Met de komst van de Europese Kampioenschappen komt er naast een week hippische topsport, een uitgebreid side-events programma naar Rotterdam. Niet alleen tijdens de EK’s, ook in aanloop en na afloop wordt dit maatschappelijke activatieprogramma geladen," zegt Fred Rozendaal, algemeen directeur van de FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-Dressuur Rotterdam 2019. "Deze uitbreiding van ons maatschappelijke programma 'Werken als een Paard' is de eerste activiteit in dit side-events programma. Ons doel is om met de Europese Kampioenschappen iets terug te geven aan de stad. Met veel Rotterdamse partners werken we nauw samen om dit side-eventsprogramma tot een blijvend succes te maken en hiermee nieuwe verbindingen te leggen. Dat past goed binnen ons overkoepelende EK-thema; Connected by Horsepower."

De lessen duren ongeveer één uur en hebben een vast begin-, en eindritueel. Veel kinderen hebben baat bij duidelijkheid, voorspelbaarheid en herhaling. De begeleiders van Huize Thomas maken voor elke leerling een persoonlijk ontwikkelingsplan, waar tijdens de training aan gewerkt wordt. Begeleiders van Huize Thomas en instructeurs van Rijvereniging De Hazelaar hebben regelmatig overleg over de lesopbouw en de gestelde leerdoelen. Op het paard zitten of paardrijden is in de regel onderdeel van de training, maar daar wordt langzaam naar toegewerkt. Het in contact komen met de paarden (of andere dieren) of naast de paarden lopen is voor sommige kinderen al een hele opgave. De training kan ook voor een deel bestaan uit het spelen met zand, stro of hooi en het verzorgen van de paarden.

  • Deel dit artikel