Een ijzersterk deelnemersveld bij het springen op jacht naar goud en glorie

FEI / Louise Parkes
Peder Fredricson2017 LLR

Er hangt veel vanaf volgende week voor de springruiters volgende week tijdens het Longines FEI Europees Kampioenschap Springen in Rotterdam. Niet alleen willen de beste springcombinaties van heel Europa hun namen gegraveerd zien op de prestigieuze erelijst die dateert uit 1957, ze gaan ook de strijd aan om de drie Olympische kwalificaties die er te winnen zijn. Dat maakt dat het in Rotterdam niet alleen gaat om de podiumplaatsen, er staat meer op het spel!

Natuurlijk willen alle ruiters Europees goud winnen! En elke twee jaar lijkt het erop dat de deelnemende landen de strijd aan gaan met de Duitsers. Zijn hebben maar liefst zeven gouden team medailles en veertien individuele gouden medailles gewonnen tijdens Europese Kampioenschappen. Christian Ahlmann, Daniel Deusser, Marcus Ehning, Maurice Tebbel en de dame die afgelopen jaar de individuele wereldtitel won tijdens Wereldruiterspelen afgelopen jaar, Simone Blum zijn opgesteld. Dat maakt het wederom uitdagend voor de andere landen.

De allereerste FEI Europese springkampioenschappen waren eveneens in Rotterdam, dus we gaan allemaal terug waar het ooit begonnen is. Toen reden er acht ruiters namens vijf landen, nu zijn dat er zeventig die maar liefst vierentwintig landen vertegenwoordigen waarvan vijftien landenteams.

De Ieren verdedigen de teamtitel maar niemand zal ontkennen dat de Zweden, die twee jaar geleden tijdens hun thuiswedstrijd na een spannende barrage op het nippertje verloren, het team zijn om in de gaten te houden. Ze zijn sterk, gretig en in topvorm, winnen in de afgelopen maanden heel vaak. Niet in het minst door de prestaties van Peder Fredericson, de man die de individuele titel won in zijn thuisland in 2017. Fredericson wordt vergezeld door ongekend sterke teamgenoten, Malin Baryard-Johnsson, Fredrik Jonsson, Henrik von Eckermann en Evelina Tovek

Maar ook de Zwitsers komen met een ongelooflijk sterk team met Martin Fuchs en de huidige nummer 1 van de wereld Steve Guerdat, die in Tryon goed was voor individueel zilver en brons. Verder brengen Paul Estermann, Beat Mandli en Niklaus Rutschi niet alleen de beste paarden van de wereld mee, ze weten ook wat er van hen verwacht wordt.

De gouden tijd voor thuisland Nederland bracht hen de overwinning in Aken in 2015. Bondscoach Rob Ehrens, die zelf team brons won in Munchen in 1981, heeft Maikel van der Vleuten - lid van het equipe van 2015- opgesteld en verder Marc Houtzager, Doron Kuipers, Frank Schuttert en Bart Bles.

Tegen alle verwachtingen in won Ierland Gothenburg nadat het team in de laatste ronde nog maar uit drie ruiters bestond. Cian O’Connor, die toen in Gothenburg de beslissende rit maakte en bovendien individueel brons won in Gothenburg is er weer bij. Hij wordt vergezeld door 2017 teamgenoot Shane Sweetnam, Darragh Kenny, Paul O’Shea en Peter Moloney.

De grootste verrassing zou wel eens kunnen komen van de Engelsen. Het team gaat al een tijdje wat minder goed maar de overwinning afgelopen week tijdens de Longines FEI Jumping Nations Cup™ in Dublin zou wel kunnen bijdragen aan het zelfvertrouwen. Chef d’Equipe, Di Lampard, heeft een reeks super getalenteerde en toegewijde ruiters en de nog jonge veteranen Scott Brash en Ben Maher, die er in Denemarken zes jaar geleden bij waren toe de Engelsen wonnen, zijn er nu ook weer bij. Samen met Amanda Derbyshire, Laura Renwick en Holly Smith gaan zij voor goud de komende week.

Tot 1973 hadden amazones hun eigen Europees Kampioenschap, sindsdien strijden de dames en de heren gezamenlijk. Slechts twee dames hebben een individuele titel behaald. De Franse amazone Alexandra Ledermann was de eerste die met de machtige Rochet M in Hickstead won in 1999. De andere was Meredith Michaels-Beerbaum (GER) die in 2007 op de hoogste plek op het podium stond na haar prestatie met Shutterfly. Alle ogen zijn gericht op regerend wereldkampioen Simone Blum, om te kijken of ze de lijst met vrouwelijke kampioenen kan verlengen.

Terwijl goud het belangrijkste doel is voor de meesten zijn er ook nog drie belangrijke startplaatsen voor de Olympische Spelen te verdienen. Tot nu toe hebben veertien landen hun tickets naar Tokyo geboekt. Japan, USA, Zweden, Duitsland, Zwitserland, Nederland, Australië, Oekraïne, Israel, Brazilië, Mexico, Canada, Nieuw Zeeland en China. Volgende week zijn er tien teams die zullen proberen om zo'n startbewijs te verdienen; Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Groot Brittanië, Ierland, Italië, Noorwegen, Portugal en Spanje. Geen van allen zal zich snel gewonnen geven.

Het EK springen start op Woensdag. Op donderdag en vrijdag wordt de strijd om de teammedailles geleverd. Zondag is de finale en wordt de nieuwe Longines FEI Europese springkampioen gehuldigd. Daarmee is dan ook de weg naar Tokyo een stuk duidelijker geworden.

Don’t miss a hoofbeat……

  • Deel dit artikel