Economische missie China: start van een zakelijke vriendschap om te koesteren

Groepsfoto Shanghai Equestrian Adm Centre

Vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam, het bedrijfsleven en kennisinstellingen waren afgelopen week op een economische missie in China. De deelnemers waren vooral afkomstig uit drie bedrijfstakken te weten de hippisch bedrijfstak, de maritiem-logistieke branche en e-commerce. De eerste twee branches werden o.a. vertegenwoordigd door het CHIO Rotterdam en door bestuursleden van de CHIO Port Club Rotterdam.

De reis startte bij de Chinese elektronica gigant Huawei, ging vervolgens naar het Shanghai Equestrian Sports Administration Centre, een manegebedrijf met een eigen hippisch evenement, de Yangshang Port met een indrukwekkende diepwaterterminal, de CCIPT (China Council for promotion of International Trade), de havenstad Wuxi en natuurlijk de Heilan International Equestrian Club. En vanzelfsprekend stond een bezoek aan de immense havenstad Shanghai ook op het programma. De goede relatie tussen de zustersteden Rotterdam-Shanghai werden hierdoor weer bestendigd na 38 jaar.

Voor algemeen directeur van het CHIO Rotterdam was deze handelsmissie een bijzondere en geslaagde ervaring. “Ik ben onder de indruk van de grootsheid van het land maar ik heb ook geleerd dat er ongelooflijk veel behoefte is aan samenwerking met Nederland op alle vlakken. Samenwerking tussen de havens en samenwerkingen binnen de hippische wereld. Wat dat laatste betreft zie ik enorme kansen. Paardensport is een van de negen sporten waarin de Chinese overheid investeert als nationale sport. Een mooi commitment en dat, gesteund door private initiatieven zoals de Heilan International Equestrian Club (30 jaar geleden opgezet door een textielondernemer en uitgegroeid tot een hippisch walhalla met zo’n 30 rijhallen, een paardenmuseum, etc. en van de omvang van Euro Disney) zeker ervoor gaat zorgen dat China een mondiale speler van belang binnen de paardensport gaat worden. Daar is echter nog heel veel kennis en kunde voor nodig en daar zoekt men in China nu heel hard naar. Op gebied van verzorging, training, huisvesting, voeding, medische zorg, etc. maar ook op gebied van hippische topsportevenementen.

Als je je realiseert dat er nu zo’n 2000-3000 sportruiters zijn op de totale Chinese populatie verwacht ik dat daar de komende jaren heel veel gaat gebeuren. Men is uiterst geïnteresseerd in onze hippische legacy. Dat blijkt wel uit het bezoek dat een hippische delegatie uit China eind november aan ons komt brengen.

Maar ook tussen Chinese havens en de haven van Rotterdam zijn prachtige samenwerkingen mogelijk. Ik zou de combinatie van de samenwerking binnen de hippische sport en de havens graag zien resulteren in een mondiale versie, misschien zelfs competitie, van een nog meer internationalere Grand Prix Port of Rotterdam.

Deze reis was de start van een kansrijke en naar ik hoop langdurige zakelijke vriendschap tussen Nederland en China waarbij we Rotterdam wel mogen zien als

‘The Equestrian Gateway to Europe’. “

  • Deel dit artikel