Duitsland wint openingswedstrijd Longines League of Nations

FEI
Dsc 3994

De gloednieuwe Longines League of Nations™ competitie is vandaag van start gegaan in het Al Forsan Sports Resort in Abu Dhabi met een bloedstollende wedstrijd die gewonnen werd door het Duitse team.

Het kon niet mooier geregisseerd zijn, tijdens de allerlaatste rit zorgde voor de ontknoping toen een fout van Mark McAuley met GRS Lady Amaro voorkwam dat er een barrage kwam tussen de teams Duitsland en Ierland. Ierland werd daarmee tweede en Zweden moest genoegen nemen met de derde plaats.

Christian Kukuk (Mumbai), Jörne Sprehe (Sprehe Hot Easy), David Will (My Prins van Dorperheide) and Christian Ahlmann (Blueberry) leverden Duitsland deze historische overwinning. Chef d’Equipe Otto Becker zegt “Dit is een geweldige start van het Olympische seizoen en ik ben blij en trots op mijn vier ruiters!”

Volledige aandacht

Olympisch parcoursbouwer, Spain’s Santiago Varela, bouwde een parcours met 12 hindernissen dat in elke meter de volledige aandacht van zowel ruiter als paard opeiste. Opmerkelijk is dat de allereerste oxer de scheidsrechter was voor vier ruiters in de eerste ronde en opnieuw voor vier ruiters in de tweede ronde. De lijn van de oxer bij hindernis 5 naar de sloot van hindernis 6 en door naar de dubbele steilsprong van hindernis 7 leverde de allermeeste fouten op.

's Wereld nummer één Henrik vond Eckermann zei na z'n verkenners ronde voor Zweden met Iliana dat het parcours zeer uitdagend was. Toch was hij een van de vier dubbel foutloze ritten vandaag, de andere drie werden gereden door zijn vrouw, de voor Zwitserland rijdende Janika Springer met de 10-jarige merrie Orelie, de Ierse voorganger Richard Howley met Equine America Consulent de Prelet Z en de Duitser Jörne Sprehe met Sprehe Hot Easy.

Team Ierland had als nummer één van de wereld de beste uitgangspositie en mocht als laatste starten in de eerste ronde. Met foutlose ronden van McAuley, Howley en Mikey Pender (HHS Calais) stonden ze na de eerste ronde vóór op Zweden, Duitsland, Brazilë, UAE (die als gastland meereden maar niet voor punten), Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Voor onze TeamNL ruiters Frankrijk en België hield na de eerster manche de wedstrijd op. De acht andere teams mochten slechts met drie ruiters de tweede manche in, waarbij elke fout medogenloos meetelde.

De Amerikanen eindigden met 28 strafpunten, de Britten met 36 en het team uit de UAE kregen nog 35 extra strafpunten en kwamen op een totaal van 46 strafpunten. De Brazilianane eindigden met 20 strafpunten en de Zwitsers met 24. Intussen voerden de Duitsers de druk op.

Extra galopsprong

Kukuk’s enige fout met Mumbai in de eerste ronde was op de lastige hindernis 7; in de tweede ronde kwam de combinatie wel goed uit en behaalde daarmee een foutloze ronde. Toen Sprehe met zijn 12 jaar oude merrie Hot Easy opnieuw foutloos bleef was dat bedreigend omdat de tweede foutloze ronde van Von Eckermann werd gevolgd door 12 strafpunten van Peder Fredricson en Alcapone des Carmille leek het dat de Zweden hun grip op de wedstrijd verloren. Ondertussen bezorgde Howley de tweede foutloze ronde maar met de fouten van Mikey Pender en HHS Calais de Ieren op de oxer van hindernis 3 en de laatste oxer een risicovolle situatie. Alles kwam aan op de laatste twee ruiters, David Will van Duitsland die zorgde dat het Duitse team gelijk kwam met de Ieren en een barrage in zicht kwam tussen Duitsland en Ierland als Mc Auley alle balken in de lepels zou laten. Helaas bleek de lastige afstand van de sloot naar de eerste van de erop volgende dubbelsprong in de tweede rond niet zo goed te gaan als in de eerste ronde. De balk wankelde in de lepels en viel, in het voordeel van de Duitsers.

Blijheid in Duitse team

Jörne Sprehe was dolgelukkig met de overwinning; "Dat voelt goed. Easy sprong geweldig en ik ben zo trots op haar. Ze is voor mij het beste paard ooit!" Christian Kukuk was ook heel gelukkig met de prestatie van Mumbai; "Het is de eerste 5* show voor hem en normaalgesproken moeten paarden op dit niveau een paar rondjes lopen om in het ritme te komen. Toen we een balk hadden in de eerste ronde had ik een gezonde spanning voor de tweede ronde en wilde ik graag laten zien wat we in huis hebben."

David Will said: “Ik ben superblij met het hele team, vooral met de dubbel foutloze rit van Jörne, ze deed het fantastisch. Ik ben ook heel blij met mijn paard, hij sprong fantastisch. In de eerste ronde helaas een fout van mij. Misschien dacht ik teveel aan mijn fout in de eerste ronde en wachtte ik niet lang genoeg. Ik had een fout in de tweede ronde maar m'n paard deed het top."

Christian Ahlman mocht de tweede ronde niet voor Duitsland starten maar dat deerde hem niet. “Nee! Ik was echt blij met mijn eerste ronde. Het was de eerste keer dat mijn merrie een goed 1.60m parcours liep. Uiteindelijk pakte alles in de tweede ronde goed uit en daar ben ik blij om!"

Teleurstelling

Voor de Ierse chef d'equipe Michael Blake was er wat teleurstelling; "Halverwege hadden we het binnen handbereik. Maar als je me vanochtend had verteld dat we tweede zouden worden tegen al deze sterke teams, had ik er voor getekend. We hebben onze eigen aanpak gevolgd.

Howley vond de tweede plek goed nieuws; "Dit brengt ons in een mooie uitgangspositie voor het verdere verloop van de wedstrijd. Het was vandaag een lastig parcours met hele sterke teams en een mooi resultaat. Als we een balk minder hadden was een barrage om de eerste plaats binnen handbereik."

De Duitsers verdienden vandaag 100 punten voor het klassement, Ierland 90 en Zweden 80. Alle teams verdienden vadaag punten, behalve het team van de UAE die niet gekwalificeerd waren voor de Longines League of Nations™.

De volgende wedstrijd is in Ocala (USA) in maart en dan in juni de twee overige kwalificaties in Sankt Gallen (CH) en Rotterdam. Daarna is de finale in oktober in Barcelona (ES)

Don’t miss a hoofbeat…..

Volledige uitslag

LONGINES LEAGUE OF NATIONS klassement

  • Deel dit artikel