Dubbeldam wint op onnavolgbare wijze goud

Medal Ceremony

De individuele strijd om het wereldkampioenschap bij de springruiters bij de Alltech FEI World Equestrian Games in het Franse Caen is gewonnen door Jeroen Dubbeldam. Dubbeldam was de enige van vier ruiters die geheel foutloos wist te blijven in de afsluitende finale met paardenwissel. Achter Dubbeldam ging het zilver naar de grote prijs winnaar van het afgelopen CHIO Rotterdam, de Fransman Patrice Delaveau, brons was voor de Amerikaanse Beezie Madden en Zweed Rolf-Göran Bengtsson eindigde net naast het podium.

Het werd een zinderende finale, waarin de vier ruiters nadat ze hun eigen paard over het parcours hadden gereden dat vervolgens moesten doen met de paarden van hun concurrenten. Dubbeldam reed met zijn eigen Zenith SFN foutloos en wist daarna eerst Orient Express van Delaveau, daarna Cortes C van Madden en tot slot Casall Ask van Bengtsson zonder fouten door het parcours te sturen. Uiteindelijk hielp ook Zenith SFN mee om Dubbeldam aan de zege te helpen, want alleen Delaveau wist dit paard foutloos rond te krijgen. Bengtsson liep met het paard van Dubbeldam tegen zes strafpunten aan en Madden noteerde op de rug van Zenith één afgeworpen balk.

"Alle drie de paarden die ik reed zijn zeer verschillend. Je hebt drie minuten om te ontdekken wat de sterke punten van een paard zijn en dat lukte, wat resulteerde in drie hele fijne foutloze ritten. Op voorhand had ik al gezegd naar deze wedstrijd met paardenwissel uit te kijken en ik was tijdens de wedstrijd relaxed genoeg om er van te genieten. Want het is een plezier als je drie van zulke cracks mag rijden!", aldus Dubbeldam.

De Olympische kampioen van Sidney 2000 vertelt verder: "Kijkend naar de drie paarden, dan is Orient Express een paard met enorm veel kracht op de hindernissen en zeer elastisch. Cortes is een paard dat als je die ziet je denkt dat hij niet de meest elastische is van het stel, maar zodra je er op stapt merk je dat hij erg veel bloed voert. Bij Casall Ask, het paard dat ik als laatste moest rijden, was ik bang dat hij na drie rondjes de pijp iets leeg zou hebben. Tijdens de drie minuten loswerken voelde ik dat dit niet het geval was en ook met hem had ik een fijne rit", aldus de winnaar van individueel- en teamgoud.

Volgens Dubbeldam is hij nu het trauma van het WK in Jerez 2002 kwijt. "Voor de individuele wedstrijd stond ik toen vijfde met De Sjiem en ik was er op gebrand om toen al de wedstrijd met paardenwissel te rijden. In de tweede manche maakte ik een kapitale blunder, waardoor ik ver terugviel. Ik heb mezelf die fout nooit vergeven, maar kan er na vandaag mee leven."

Uitslag WK springen (paardenwissel):

Goud) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN - 0

Zilver) Patrice Delaveau (Fra) - Orient Express HDC - 1

Brons) Beezie Madden (USA) - Cortes C - 12

4) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Casall Ask - 14

  • Deel dit artikel