Dubbel goud voor Para Dressuurruiters

KNHS
DV Frank Hosmar Alphaville N O P NED paradressuur DV 01833

Foto door Daniëlle Vink

De para-dressuurruiters van TeamNL waren op de vierde dag van het EK in Rotterdam goed voor geweldige individuele resultaten. Sanne Voets werd met Demantur RS2 N.O.P. door alle juryleden unaniem bovenaan gepunt en ook Frank Hosmar zijn rit met Alphaville N.O.P. werd beloond met een gouden medaille.

“Pff zò blij met mijn rit!”, lacht Frank Hosmar. “Wat een controle! Ik heb genoten en was geen moment bezorgd dat er iets mis zou gaan”, zegt de meervoudig winnaar van individueel Europees para-goud in de zwaarste Grade V. In mijn voorbereidingen vandaag tijdens mijn losrijden heb ik extra geoefend op galop-stap-overgangen en dan halthouden. En bij ontspanning meteen loslaten. Dat was nu ook te zien: voor één keertwending kregen we een 10, hoorde ik later”.

Ongelofelijk
De potentie van Alphaville N.O.P. blijft Hosmar verbazen. “Je denkt steeds, Alfie zit aan de grens. Maar dan train je rustig verder en blijkt er nog een laatje open te kunnen. En heb je een niveau hoger te pakken. En zo ging het steeds. Ongelooflijk dit paard.” Het oranje-paar kreeg in totaal 75.810% toegekend. De Britse Sophie Wells met C Fatal Attraction, geduchte concurrentie in deze Grade, moest met 0.215% minder genoegen nemen met het zilver.

Goed begin Voets
Het eerste gevoel na de proef was voor Sanne Voets vooral opluchting. “Ik ben boven alles vooral blij dat we eindelijk konden beginnen. We zijn al sinds zondag in Rotterdam. Je krijgt van alles mee, je leeft mee met de andere ruiters en ik vond het daarom lastig om aan de ene kant de focus te houden en aan de andere kant te blijven ontspannen”.

Spannend
“Het is spannend om in eigen huis te rijden en dan ook zeker mooi en fijn dat het zo goed lukt. Bij het losrijden was Demantur goed voor elkaar en dat kon ik in de ring vasthouden. In de proef ging het bijna allemaal goed, ik had een klein hakkeltje in een overgang die ik niet goed begeleidde, dat was mijn eigen schuld. Ik was ook een beetje benauwd voor het geluid dat er uit het hoofdstadion komt, maar ik heb uiteindelijk niets gehoord en me er voor niets druk om gemaakt.”

Voets en Demantur RS2 N.O.P. piekten met name in de drafverruimingen en overgangen. De laatste middellijn en het afgroeten leverden nog eens vijf negens op. Met een percentage van 76.659 bleef Sanne de zilveren medaillist Manon Claeys uit België met San Dior bijna drie procent voor.

Tevreden bondscoach
Bondscoach Joyce Heuitink is super tevreden: “Al mijn ruiters hebben ieder voor zich top gereden. Een geweldige voorbereiding voor de teamtest, deze keer de enige proef die telt voor de landenmedailles.” De para-dressuurruiters komen vrijdag en zaterdag in de landenwedstrijd nog in actie. Zondag staat als slotstuk de kür op het programma.

Uitslag Individueel Test Grade IV
Goud Sanne Voets (Berghem) - Demantur RS2 N.O.P., 76.659%
Zilver Manon Claeys (Bel) - San Dior, 73.805%
Brons Louise Etzner Jakobsson (Zwe) - Zernard, 72.902%

Uitslag Individueel Test Grade V
Goud Frank Hosmar (Haarle Gem. Hellendoorn) - Alphaville N.O.P., 75.810%
Zilver Sophie Wells (Gbr) - C Fatal Attraction, 75.595%
Brons Michele George (Bel) - Best of 8, 72.571%

Klik hier voor alle uitslagen.

  • Deel dit artikel