Droomstart voor Nederlandse para-dressuurruiters op EK

VOETS Sanne 2

De Nederlandse para-dressuurruiters zijn het Europees kampioenschap in het Zweedse Gothenburg op fantastische wijze begonnen. In de individuele titelstrijd won Sanne Voets goud in Grade IV, Frank Hosmar goud in Grade V en Nicole de Dulk zilver in Grade II. Dinsdag vervolgt het EK voor de para-dressuurruiters met de landenwedstrijd.

Bondscoach Joyce Heuitink kan na afloop haar geluk niet op. “Niet te geloven, dit is echt fantastisch. Ik wist wel dat Sanne en Frank echt in vorm zijn, maar de concurrentie is sterk. Nicole ging ook echt heel goed. Ik heb goede hoop voor morgen.”

Paralympisch kampioene Sanne Voets sleepte vandaag als eerste het goud binnen in Grade IV. "Demantur vond het best een spannende baan," vertelt ze na afloop van haar optreden. "Maar eenmaal begonnen, ging hij eigenlijk steeds meer focussen en bleef hij beter bij mij. Ik kon hem mooi in de aanleuning houden, het is ook een paard met een waanzinnig front en een hele mooie voorbeentechniek. Ik ben supertrots op Demantur dat hij zoveel vertrouwen in mij heeft en voor me door het vuur gaat. Dat is voor vandaag mijn allergrootste winst."

In Grade II ging het zilver naar Nicole den Dulk met Wallace N.O.P.. "Het ging heel goed, ik heb onderweg zelfs gelachen," reageert Nicole. "Ik hoopte natuurlijk wel een medaille te winnen, maar er is de afgelopen tijd zoveel gebeurd. Zo ben ik van trainer gewisseld, maar Wallace liep vandaag echt super." Het feest kon niet meer stuk toen ook Frank Hosmar het goud pakte in Grade V. De regerend Europees kampioen versloeg de Paralympisch kampioene Sophie Wells. “Ik ben heel blij natuurlijk, maar ik had een dikke fout in de laatste overgang naar het halthouden. Verder liep Alphaville fantastisch, hij liep de hele proef zo ‘eraan’, precies waar ik en mijn trainster Adelinde Cornelissen op hebben geoefend kwam er nu in de proef goed uit.”

Het klassement van vandaag telt ook als kwalificatie voor de individuele kür op muziek op woensdag. Lotte Krijnsen en Rosenstolz werden met 68.121% zevende in Grade IV en plaatsten zich daarmee net als de andere drie ruiters voor de kür. Dinsdag staat de landenwedstrijd op het programma.

Dinsdag 22 augustus: 09.00 – 16.45 uur Para-dressuur team Grade IV en V - Heden Arena 1 09.00 – 18.45 uur Para-dressuur team Grade I, II en III - Heden Arena 2 17.30 – Medailleceremonie para-dressuur team en individueel

Woensdag 23 augustus: 09.00 – 15.30 uur Para-dressuur Kür op muziek - Heden Arena 14.45 – Medailleceremonie para-dressuur kür

Uitslag FEI Individual Championship Test Grade V

1) Frank Hosmar (Haarle) - Alphaville N.O.P., 72.428%

2) Sophie Wells (GBR) - Fatal Attraction, 71.785%

3) Nicole Geiger (SUI) – Phal de Lafayette, 68.619%

Uitslag FEI Individual Championship Test Grade IV

1) Sanne Voets (Berghem) - Demantur, 72.353%

2) Manon Claeys (BEL) - San Dior 2, 71.560%

3) Louise Etzner Jakobsson (SWE) - Zernard, 70.268%

7) Lotte Krijnsen (Enschede) - Rosenstolz, 68.121%

Uitslag FEI Individual Championship Test Grade II

1) Pepo Puch (AUT) - Fontainenoir, 73.382%

2) Nicole den Dulk (Elen, B.) - Wallace N.O.P., 72.382%

3) Stinne Tange Kaastrup (DEN) - Horsebo Smarties, 72.029%

  • Deel dit artikel