Dromen over het CHIO: Marten Luiten

CHIO
Whats App Image 2021 09 23 at 19 36 10

Nederlands FEI dressuurjurylid Eddy de Wolff van Westerrode vorige jaar over het EK voor de jeugd in Hongarije: “Er zijn jaren geweest dat ik dacht geef mij een paard, ik rij die proef en ik win. Echter dit jaar was dat anders, het niveau van de jeugd is momenteel ongelooflijk hoog”. Hij sprak toen o.a. over het Nederlandse Young Riders team dat goud won en over de individuele medailles die mee naar Nederland kwamen. Dit jaar deed dat zelfde Young Riders team er nog een schepje bovenop. Reden om de kopman van dat succesvolle team en de huidige nummer 1 van de wereldranglijst eens te bellen: Marten Luiten!

De Groninger Marten Luiten heeft nog nooit op het CHIO Rotterdam gereden, dus we vragen hem zich voor te stellen aan onze volgers. Hij lacht bescheiden en steekt dan van wal: “Ik ben dus Marten, 19 jaar en woon in Winschoten. Ik studeer bedrijfskunde in Groningen en heb aan huis een stal waar vijf paarden staan en ik alle faciliteiten heb die ik nodig heb. Mijn toppaard is Fynona. In 2019 reed ik voor de eerste keer een EK, in de Junioren klasse en we behaalden toen drie zilveren medailles. In 2020 startte ik Young Riders met als resultaat twee gouden en een bronzen medaille. Dit jaar ging ik voor drie keer goud en tot mijn grote blijdschap lukte dat. Ik rijd paarden voor een aantal eigenaren. Tailormade Zofie is na Fynona mijn tweede paard. Zofie is een merrie, acht jaar, Deens gefokt en ze heeft veel aanleg voor het hogere werk. Ze is in eigendom van Sport Pro Horses. Haar reed ik gisteren voor de tweede keer tijdens de kaderwedstrijd in Velsen, we zijn er tweede geworden. Verder heb ik paarden in opleiding op stal staan. Ik ben geboren in Winschoten, waar ik nog steeds woon, en heb een relatie met Junioren amazone Evi van Rooij.”

Rotterdam hoog op wensenlijstje

De afstand Rotterdam – Winschoten is groot. We zijn dan ook benieuwd of Marten wel eens op het CHIO is geweest. Hij lacht enthousiast: “Jazeker! Tijdens het EK dressuur in 2019 heb ik de tweede dag van de Grand Prix gezien en ook zijn we bij de Kür op Muziek geweest. Geweldig vond ik het, ik was onder de indruk, van de schitterende piste, maar ook van alles er omheen, ik vond het een heel mooi evenement. Ik heb er helaas nog nooit gereden. Er zijn geen jeugdrubrieken en ik woon natuurlijk te ver weg om lid te zijn van een Zuid-Hollandse vereniging en mee te kunnen doen aan jullie CHIO Zuid-Holland Cup. Echter na het EK gezien te hebben, staat een start in Rotterdam wel heel hoog op mijn wensenlijstje …… Dit jaar zou ik als deelnemer aan het Young Leaders Programma van de KNHS eigenlijk aanwezig zijn, maar de week erop was het EK dressuur en mijn focus lag dat weekend volledig op de sport. Ik vond dat wel heel jammer, want het was een leuk en interessant programma.”

Met maar liefst drie gouden EK medailles (een team en twee individueel), hebben Marten en zijn Fynona dit jaar alles gewonnen wat er te winnen valt. Heeft hij nog doelen met deze knappe merrie? Marten vertelt enthousiast en met een lach in zijn stem, maar nu blijft het even stil en horen we hem twijfelen. Maar er komt een antwoord: “Moeilijk, ik twijfel. Ik heb al mijn Young Riders doelen al behaald en het is ook leuk om een ander paard te starten in deze klasse. Als dat lukt, zou ik Fynona door kunnen trainen naar de U25 klasse. Ik heb daar een goed gevoel bij en denk dat dat gaat lukken. Een jaar nog genieten bij de Young Riders is natuurlijk ook leuk, maar Grand Prix rijden is wel het uiteindelijke doel, zowel met Fynona als met Tailormade Zofie. Het lijkt erop dat ze dat beiden kunnen, dus de toekomst ziet er positief uit. Ik praat nu over mijn paarden, maar ik moet er zelf natuurlijk ook handig in worden. Met mijn andere paarden ben ik gewoon lekker aan de gang en kijk ik tot hoever we kunnen komen”.

Een blik op de toekomst

We vragen onze Groningse landgenoot naar zijn toekomst, ziet hij die in de paarden ? Weer blijft het stil: “Goede vraag. Dat is momenteel DE vraag, ik weet het nog niet. Ik studeer niet voor niets en vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen naast de paarden. Echter het allerliefst zou ik natuurlijk wel fulltime in de paarden gaan. Maar dat is niet voor iedereen haalbaar, niet iedereen kan in de paarden zijn brood verdienen. Misschien moet ik het gewoon een jaar proberen. Naast het rijden geef ik ook les aan een aantal fanatieke ruiters uit de buurt en ook geef ik wel eens clinics”.

Zo jong en al zo veel successen, zijn er ruiters waar Marten tegenop kijkt ? Het antwoord op deze vraag komt zonder enige twijfel: “Jazeker, ik kijk tegen veel mensen op. Ik heb bijvoorbeeld bewondering voor hoe lang Isabell Werth al aan de top staat. Ook voor Anky van Grunsven heb ik veel respect, wat zij allemaal bereikt heeft en ook met verschillende paarden. Carl Hester is ook iemand die in dit rijtje hoort. Wat rijden betreft wil ik graag ook weer Isabell noemen en Charlotte Dujardin. Ik vind het heel mooi om te zien hoe zij de balans vinden tussen ontspanning en aanspanning, ze rijden hun paarden beiden zo energiek en toch zo harmonieus, niemand kan dat in mijn ogen zo goed als deze amazones."

Buiten het EK in 2019 is Marten nog nooit in Rotterdam geweest, de afstand is zoals naar veel plaatsen in Nederland vanuit Winschoten te groot. Heeft hij naast school en paarden sowieso nog tijd voor andere dingen ? Weer die vriendelijke lach: “Weinig. Studeren, rijden en lesgeven zijn eigenlijk wel mijn activiteiten waar ik de week mee vul. Ik vind het wel gezellig om naar vrienden in Groningen te gaan die daar studeren en daar iets gezelligs mee te doen. Buiten de concoursen proberen mijn vriendin Evi en ik elkaar ook om het weekend te zien. We wonen 2,5 uur rijden uit elkaar, dus kunnen niet zomaar even bij elkaar langs, dat moeten we echt plannen”.

Marten Luiten met Tailormade Zofie (foto Naomi Jansen)

Live kijken is leuker

Zoals we vaker doen, vragen we ook Marten het gesprek zelf af te sluiten. Daar hoeft hij niet lang over na te denken: “De laatste jaren heeft het online kijken naar wedstrijden natuurlijk een enorme vlucht genomen. Het is mooi dat die mogelijkheid er is, want niet iedereen is altijd in de gelegenheid live aanwezig te zijn. Ik zou echter willen zeggen, mensen, ga erheen! Ik zeg dit, omdat ik onlangs op het CHIO Aken mocht rijden. Tot nu toe had ik Aken alleen maar online gezien, via de laptop. Dat was ook leuk, maar nu ik het live heb mogen beleven, weet ik dat het nog zoveel leuker is als je aanwezig kunt zijn. Wauw, ik vond dat zo geweldig, zo had ik me het niet voor kunnen stellen. In Nederland hebben we met Rotterdam, Jumping Amsterdam en Indoor Brabant ook zulke mooie concoursen, dat wil ik iedereen meegeven, ga erheen! Streaming is handig, maar het is veel mooier om er live bij te kunnen zijn en de paarden bijna aan te kunnen raken”.

Enthousiaste woorden van een jonge, vriendelijke, zeer talentvolle ruiter waarvan we al veel van gezien hebben, maar waarvan we ook nog veel verwachten. Met Fynona, Tailormade Zofie of een andere partner, we zijn ervan overtuigd dat we hem in de nabije toekomst mogen verwelkomen in het Kralingse bos. Marten, succes en veel plezier met alles, onze Rotterdam piste staat voor je open !

  • Deel dit artikel