Drie Oranje springruiters naar individuele finale, geen teammedaille

DCS2070 Vdl Groep Verdi Tn N O P VAN DER VLEUTEN Maikel

De tweede manche van de Olympische landenwedstrijd is voor de Nederlandse springruiters zeer teleurstellend verlopen. Waar ze in de eerste omloop nog foutloos wisten te blijven, liepen ze in de tweede manche tegen veel te veel fouten op en eindigde het team van bondscoach Rob Ehrens op een gedeelde zevende plaats. Wel goed nieuws is dat drie Nederlandse combinaties de individuele finale die vrijdag wordt verreden wisten te bereiken. Jeroen Dubbeldam met Zenith, Maikel van der Vleuten met Verdi en Harrie Smolders met Emerald mogen dan wederom in actie komen.

Bondscoach Ehrens is teleurgesteld na de wedstrijd, maar richt vooral de blik direct weer op vrijdag. “ We hadden gisteren drie magistrale rondjes, en dan sta je bovenaan en dan juich je nog, alleen we juichten gisteren ook al niet zo hard omdat je altijd voorzichtig moet zijn. En ja vandaag viel het inderdaad tegen. Dat is wat ik in het voortraject al regelmatig herhaald heb, dat winnen en verliezen in de springsport heel dicht bij elkaar liggen. Dat hebben we vandaag ook gezien. Je moet goed kunnen winnen, maar je moet ook goed kunnen verliezen. Als het nu door blunders was geweest, dan is het misschien anders. Maar het is nu eenmaal zo dat het in de springsport zo dicht bij elkaar zit dat het kleinste foutje onmiddellijk wordt afgestraft. Dat is ook weer het mooie van de sport, en daar moeten we van leren en daar moeten we tegen kunnen. We moeten genieten van de momenten dat het wel goed gaat en dit ook een plaatsje geven. Nu moeten we weer één ding doen en dat is optimistisch blijven. We hebben nog drie hele goede combinaties in de individuele finale. Dit parkeren wat er nu allemaal gebeurd is en morgen even rustig nadenken en dan weer de blik vooruit en kijken dat we er vrijdag het hoogst mogelijke uit kunnen halen.”

In het individuele klassement staat Maikel van der Vleuten op een gedeelde tweede plaats, Jeroen Dubbeldam 23e en Harrie Smolders op 31. Daarmee hebben zij zich alle drie bij de beste 35 combinaties gereden die vrijdag in de individuele finale mogen starten. In deze wedstrijd over twee manches beginnen alle ruiters weer met een schone lei.

Na eerder al goud te hebben gewonnen met het team in de eventing mag Frankrijk zich nu ook Olympisch kampioen springen noemen. De Amerikanen wonnen zilver. Voor het brons moest er een barrage aan te pas komen waarbij Duitsland aan het langste eind trok en Canada voorbleef.

Uitslag Olympische landenwedstrijd springen

Goud Frankrijk, 3 strafpunten

Zilver Verenigde Staten, 5 strafpunten

Brons Duitsland, 8 strafpunten

7 Nederland

  • Deel dit artikel