Dressuurequipe onder leiding van Johan Rockx naar Rio

D1 Rockx 061920132 DWF0434

Het Nederlands dressuurkader gaat vanaf nu formeel onder leiding van Johan Rockx, in de functie van bondscoach, de voorbereidingen en de observatie in naar de Olympische Spelen in Rio. Ondanks het positieve bericht van Wim Ernes dat de tumor bij een onlangs gemaakte scan kleiner wordt, maakt het gebrek aan fysieke fitheid van Wim een optimale begeleiding niet mogelijk. Johan Rockx wordt in zijn functie als bondscoach geadviseerd door Wim Ernes en ondersteund door het overig technisch KNHS-kader. De Nederlandse dressuurruiters gaan zich in de aanloop naar Rio vooral in de kijker rijden tijdens het CHIO Rotterdam en het NK Dressuur in Ermelo.

Sinds Indoor Brabant in maart van dit jaar is Johan Rockx al de rechterhand van Wim Ernes. Johan observeert deze week de U-25 ruiters op het CDI in Roosendaal om vervolgens als bondscoach met de sterkste combinaties naar het EK-U25 in Hagen te reizen. Daarna volgen de twee belangrijke observatiewedstrijden voor de Nederlandse senioren tijdens het CHIO in Rotterdam (23 - 26 juni) en het NK in Ermelo (14 - 17 juli). De Nederlandse ruiters zetten alles op alles om daar hun topvorm te laten zien. Johan Rockx maakt zijn definitieve Rio-selectie, samen met zijn collega’s van de andere hippische disciplines, bekend direct na de kür op muziek op 17 juli tijdens het NK Dressuur in Ermelo.

Johan Rockx runt al lang, samen met zijn vrouw, de van origine Canadese Penny Rockx Zavitz een bekende dressuurstal in het Belgische Essen. Zowel Johan als zijn vrouw hebben diverse paarden opgeleid tot en met (inter)nationaal Grand Prix niveau. Heyu en Sambucca zijn nationaal GP gestart. Met de paarden Kondor, Tango, Maverick en de zelfgefokte Verdi La Fazenda startte Johan internationaal Grand Prix met de nodige successen. Johan is tevens een succesvol fokker van onder andere de paarden Dakota (v.Wagenaar), waarmee hij deel uitmaakte van het Nederlandse team in Aken, Hickstead en Falsterbo voordat dit paard naar Amerika werd verkocht. Met Zero Gravity (v.Royal Hit) heeft Johan deelgenomen aan de Wereldkampioenschappen voor Jonge paarden in Verden. Na doorgetraind te hebben t/m Grand Prix-niveau is ook dit paard naar Amerika verkocht en nam het onder Gunther Seidel deel aan de laatste Wereldbekerfinale.

Johan is een fijn persoon en bevlogen trainer die diverse leerlingen tot en met GP-niveau begeleidt. Johan is al jaren lang lid van het KNHS-trainersplatform, dat een belangrijke rol speelt in het scouten en begeleiden van talenten. Johan is een echte teamplayer en volgde in 2013 de niveau 5 (GP) coachopleiding van de KNHS.

Wil je weten hoe onze paardensporters zich voorbereiden op de weg naar de Spelen? Volg dan het nieuwe platform Ruiters in Oranje via de website, Facebook, Twitter of Instagram! #RuitersInOranje

  • Deel dit artikel