Dettie Noordzij-Oosterom: Geen tijd voor betaald werk; te veel vrijwilligerswerk

CHIO
PHOTO 2020 03 18 22 33 07

In de tijd van het Coronavirus is er weinig sportnieuws. Gelukkig heeft het CHIO Rotterdam een rijke historie en heel veel trouwe fans, sponsoren, leveranciers, medewerkers en vrijwilligers. Daarom hebben we mooi de gelegenheid om hier meer over te vertellen.

Als eerste laten we je kennismaken met één van de vele, trouwe vrijwilligers van het CHIO Rotterdam. Aan het woord is Dettie Noordzij, geboren in Schoonhoven, maar sinds 2001 woonachtig onder de rook van Rotterdam, in Rhoon. Voor deze vrolijke, ideale vrijwilligster heeft een dag te weinig uren, want naast echtgenote, moeder, instructrice en subtop jurylid heeft ze meerdere vrijwilligersbaantjes.

“Ik ben in 2009 begonnen als vrijwilligster bij het CHIO Rotterdam. Al jaren kwam ik er, als bezoeker en fan, maar ik heb er ook gereden, zowel in de CHIO Zuid Holland Cup als in de Lichte Tour. Toen ik begon als jurylid B/L werd me aangeraden om me aan te melden als schrijfster bij evenementen en gezien mijn verleden in Rotterdam, was dit een hele logische stap. De cirkel was rond zeg maar ……

Nog steeds ben ik schrijfster, ik assisteer de juryleden, noteer de punten die ze geven aan de dressuurruiters. Voorheen hielp ik ook de coördinatoren in de voorbereiding met schema’s maken, protocollen klaarmaken etc., maar als gevolg van de automatisering is dat nu veel minder werk”.

Het is al gezegd, het CHIO Rotterdam is niet de enige plaats waar Dettie zich nuttig maakt als vrijwilligster. Als we haar ernaar vragen, begint ze te lachen en vraagt of we even hebben:

  • Dettie zit in het bestuur van voetbalvereniging sv Poortugaal, een fusieclub. Dit werk doet ze, omdat haar 2 kinderen er voetballen.
  • Ook zet ze zich in voor het ROP, een regionaal opleidingspunt van de KNHS Zuid-Holland voor dressuurjuryleden uit de basissport. Hier worden kleinschalige bijscholingen georganiseerd.
  • Tenslotte is ze office manager bij DVB Foundation, de foundation van Coby en Marlies van Baalen voor ruiters met een beperking. Hier begon haar vrijwilligerswerk mee. In haar tijd als wedstrijdamazone leste Dettie trouw bij Coby en toen de jongens 9 jaar waren wilde ze graag weer wat om handen hebben. Toen ze dan ook de vacature voor office manager zag, twijfelde ze geen moment, belde ze Coby en binnen 3 minuten was het geregeld.

Bovenstaande en nog heel veel andere activiteiten vullen de agenda van Dettie als vrijwilligster. Ze heeft daarnaast ook een grote liefde voor de stad Rotterdam. Zo stijgt bijvoorbeeld ieder jaar de bekende Feyenoord helikopter op vanuit de weilanden van erve Noordzij. Voor de niet voetballiefhebbers onder ons, dit is traditie tijdens de open dag in De Kuip en hierin zitten alle nieuwe spelers dat jaar. De heli landt na een korte vlucht op de middenstip van het Feyenoord stadion.

Ook hebben Dettie en haar kinderen gefigureerd bij 'Flikken Rotterdam'. Dettie: “Op een zondag kwamen twee mensen ons erf op, ze zochten een boerderij met alles erop en eraan EN figuranten. Spontaan zeiden we ja en hier hebben we geen moment spijt van gehad, dit is één van de leukste dingen die ik ooit gedaan heb.

Ik ben dol op de stad Rotterdam, dit komt waarschijnlijk voort uit de tijd dat ik mijn Schoevers opleiding daar deed. Ik heb toen echt de stad leren kennen, ging er veel uit en deed er veel gezellige dingen. Ik heb ook jaren in Rotterdam gewerkt, bij Moret, Ernst & Young, ook mijn toenmalige sponsor. Toen Moret de paardensport gingen sponsoren, steunden ze grote concoursen als het CHIO Rotterdam en Jumping Amsterdam, maar ze vonden het ook leuk om een individuele sporter te steunen en dat werd ik. Ik reed toen Z2 dressuur en ik kon o.a. iedere week lessen bij Dressuurstal Van Baalen. Toen bleek dat ik iets verder zou komen in de sport, was het vanaf het begin mijn droom om op het CHIO te rijden”.

Die droom is dus uitgekomen. Inmiddels doet Dettie al jaren vrijwilligerswerk: “Ik ben gelukkig in wat ik doe en hoop dit nog jarenlang te blijven doen. Verdere doelen of dromen heb ik verder niet, het is goed zo, ik maak me graag nuttig”.

Tenslotte vragen we zoals bij elk interview aan Dettie om dit gesprek zelf af te sluiten. Met een diepe zucht en met het fanatisme wat haar kenmerkt antwoordt ze: “Ik hoop dat het Corona virus heel snel overwaait ! Mijn agenda die altijd overvol is, is helemaal leeg. Klaag ik wel eens dat ik te druk ben, dit is echt niets voor mij, al mijn leuke werkzaamheden liggen stil. Daarnaast wil ik graag zeggen dat iedereen moet blijven sporten, blijven paardrijden, elkaar helpen zonder afgunst, laten we zorgen dat de paardensport een mooi visitekaartje afgeeft. Paardrijden is voor iedereen en stimuleert de gezondheid !”

  • Deel dit artikel