Denemarken wint landenwedstrijd WK, Nederlands dressuurteam bemachtigt Olympisch ticket

FEI
1 MB Podium

Ze waren dé kanshebbers; het Deense team bestaande uit Nanna Merrald Rasmussen, Carina Cassøe Krüth, Daniel Bachmann Andersen and Cathrine Laudrup-Dufour maakte het ook nog waar en wonnen in eigen land goud tijdens de ECCO FEI World Championships in Herning. Zilver was voor de Britten, wat zeker een medaille met een oranje tintje genoemd kan worden: het Engelse team bestaat volledig uit Nederlandse paarden en hun kopvrouw Charlotte Fry is in Nederland gevestigd. Brons is voor Duitsland en de Zweden hadden een kleine voorsprong op Nederland dat vijfde werd. Individueel stond Dinja van Liere heel knap als derde opgesteld.
De Nederlandse dressuurploeg heeft als eerste Nederlandse sportploeg een ticket bemachtigd voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

In het slotstuk van een heel spannende Grand Prix/landenwedstrijd, werd duidelijk dat de verschillen in de kopgroep heel klein zijn, maar dat Nederland nog net tekort komt om weer mee te doen voor de medailles. Deze vijfde positie betekent wel dat Nederland zich als team heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs. Gezien de jonge leeftijd van de Nederlandse paarden ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Van Silfhout ziet groei
“De laatste tijd begon ik de kriebels te krijgen”, vertelt bondscoach Alex van Silfhout. “Het kon maar zo zijn dat er mooie dingen gingen gebeuren in Herning, want de ruiters kwamen steeds meer in vorm. De groei was duidelijk zichtbaar. Het had zomaar gekund dat we een plekje waren opgeschoven. Het kan altijd beter, maar richting de toekomst ziet het er veelbelovend uit. Ik heb daar een goed gevoel bij. We zijn hier met jonge paarden, waar we nog veel van verwachten.
Twee amazones binnen het Nederlandse team maken hier hun debuut op een internationaal kampioenschap. De Nederlandse paarden zijn allemaal negen en tien jaar oud en waarschijnlijk nog in de lente van hun carrière."

“Ik werd heel blij van Hermès en Dinja van Liere, die ondanks een paar mindere momenten al zo’n score neerzetten. Bij Emmelie Scholtens en Indian Rock is ook heel veel potentie te zien. Van Thamar Zweistra en Hexagon’s Ich Weiss wist ik dat ze een goede Grand Prix kunnen rijden, je ziet haar ervaring in de manier waarop ze heel secuur die Grand Prix proef rijdt en afwerkt. Marieke van der Putten rijdt met een eveneens relatief onervaren paard haar eerste kampioenschap. De spanning in de ring wist ze heel goed op te lossen, daar verwacht ik veel van.”

Met de sabbatical van Edward Gal en het uitvallen van het toppaard van Hans Peter Minderhoud leek het even spannend te worden, voorafgaand aan dit seizoen. “Ik word blij van het feit dat het in Nederland niet meer van twee of drie man afhangt. Bij uitval van een teamlid staan we niet meer langs de kant. We kunnen bouwen op mensen die veel ervaring hebben en qua paardenmateriaal kunnen we goed vooruit. Ik reken voor 200 procent op de terugkomst van Hans Peter en Edward in het team. Dan ontstaat er echt serieuze competitie in Nederland en dan zou het in Parijs mogelijk moeten zijn.”

Uitslag Landenwedstrijd:
1. Denemarken - 235.451
2. Groot-Brittannië - 234.223
3. Duitsland - 230.791
4. Zweden - 227.142
5. Nederland - 225.621

Uitslag Grand Prix:
1. Cathrine Laudrup-Dufour (DEN) - Vamos Amigos (v. Vitalis), 81.864%
2. Charlotte Fry (GBR) - Glamourdale (v. Lord Leatherdale), 80.838%
3. Dinja van Liere - Hermes (v. Easy Game), 78.835%
17. Emmelie Scholtens - Indian Rock (v. Apache), 74.410%
24. Thamar Zweistra - Hexagon's Ich Weiss (v. Hexagons's Rubiquil), 72.376%
31. Marieke van der Putten - Tørveslettens Titanium RS2 (v. Totilas), 71.118%

Startlijst/uitslagen

  • Deel dit artikel