Deelnemer 1ste CHIO Rotterdam bezoekt bouwlocatie

Afgelopen week was springruiter Jaap Rijks, deelnemer aan het 1ste CHIO Rotterdam in 1948 in het Kralingse Bos en bezocht de nieuwbouw. Jaap Rijks, inmiddels 92 jaar oud, heeft samen met de heer Job Dura Sr. in 1947 het initiatief genomen om de internationale wedstrijd Nederland-België te organiseren op het terrein in het Kralingse Bos. Een jaar later resulteerde dit in het allereerste CHIO Rotterdam. De heer Rijks, reed in die tijd het paard ‘Master’ van Job Dura. Een succesvolle combinatie die op internationale en nationale wedstrijden erg goed sprong. Helaas wilde het met het landenteam waarvan Rijks deel uitmaakte tijdens de Olympische Spelen in Londen niet goed lukken. Master die nooit weigerde, vertikte het evenals 30 andere paarden om over de sloot in het Wembley stadion te springen. Diezelfde zomer haalde het Nederlandse team met Rijks en Master revanche tijdens de eerste landenwedstrijd van het CHIO Rotterdam en was de eerste overwinning voor het Nederlandse equipe.

Jaap Rijks heeft nog vele jaren deelgenomen aan het CHIO. Later heeft hij zich in diverse posities, zoals internationaal jurylid en zelfs penningmeester bij de FEI, steeds ingezet voor de hippische sport. Nog altijd bezoekt hij het evenement. Hij moedigt topruiters aan om zich na hun sportieve carrière in te blijven zetten voor de hippische topsport; "Wat mensen als Tineke Bartels en Emile Hendrix hier doen is fantastisch. Veel meer ruiters zouden op zo'n manier moeten bijdragen aan onze sport."

Rijks is altijd als amateur actief geweest in de sport, in zijn dagelijks leven werkte hij bij het aannemingsbedrijf van Job Dura. Vandaar ook een bijzonder bezoek aan de bouwlocatie. Op de historische grond waar hij met Master fantastische overwinningen heeft gehaald bouwt zijn oude werkgever (Dura Vermeer) nu een prachtige accommodatie die een belangrijke investering in de hippische sport is.

  • Deel dit artikel