De laatste havenbaron; boek over de Rotterdamse maatschappelijk betrokken ondernemer Jacques Schoufour

CHIO
248 A8 F5 A 069 D 49 C7 99 DB 68219 E25136 A 1 201 a

In 2014 overleed Jacques Schoufour, oud voorzitter van het CHIO Rotterdam maar bovenal een maatschappelijk betrokken Rotterdamse ondernemer. Het boek 'De laatste havenbaron' van Matthijs Dicke bevat prachtige verhalen over Jacques Schoufour die daarmee een gezicht geeft aan ondernemerschap en besturen in de stad na de tweede wereldoorlog en een voorbeeld en inspiratie is voor maatschappelijk betrokken ondernemen in Rotterdam nu.

Het boek is tot stand gekomen op initiatief van Bart Dura en geschreven door Matthijs Dicke, schrijver en uitgever van vele historische boeken waaronder biografiëen van (Rotterdamse) ondernemers en ondernemersfamilies. “Aanvankelijk wilden wij in het jubileumboek over het Job Durafonds een hoofdstuk wijden aan oom Jacques, maar al snel kwamen we tot de conclusie dat het leven van Jacques Schoufour en de nalatenschap die hij aan de stad heeft geschonken een interessant en inspirerend verhaal waren en een eigen boek verdiende,” aldus Bart Dura die Jacques Schoufour vanwege zijn nauwe verwantschap met zijn vader en grootvader goed gekend heeft.

Ook schrijver Matthijs Dicke heeft Jacques Schoufour bij leven zelf regelmatig gesproken. “Jacques was een goede verteller, vooral ‘entre nous' was hij op z’n best. Prachtige verhalen waren het, soms stevige taal maar soms ook heel poëtisch. Zijn verhalen over de haven, het CHIO Rotterdam, Blijdorp, de natuur vormen de mentale nalatenschap van Jacques Schoufour, en zijn hopelijk inspiratie voor de nieuwe generatie ondernemers.” Het boek staat vol anekdotes, bijvoorbeeld hoe hij Prins Phillip van Engeland vertelde hoe fijn het was om als Sinterklaas te kunnen beschikken over een schimmel die zelfs over daken kon lopen en de Prins als geschenk een boterletter P overhandigde. Prins Phillip dankte hem daarvoor tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van de FEI met de opmerking: St. Nicolaas do you have more surprises for me? Bij diezelfde FEI waren het ook Jacques Schoufour en Jan Willem Körner die met plannen kwamen om de FEI Nations Cup destijds nieuw leven in te blazen.

Steven Lak, voorzitter van Deltalinqs en goede vriend van Jacques Schoufour nam het eerste exemplaar van het boek in restaurant Schoufour in de Grandstand Rotterdam in ontvangst. De twee havenmannen kwamen ooit met elkaar in contact door de ‘droge bulk’ een sector in de Rotterdamse Haven die voor de nodige omwentelingen heeft gezorgd. Lak noemde Jacques Schoufour een levend voorbeeld voor ondernemers, maatschappelijk betrokken en een oprecht mens.

Het boek ‘De laatste havenbaron’ is verkrijgbaar via BOL.com en de (betere) Rotterdamse boekhandel en kost € 27,50 (ISBN 9789024432489)

photo credits: Maarten Laupman

  • Deel dit artikel