De jury: Het beste uitzicht tijdens het CHIO

Al sinds 1992 komt Rogier van Iersel in Rotterdam. Dit jaar wederom als voorzitter van de jury voor het springen tijdens het CHIO Rotterdam. De jury bij het springen heeft natuurlijk een geheel andere taak dan bij de dressuur. “Eigenlijk hebben wij als jury bij het springen nauwelijks invloed op de uitslag. De balken bepalen wie er wint,” zegt Van Iersel. “Het is onze taak om de uitslag correct vast te stellen.”

Als voorbereiding bekijkt de jury de parcoursen en heeft eventueel overleg met de parcoursbouwer. Volgens Van Iersel komen er in Rotterdam eigenlijk alleen maar eersteklas parcoursbouwers. Dat moet ook wel want met de landenwedstrijd op het hoogste niveau, de FEI Nations Cup™, onderscheidt het CHIO Rotterdam zich van vele andere internationale concoursen. Er mag immers maar één landenwedstrijd springen per jaar in een land plaatsvinden. “En in Rotterdam wordt dit jaar ook nog eens bepaald welke landen degraderen,” aldus van Iersel. Daarmee refereert hij aan de landenwedstrijd op vrijdagmiddag die de laatste in de reeks van 8 is en dus duidelijk maakt welke twee landen degraderen uit de Top League.

De jury is al aanwezig tijdens de veterinaire keuring van de paarden. En bij het begin van de wedstrijd bekijken ze samen met de parcoursbouwer meestal de ritten van de eerste combinaties vanuit de jurytoren. De jury heeft dan nog het recht om de toegestane tijd waarin de deelnemers het parcours afleggen bij te stellen. Daarna gaat de parcoursbouwer weer naar het parcours en controleert de jury de tijdwaarneming, het eerlijk verloop van de wedstrijd en de springfouten. Daarnaast kan de jury een belangrijke rol spelen bij specifieke omstandigheden zoals slecht weer, een slechte bodemgesteldheid en bij incidenten. Dan is het aan hen om indien nodig in te grijpen en te zorgen dat het een eerlijke wedstrijd blijft.

Van Iersel en zijn collega’s mogen dit jaar hun intrek nemen in de prachtige nieuwe jurytoren in het nieuwe gebouw. Als voorzitter van de jury heeft hij zijn inbreng mogen doen bij de architect toen de schetsen werden gemaakt. Daarbij is gedacht aan alles. Er is geweldig overzicht over het gehele parcours, maar er is ook nagedacht over de invulling voor techniek, tijdwaarneming, geluid, etc. Rogier van Iersel mag zich van 25 t/m 28 augustus as. gelukkig prijzen met de mooiste plek van het CHIO Rotterdam!

  • Deel dit artikel