Danielle Heijkoop maakt indruk met zeer sterk gereden Grand Prix

CDI3 Danielle Heijkoop Siro 1 Border Maker

AKEN (KNHS) - Bondscoach Wim Ernes was van het negen teams tellende veld dat in de landenwedstrijd dressuur van start ging met het naar leeftijd gerekend jongste team naar deze wedstrijd afgereisd. Op voorhand was zeker dat het Duitse team de landenwedstrijd winnend zou gaan afsluiten met hun sterkste combinaties van dit moment in het team. De grote vraag was of het Nederlandse team bestaande uit Diederik van Silfhout met Vorst D, Laurens van Lieren (Schore) met Ulysses la Haya, Stephanie Peters met Unlimited en Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro zich in de strijd om de podiumplaatsen kon gaan mengen. In die strijd ging het Nederlandse team helaas ten onder en eindigde uiteindelijk als vijfde. Winnaar werd Duitsland, voor de Denen, terwijl de USA derde werd. Lichtpunt in het Nederlandse team was Danniëlle Heijkoop met Kingsley Siro, die op een individuele achtste plaats eindigde.

De waardering voor de proef van Heijkoop die als laatste van het Nederlandse kwartet van start ging had gemakkelijk hoger kunnen uitvallen als deze amazone voor de juryleden een bekendere verschijning in de dressuurring was geweest. Nu scoorde ze twee maal een negen op haar piaffe bij het jurylid dat op C was gezeten, terwijl andere juryleden dit onderdeel slechts een 7.5 waard vonden. Voor de objectieve toeschouwer had het jurylid beide keren het gelijk aan zijn/haar zijde. Het tekent de naar perfectie strevende 26-jarige Rotterdamse dat ze na afloop van haar rit het eerst naar haar foutjes keek. "Ik baal echt van het feit dat ik aan het begin van de zigzag een telfout maakte", aldus Heijkoop. "Voor mij is het natuurlijk sensationeel in Aken te mogen rijden en nu maar hopen dat we deze vorm vast kunnen houden tot en met Hoofddorp, waar het NK wordt verreden. Zelf denk ik nog niet aan het EK, dat bepaalt de bondscoach. Ik wil iedereen er in deze wedstrijd van kunnen overtuigen - voor zover ze dat nog niet wisten - dat mijn paard alles kan. Eerlijk gezegd hoop ik er op over drie maanden te weten wat mooier was: in Aken rijden of op het EK", aldus Heijkoop, die sinds anderhalf jaar les krijgt van Anky van Grunsven. "Naast het krijgen van les geeft Anky me niet alleen heel veel zelfvertrouwen, ook weet ze me op de juiste momenten scherp te krijgen", vervolgde een stralende Heijkoop na afloop van haar rit.

Ook Bondscoach Wim Ernes straalde van oor tot oor na de rit van Daniëlle Heijkoop. "Hier hadden we op gehoopt. Ik heb Daniëlle bewust als laatste opgesteld en ze heeft niet alleen getoond die druk aan te kunnen, maar ook in de score heeft ze aan de verwachtingen voldaan. Voor mij is deze score van Heijkoop een bevestiging van haar kwaliteiten, die ze eerder dit jaar al in Den Bosch etaleerde". Ernes verheelde niet dat haar deelname hier ook van betekenis is om haar bij de juryleden bekender te maken."Je ziet dat er bij de jury een behoorlijke variatie in punten te herkennen was. Tussen dik 74% en ruim 69%. Dat houdt in dat ze bij het jurylid op C vierde staat en bij het jurylid op B de 23ste plaats inneemt. Daar zal vanavond door jury nog wel over worden nagepraat".

Voor het Nederlandse dressuurteam beet Diederik van Silfhout met Vorst D het spits af. In de voorbereiding leek de elfjarige van Hors la Loi II afstammende vos heel goed bij de les. "De meisjes die de dressuurbaan open en dicht doen dragen gele pakken en toen ik in de uitgestrekte draf recht op hen afreed kreeg mijn paard daar iets schrik van. Dat leverde iets spanning op, die ik gedurende de gehele proef niet meer kwijt raakte. Daardoor ontstonden kleine een paar foutjes, die wel zwaar telden en dat drukte mijn resultaat behoorlijk", aldus Van Silfhout. Kijkend naar de proef van Diederik vielen de appuyementen in draf, de beide pirouettes en de wissels zowel om de pas als om de twee in positieve zin op. "Het was niet slecht, maar het kon een slag beter", aldus het Rabo Talententeamlid, die ook in actie komt tijdens de wedstrijden voor ruiters onder de 25 jaar.

Laurens van Lieren was voor het Nederlandse team de tweede ruiter die in de landenwedstrijd aan de start kwam. Van Lieren reed de 12 jarige Ulysses la Haya, v. Gribaldi x Ulft. De Ulft moeder van deze ruin is een volle zus van de hengst Ferro die Olympische dressuur successen boekte onder Coby van Baalen in Sydney. Tijdens de voorbereidingen op de proef zag het er zeer aansprekend uit en ook het begin van de Grand Prix rit was aansprekend. In de eerste twee piaffe reprises was het iets dun maar echt fout ging het in de pirouettes die door hem zelf als catastrofaal werden omschreven. "Ik had meer verwacht" vatte bondscoach Wim Ernes zijn commentaar samen. "In de voorbereidingen op deze rit liep Ulysses la Haya fijn maar uiteindelijk kan ik niet tevreden zijn over deze rit. Waar ik wel blij mee ben is de progressie die we in de training boeken. Er zit nog veel meer in dit paard alleen zullen we dat nog in de ring moeten laten zien", aldus van Lieren. Op de vraag of de voorbereidingen op deze wedstrijd optimaal waren is van Lieren stellig. "Natuurlijk waren het een paar hectische weken. Als directeur dressuur van het Rotterdamse CHIO maar ook de verkoop van Welnetta bracht drukte met zich mee. Toch heb ik me daardoor juist heel erg op Ulysses kunnen concentreren. Jammer dat het er vandaag net niet is uitgekomen", aldus van Lieren.

Voor Stephanie Peterts en Unlimited verliep de Grand Prix teleurstellend. In de losrijpiste oogde de Jazz-zoon uitermate ontspannen, maar bij het betreden van het dressuurstadion was het net alsof hij alles wat zich daar bevond voor de allereerste keer zag. De spanning die zich op dat moment bij Unlimited opbouwde wilde gedurende de proef niet wegvloeien, waardoor het gespannen beeld de totale proef negatief beïnvloedde. Na de proef was Stephanie Peters opgelucht dat ze de proef tot een goed einde had weten te brengen. "Ondanks de spanning hebben we in de oefeningen eigenlijk geen fout gemaakt. Door die spanning hadden we wel last van zijwind en dat kost veel punten. Het probleem is dat ik, ondanks het feit dat Unlimited nu 12 jaar oud is, nooit exact weet waar ik met hem aan toe ben. Soms ben ik in staat om die opgebouwde spanning af te laten vloeien, maar dat lukte me vandaag van geen kant.", aldus Stephanie.

Uitslag FEI Nations Cup (Grand Prix):

1) Duitsland - 232.150

2) Denemarken - 223.043

3) USA - 217.298

4) Zweden - 210.042

5) Nederland - 208.532

- Diederik van Silfhout (Lunteren) - Vorst D (Hors la Loi II x Lancelot) - 68.319% (26e)

- Laurens van Lieren (Schore) - Ulysses la Haya (Gribaldi x Ulft) - 67.319% (29e)

- Stephanie Peters (Roermond) - Unlimited (Jazz x Winckenburgh) - 68.064% (27e)

- Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) - Kingsley Siro (Gribaldi x Hemmingway) - 72.149% (8e)

6) België - 207.511

7) Spanje - 207.127

8) Finland - 198.340

9) Groot-Brittannië - 196.298

  • Deel dit artikel