CHIO Rotterdam krijgt historische beker van Jaap Rijks

Jaap rijks beker

Gisteren avond heeft tijdens een diner in Linschoten de overdracht plaatsgevonden van de zilveren beker van Jaap Rijks als winnaar van de eerste Nations Cup Springen Rotterdam in 1948. Jaap Rijks had notarieel laten vastleggen dat deze beker zou worden overgedragen aan de Stichting CHIO Rotterdam. Aanleiding voor zijn echtgenote, mevrouw Annelies Rijks-Schuil, om deze beker over te dragen in aanwezigheid van Jan Willem Körner, Rogier van Iersel, Hib van Beek en Gerhard Bier.

We zijn als CHIO Rotterdam natuurlijk ongelooflijk trots en dankbaar dat wij zo’n historische beker van de hippische icoon Jaap Rijks nu mogen ten toonstellen in de Grandstand. Naast de rozettenkast van zijn paard Master in de Rotterdamsche Manège zal deze beker de mooie CHIO Rotterdam collectie verder glans geven, al dus Jan de Mooij, algemeen directeur CHIO Rotterdam.

Jaap Rijks maakte tijdens het allereerste CHIO Rotterdam als springruiter met het paard Master, eigendom van oudbestuurslid wijlen de heer Job Dura, deel uit van het Nederlandse team tijdens de landenwedstrijd in Rotterdam. Daarbij won hij deze zilveren beker. In datzelfde jaar namen Jaap Rijks en Master ook deel aan de Olympische Spelen. Met Master heeft hij vele successen behaald.

Behalve als deelnemer was Jaap Rijks later ook vele jaren als jurylid en tot 1991 als juryvoorzitter actief tijdens het CHIO Rotterdam. Niet alleen voor het CHIO Rotterdam, ook voor de internationale paardensport heeft Jaap Rijks met zijn toewijding tot de paardensport een belangrijke rol gespeeld bij noodzakelijke vernieuwingen. Hij werkte mee aan de hertsructurering van de KNHS en was penningmeester bij de FEI. In 1982 werd Jaap Rijks terecht onderscheiden met de titel Paardensportman van het jaar.

Vorig jaar overleed Jaap Rijks op 97-jarige leeftijd. De hippische sport betekende alles voor Jaap Rijks. Tot op hoge leeftijd zat hij zelf regelmatig te paard en als het maar even mogelijk was woonde hij graag de FEI Nations Cup in Rotterdam bij.

  • Deel dit artikel