CHIO Rotterdam groots paardensportspektakel

Rsz klaar voor de start

Vanaf donderdag 23 tot en met zondag 26 juni staat het Kralingse bos in Rotterdam geheel in het teken van de internationale paardensport. Vandaag werd door het bestuur en de organisatie vooruitgeblikt op de 68e CHIO van Rotterdam. “We mogen volgende week 122 ruiters met 230 paarden uit twintig verschillende landen verwelkomen,” vertelt algemeen directeur Jan de Mooij.

“Naast topsport van het allerhoogste niveau is ook de maatschappelijke verankering van het evenement het hele jaar door te herkennen in de programmering,” vult voorzitter Belle de Bruin aan. ”Zo is er aandacht voor het project ‘Werken als een paard’, een initiatief van het Trustfonds en uitgevoerd door de Hippische Alliantie Rotterdam, waarbij hulpbehoevende kinderen uit Rotterdam kennis maken met de paardensport.”

Springen

Voor de springruiters is de Furusiyya FEI Nations Cup die vrijdagmiddag vanaf 15.00 uur wordt verreden uiterst belangrijk. Deze serie landenwedstrijden zijn zeer prestigieus en voor veel bondscoaches bovendien belangrijke observatiemomenten op weg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Oranje bondscoach Rob Ehrens komt met een ijzersterk team naar Rotterdam. Willem Greve en Carambole N.O.P., Harrie Smolders en Emerald N.O.P., Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P. en Jur Vrieling met VDL Zirocco Blue N.O. P. verdedigen de Nederlandse driekleur. Leopold van Asten en VDL Groep Zidane N.O.P. zijn als reservecombinatie aangewezen.

“Maar Rotterdam is niet alleen voor de teamleden een belangrijk meetmoment,” vertelt Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS. “Maar ook voor de overige Olympische kaderleden zoals Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder die meedoen aan de andere rubrieken.” De Longines Grand Prix Port of Rotterdam, de Grote Prijs, staat zondagmiddag op het programma. De internationale springtoppers die hier aan de start verschijnen zullen allen uiterst gebrand zijn om in deze hoog gedoteerde rubriek te presteren. De Nederlandse top parcoursbouwer Louis Konickx is in Rotterdam verantwoordelijk voor de ontwerpen in de springpiste.

Dressuur

Net als voor de springruiters is er ook voor de dressuurtop een belangrijke landenwedstrijd in Rotterdam. Op donderdag beginnen de dressuurruiters met de Grand Prix in het hoofdstadion. Op zaterdag rijdt een deel van de combinaties de Grand Prix Special en een deel de Kür. De drie beste resultaten uit de Grand Prix, de twee beste scores uit de Special samen met de hoogste score per land uit de Kür bepalen het eindklassement van de landenwedstrijd. Naast de landenwedstrijd wordt er ook een CDI3* verreden in het vernieuwde InterChem stadion voor de dressuurcombinaties die niet in een landenteam zitten. Hierbij zullen dezelfde juryleden de beoordeling doen waardoor alle resultaten voor de bondscoaches goed te vergelijken zijn.

De Nederlandse dressuurbondscoach Johan Rockx heeft voor de Nederlandse equipe Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival, Danielle Heijkoop met Siro, Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN N.O.P. en Diederik van Silfhout met Arlando N.O.P. aangewezen. In het CDI3* komen voor Nederland onder andere Madeleine Vrees met Cennin, Patrick van der Meer met Zippo, Marlies van Baalen met Zinidi en Emmelie Scholtens met Apache aan start.

Tijdens het CHIO Rotterdam komen vier dressuurjuryleden in actie die straks ook bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro actief zijn. Dat zijn de Nederlander Eddy de Wolff van Westerrode, de Oostenrijker Thomas Lang, de Duitser Peter Holler en de Deense Susanne Baarup.

KNHS-Para dressuur Trophy

Voor de Nederlandse Para dressuurruiters staat in Rotterdam de finale van de KNHS/Rabobank Para dressuur Trophy op het spel. Op vrijdagavond wordt in een kür op muziek, die wordt verreden in het Interchem dressuurstadion, bepaald wie de beste is in de finale van deze wedstrijdserie.

Op zondag staat traditiegetrouw de kinderochtend op het programma en komen in de middag de beste regionale dressuurruiters in actie bij de Rabobank CHIO Zuid-Holland Cup. De regionale springruiters mogen vrijdagavond hun kunnen tonen in de geweldige entourage van het CHIO. De Furusiyya FEI Nations Cup springen wordt vrijdagmiddag tussen 14:30 - 18:00 uur live uitgezonden door de NOS. Ook is er een livestream beschikbaar via Clipmyhorse.tv en zijn er speciale uitzendingen van CHIO TV op de regionale zender RTV Rijnmond. Via CHIO Tv worden de CDIO5* Kür op Muziek op zaterdagavond en de Longines Grand Prix Port of Rotterdam Springen op zondagmiddag live uitgezonden.

  • Deel dit artikel