CHIO Rotterdam dit weekeinde de hippische hotspot

Rsz sfeer paard been voor

Van woensdag 19 tot en met zondag 22 juni is het schitterende wedstrijdterrein van het Rotterdamse CHIO in het Kralingsebos de hippische hotspot van Nederland. Niet alleen omdat op donderdag de FEI Nations Cup dressuur en op vrijdag de Furusiyya FEI Nations Cup springen op het programma staan, maar ook vanwege de vele finales van nationale competities die worden verreden.

De belangrijkste sportrubrieken in het programma voor de dressuur zijn de Grand Prix/ Landenwedstrijd op donderdagochtend en de Kür op zaterdagavond. Voor de springruiters staat de Landenwedstrijd vrijdagmiddag op het programma en is de Grote Prijs op zondagmiddag het tweede hoogtepunt. In beide disciplines is een internationale topbezetting van ruiters en paarden aan het werk te zien.

Maar er is nog veel meer te bewonderen in Rotterdam. Op woensdagmiddag is er de halve finale van de KNHS-Para Dressuur Trophy, mogelijk gemaakt door de Rabobank Foundation, en op zaterdagavond is de finale van deze competitie.

Voor de Nederlandse dressuurjeugd staan de laatste observatiewedstrijden voor de Europese Kampioenschappen op het programma. Voor de Junioren en Young Riders is dit de finale van de KNHS-CHIO Rotterdam Cup, de ponyruiters gaan van start in de KNHS-Felix Hippische Juristen Cup. Bondscoach Tineke Bartels zal na deze competitie finales haar teams voor de verschillende EK's vaststellen.

Voor de lokale ruiters zijn de finales van de KNHS-CHIO Zuid-Holland Cup springen en van de Rabobank CHIO-Zuid Holland Cup dressuur mooie wedstrijden.

Dressuur

Kijkend naar de deelnemers in de dressuur dan komen er in de Grand Prix van de CDI 5* ruiters uit zeven landen aan de start. Nederland gaat na de eerste wedstrijd in het Franse Vidauban aan de leiding in de FEI Nations Cup competitie. De USA, Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk, Denemarken België en natuurlijk Nederland gaan in Rotterdam strijden om de punten in de landenwedstrijd. Voor de Nederlandse ruiters is deze wedstrijd ook een observatiewedstrijd richting het WK. In Rotterdam zullen de verrichtingen van Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro N.O.P nauwgezet gevolgd worden, net als van de overige Nederlandse ruiters, waaronder Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival N.O.P. Edward Gal komt met Glock's Undercover N.O.P. en het zal er op vrijdag en zaterdagavond om gaan spannen wie de beste Nederlandse combinatie wordt. De ruiter die het Nederlandse kwartet volmaakt is Hans Peter Minderhoud met de KWPN goedgekeurde hengst Glock’s Johnson TN.

Naast deze CDI 5* heeft men ook een CDI 3*, die is onderverdeeld in een Zware Tour (met acht Nederlandse deelnemers) en Lichte Tour (met zeven Nederlandse deelnemers). Verder staan er nog wedstrijden op het programma voor dressuurruiters onder de 25 jaar, met daarin zes Nederlandse combinaties. Rabo Talententeamlid Daniëlle van Mierlo (Maasland) zal met haar paarden Ucento en Azzurro op de Rabo startplaats deelnemen aan de rubrieken voor U25 en de Lichte Tour.

In totaal komen er 84 dressuurcombinaties in de internationale wedstrijden aan de start uit 14 landen.

Springen

In de Furusiyya FEI Nations Cup voor springruiters op vrijdag gaan acht landen van start. Voor Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Zwitserland is deze wedstrijd één van de vier waarin zij punten moeten verzamelen om zich te kwalificeren voor de finale, die medio oktober in Barcelona wordt verreden. Nederland komt aan de start met Gerco Schröder met Glock's London N.O.P. en Maikel van der Vleuten gaat van start met VDL Groep Verdi TN N.O.P. De derde ruiter van het team is Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN en deze drie maakten ook in Rome deel uit van het team dat daar tweede werd. Jur Vrieling was daar met VDL Bubalu ook in het team opgenomen, maar is nu reserve en zijn plaats teamplaats wordt ingenomen door Harrie Smolders met Emerald.

Naast genoemde vijf landen komen teams aan de start uit Groot-Brittannië, de USA en Brazilië. Frankrijk komt op volle sterkte met Patrice Delaveau, Kevin Staut en Pénélope Leprevost. Duitsland doet niet minder met ruiters als Ludger Beerbaum, Marcus Ehning, Daniel Deusser en Christian Ahlmann. De Ieren gaan Denis Lynch, Cameron Hanley, Cian O'Connor en Dermott Lennon afvaardigen, de Zwitsers sturen Steve Guerdat, Pius Schwizer en Jane Richard Philips en onder de Amerikaanse deelnemers Jessica Springsteen.

Naast de vijf genoemde Nederlandse ruiters komt o.a. ook Rabo Talent van het Jaar Frank Schuttert aan de start, en hij zal ongetwijfeld de altijd spectaculair springende Winchester HS meenemen. Ook de verrassing van vele concoursen Bart Bles zadelt voor het eerst zijn paarden voor de internationale rubrieken in Rotterdam. Daarnaast vinden we namen als Jos Lansink, Rolf-Göran Bengtsson, Sergio Alvarez Moya en vele andere toppers op de deelnemerslijst.

Kortom, komend weekeinde is het ruiterstadion in het Rotterdamse Kralingsebos de hippische hotspot van Europa!

  • Deel dit artikel