Burgemeester Aboutaleb benadrukt belang van goede band met Chinees bedrijfsleven

China executive24 06 18 Chio 2018 dag 4 7560

In de China Executive Lounge van de GrandStand genoten naar schatting 180 gasten van de Longines FEI Nations Cup Jumping of the Netherlands. Het grootste deel van de daar aanwezigen is afkomstig uit China. Rotterdam Partners had de vijftig grootste Chinese bedrijven van ons land uitgenodigd en burgemeester Aboutaleb gevraagd de gasten toe te spreken. “De band tussen China en Nederland bestaat al heel lang en Sjanghai is dit jaar veertig jaar de zusterstad van Rotterdam. Dat is al een feestje op zich waard.”

De Rotterdamse burgervader benadrukte in het Engels dat een goede relatie erg belangrijk is bij internationale betrekkingen en handelsorganisaties. “Tussen beide landen en tussen Rotterdam en Sjanghai zijn de betrekkingen al vele jaren uitstekend. Die verbindingen zijn al lang geleden gelegd en zullen de komende jaren nog verder worden uitgebouwd.”

En die woorden klonken CHIO-directeur Jan de Mooij als muziek in de oren. Ook hij benadrukte de sterke band tussen beide steden en landen en keek vast vooruit naar 2020 en verder. Het is immers een grote wens van De Mooij om naast een sterk CHIO Rotterdam een World Port League te organiseren waarbij grote havensteden vergelijkbare evenementen als het CHIO Rotterdam organiseren. “Er gaat immers al twee miljard euro om in de Chinese paardensportwereld en per jaar worden er 40.000 paarden aan Chinese kopers verkocht. Wanneer al die goede paarden goed worden begeleid en getraind, dan kunnen we over een aantal jaren ook Chinese deelnemers hier op het CHIO Rotterdam verwachten.”

Goede relaties

Edo de Ronde, business manager Azië namens Rotterdam Partners, knikte instemmend bij de woorden van directeur Jan de Mooij. “De banden zijn goed, de verbindingen met meerdere grote havensteden zijn reeds gelegd. We zijn in Dubai en Sjanghai geweest en met bijvoorbeeld Baltimore en New York onderhouden we ook al goede contacten. Het ligt in de bedoeling om over twee jaar, bij het volgende CHIO Rotterdam, iets extra’s te organiseren met een Chinese delegatie. Rotterdam Partners heeft als doel om de economie van de stad verder te promoten. Vandaar dat onze nieuwe directeur Jeroen Kuiper ook in zijn speech aanhaalde dat het van groot belang is voor de stad Rotterdam om goede contacten te houden met het Chinese bedrijfsleven.”

Counselor Zhang, de tweede man op de Chinese ambassade, was eveneens tevreden over de samenwerking en onderlinge relaties. Hij weet als geen ander alles over de economische relaties tussen beide landen. “Wat ons betreft gaan we nog intensiever samenwerken”, counselor Zhang. Aan de vele lachende en tevreden gezichten te zien genoot iedereen van deze bijeenkomst.

  • Deel dit artikel