Bondscoach Rob Ehrens: "Lekker op stal rommelen biedt mij ontspanning"

CHIO
A7217 FEA 457 B 4 F5 E 885 A A299 CD0 CA526 1 201 a

Het EK in eigen land lijkt nog maar zo kort geleden maar over slechts 110 dagen is het alweer zover, dan staat er weer een “gewoon CHIO" op de agenda. Het jaar 2020 is een bijzonder jaar, een Olympisch jaar! Reden om bondscoach van de Nederlandse springruiters Rob Ehrens eens te bellen en aan het woord te laten. Rob is een druk bezet man, maar in zijn lunchpauze staat hij ons zonder enige aarzeling te woord.

We beginnen met de vraag wat hij vindt van de wedstrijden die Nederland toegewezen heeft gekregen in de Longines FEI jumping Nations Cup 2020 (La Baule, Sopot, Rotterdam, Dublin): “Ik vind het een goede planning en ben er blij mee, al had ik liever Falsterbo gehad in plaats van Dublin. Dublin is aan het einde van het seizoen, de paarden zijn dan al wat moe en er zullen al paarden in quarantaine zijn voor Tokio. Met La Baule en Sopot ben ik zeker blij en met Rotterdam uiteraard ook, dus ik kan er wel mee leven.

We hopen elk jaar in eigen land te winnen, maar dat is moeilijk, al gaan we er natuurlijk steeds volledig voor. Rotterdam is dit jaar extra belangrijk, omdat het een observatiemoment is voor Tokio. Helaas hebben we nog niet zo vaak gewonnen in het Kralingse bos. Of dat wellicht aan de druk van een thuisconcours ligt weet ik niet, maar die hoort er gewoon bij. Rotterdam is een mooi evenement en we komen er graag en gelukkige meerdere landen met ons. Eigenlijk kan ik er niets negatiefs over zeggen.

We hebben op dit moment 6 à 8 combinaties die in aanmerking komen voor Tokio en daar kunnen er nog een paar bijkomen. Daar moet het kwartje als combinatie nog vallen, zeg maar. Alle kaarten zijn op dit moment nog open. Wij hebben geen hele grote vijver, waarin 15 vissen zwemmen, maar dat hebben we nooit gehad. Via het NK in Mierlo en de Nations Cup wedstrijden in de eerste en tweede divisie werken we naar de Olympische Spelen en ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen.

De focus ligt dit jaar op Tokio, maar zeker ook op het behoud van onze plaats in de eerste divisie van de Longines FEI Jumping Nations Cup. De planning gaat ook zeker richting Barcelona. De concurrentie is heel groot en het slot van vorig seizoen was voor ons een bittere pil. Daarom moeten we er goed over na denken hoe we dit jaar gaan plannen. Dat moet beter; een hele uitdaging”.

Rob Ehrens is al sinds 2004 bondscoach, we vragen hem wat zijn kracht is en wat we nog niet van hem weten: “Ik denk dat het mijn kracht is om iedere keer weer moeilijke beslissingen te nemen en dat zo goed mogelijk te doen. Mijn taak als coach is moeilijk. Als ik niet meer wakker lig van het nemen van moeilijke beslissingen en die keuzes snel maak, wordt het tijd om te stoppen. Ik kan juist dagen en nachten piekeren over de beslissingen die ik moet nemen. Verder heb ik eigenlijk geen bijzondere dingen. Wat mensen misschien niet verwachten, is dat ik voor een bondscoach die heel veel van huis is, toch het meest geniet van thuis zijn. Lekker op stal rommelen, dat is voor mij ontspanning!

Ik ben inderdaad al heel lang in deze rol. Maar als ik er geen zin meer in heb, zal ik dat tijdig aangeven, zodat er een goede opvolger gevonden kan worden. Ook zal ik diegene dan het liefst zelf inwerken, bondscoach zijn is een moeilijk vak. Maar voorlopig heb ik er nog veel plezier in en zolang ik het vertrouwen nog heb van ruiters en eigenaren, ga ik graag nog even door!

Tenslotte wil Rob Ehrens tegen alle bezoekers en fans van het CHIO Rotterdam nog zeggen dat ze vooral moeten komen genieten van onze geweldige sport. Wij, als springruiters, komen graag naar Rotterdam en we hopen dat het publiek dat dit jaar ook doet. Volle tribunes geven vleugels aan de ruiters en een goede sfeer en dat helpt ons hopelijk in juni bij het behalen van een mooi resultaat!”

photo credits: Danielle Vink

  • Deel dit artikel