Basisscholen maken dankbaar gebruik van CHIO Rotterdam Scholenplan

Rsz anbi scholenplan sl 18

Sinds jaar en dag is het CHIO Rotterdam voor kinderen één groot feest. In het Indofin Kinderdorp, tijdens de speciale jeugdochtend (zondag) en tijdens het scholenplan maken de kinderen van alles mee.

Het CHIO Rotterdam Scholenplan laat kinderen elk jaar kennis maken met de paardensport in de breedste zin des woords. “Het is belangrijk dat kinderen natuurprikkels krijgen”, legt Louise Reichardt van basisschool De Akkers uit Vreewijk uit. De directeur is met enkele collega’s, intern begeleider Yvette Cammaert en de groepen vijf en zes met een door de organisatie betaalde en geregelde touringcar naar het Kralingse Bos gekomen. “Bij aankomst was het weliswaar even zoeken, maar al snel waren de kinderen actief bezig. Medewerkers en vrijwilligers van de Jeugdtheaterschool Hofplein laten de leerlingen allerlei leuke spelletjes doen en pony rijden. Voor onze kinderen van Rotterdam-Zuid is het belangrijk dat zij deze prikkels krijgen. Ze zien dit normaliter nooit van dichtbij. Paarden die kunstjes doen tijdens de dressuurwedstrijden en springpaarden die op snelheid een parcours afleggen is nieuw voor hen. Nee, voor mij niet. Ik kwam hier als kind al en heb veel edities van nabij meegemaakt. Daarom was het ook zo leuk dat we werden uitgenodigd. Kon ik ook weer eens mee.”

Yvette Cammaaert, de intern begeleidster van De Akkers, ziet het belang van deze bijzondere schoolmiddag zeer zeker in. “De kinderen hebben op school al les gehad middels aangeleverd lesmateriaal en kunnen hier ervaren hoe het is om met paarden om te gaan. Dat dit een sport is en hoe deze dieren moeten worden verzorgd. Het bezoek is dus zowel educatief als ter ontspanning en wordt als erg leuk ervaren. De kinderen zijn buiten, kunnen memory spelen, blik werpen, hoefijzer gooien en pony rijden.”

Pony rijden

Een van de leerlingen rent op dat moment langs. “Juf, juf, we kunnen hier pony rijden, toch?” Andere kinderen wijzen hem op de namaakpaardjes waarop kan worden gereden. De jongen is teleurgesteld. “Maar daar achter de grote tribune (Grandstand) kunnen jullie straks wel op een echte pony rijden, bij meester Bart-Jan”, legt een van de begeleidsters uit. De kinderen juichen en gaan vol overgave toch ook op de neppaarden heen en weer rijden. De paardjes hebben vier wielen en rijden goed over het asfalt. “Maar een echt paard is toch veel leuker”, beamen begeleidsters Elske Schluep en Laura Schouls van de Jeugdtheaterschool Hofplein. ”Wij proberen met enkele acteurs en vrijwilligers de sfeer van het Wilde Westen na te bootsen en met de speciale huisjes en de spelletjes lukt dat aardig. De kinderen worden door onze collega’s geschminkt en wij helpen hen met de spellen. Vandaag en morgen komen er vijf basisscholen uit de regio. Lasso werpen, ring werpen, pony rijden, ze vinden het allemaal hartstikke leuk.”

De jongen die op zoek was naar de pony’s loopt nog eenmaal langs. “Cool he juf? Maar ik wil nog wel op een echt paard rijden, die nepperds zijn voor de meiden.”

In het Indofin Kinderdorp zorgen zes medewerkers van Jeugdtheaterschool Hofplein (volgend jaar weer Hofplein Theater) voor de begeleiding terwijl de leerkrachten met de kinderen meelopen van onderdeel naar onderdeel. Komende zondag vindt de grote show Tommies Wilde Westen plaats. Er zijn nog kaarten te koop.

  • Deel dit artikel