Annemiek van der Vorm in vorm als competition manager in Tokio

KNHS
225386868 4453139228051149 9129794344794054181 n

In Tokio treffen we CHIO MT-lid en KNHS-bestuurslid Annemiek van der Vorm die tijdens de Olympische Spelen een heel andere rol aanneemt. Van der Vorm is door de organisatie gevraagd als ‘competition manager’ voor het dressuur- en para dressuurevenement.

“Een competition manager zorgt ervoor dat alles rondom de paardensport loopt, zoals het hoort te gaan”, begint Annemiek haar verhaal. “Het is een heel brede functie. Ik let er mede op dat alles verloopt volgens de FEI-regels en de ruiters en paarden fijn op de wedstrijd kunnen concentreren. Het draait om heel praktische zaken. Bijvoorbeeld dat alles rondom de hoofdring perfect staat, samenwerking met stewards rondom trainingsschema's, het leiden van chef d'equipe-meetings, samenwerken met broadcast organisaties, dat alle medewerkers en de nodige apparatuur op de juiste plek staan en functioneren; noem maar op.”

Van spambox naar Spelen

Hoe ik hier verzeild raak? Goede vraag, dat is wel grappig! Vlak voor het EK in Rotterdam zag ik een e-mail in mijn spambox voorbij komen. Daar stond iets over Tokio en ik had die e-mail eigenlijk al verwijderd, voordat ik hem goed en wel had gelezen. Ze zochten een nieuwe competition manager, voor zowel de dressuur als de paradressuur. Ik moest er even over nadenken en heb in oktober 2019 de knoop doorgehakt. In november 2019 hebben we hier in Tokio een meeting gehad om alles door te nemen. Dat gaat wel een niveau hoger. Je gaat dan door heel de Olympische Spelen, van startlijst van de vet check tot medaillestanden op het scherm. We moesten alle uitzonderingen en regels goed begrijpen. In januari 2020 ben ik hier nog een keer geweest en in maart wilde ik weer vertrekken, maar toen kwam er door COVID-19 een behoorlijke kink in de kabel. Het werk is sinds die tijd grotendeels online uitgevoerd.”

Werken in Japan
“Er staat een heel goed team achter ons. Onze Japanse collega's zijn alleen niet helemaal gespecialiseerd in de paardensport, mede daarom zijn wij als competition managers ingeschakeld. Wij moeten ervoor zorgen dat voor de ruiters alles goed geregeld is. Het was wel even pittig hoor. Ik werk nu bijna twee jaar samen met deze mensen, maar het is toch anders werken dan in Nederland het geval is. Niet iedereen spreekt of verstaat even goed Engels, ook de mentaliteit is anders dan ik gewend ben. Japanners zijn gewend om heel precies te werken, alles wordt tot in detail berekend. Toen ik een vraag over de shuttle service stelde, kreeg ik een antwoord dat tot op de laatste seconde nauwkeurig was.”

Geslaagde Spelen
“Deze Spelen zijn voor mij geslaagd als alle medailles uitgereikt zijn. Er kan van alles gebeuren in de wedstrijden, maar vanuit de organisatie mogen er geen gekke dingen gebeuren. Ik twijfel er niet aan of dat gaat lukken, maar we hebben wel onzekere tijden achter de rug. Hoe vaak we wel niet gehoord hebben dat er sprake van een afgelasting zou zijn. Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren hoe hard hier gewerkt is en hoeveel geld erin gepompt is. Soms moet ik mezelf even knijpen. We staan hier toch maar met zijn allen.”

  • Deel dit artikel