Als Sterrehof's Calimero praat, heeft hij het naar zijn zin!

EK
Calimero

Achter elke succesvolle spring- of dressuurcombinatie staat een stille en zeer hardwerkende kracht, zijn trouwe groom. Madeleine Broek is de groom van Marc Houtzager en Sterrehof's Calimero. In november dit jaar werkt de 35 jarige Drentse maar liefst 14 jaar voor haar ruiter en Stal Houtzager - Kayser in Rouveen. We spreken haar handsfree als ze alweer onderweg is naar een volgend concours, dit keer naar het 5* concours van de familie Glock in Oostenrijk. Sterrehof's Edinus, Sterrehof's Dante en Habitat staan op de vrachtwagen en ze rijdt de rit van 800 km helemaal alleen. "Wel stop ik in München vertelt Madeleine en dan slaap ik daar, ik hou er niet van om s nachts te rijden".

"Marc maakt zeker kans om op het EK in Rotterdam te rijden," begint Madeleine. "Met Sterrehof's Calimero, een 12 jarige bruine ruin van Stoeterij Sterrehof, gefokt bij de Wiemselbach van de familie Horn. Calimero is een schat, echt een knuffelpaard, gek op aandacht. Iedereen is gek op hem, ook de kinderen van Marc en zijn vrouw Julia. Als Calimero naar het EK komt, neemt hij ook zijn knuffelvriendje mee, zonder gaat hij niet op pad: Een Calimero-knuffel uiteraard ! Calimero loopt al langere tijd op het hoogste niveau en heeft laten zien dat hij goed kampioenschappen kan lopen, naarmate het hoger wordt, wordt hij alleen maar beter. Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren, maar eigenlijk is hij er al een poosje klaar voor, dus al er niets geks gebeurt .............. Volgende week rijdt Marc hem in Geesteren en daarna weet ik de planning nog niet. Zo'n paard moet wel in het ritme blijven, hij kan niet een poos stil staan en dan opeens een kampioenschap rijden.

Eigenlijk verandert er de komende tijd niets. Wij zijn altijd zo goed mogelijk voor onze paarden en we gaan niet opeens iets wijzigen. Ik doe mijn best om Calimero zich zo goed en fijn mogelijk te laten voelen. Per dag komt hij zo'n 2,5 uur in de wei en dat mag hij nu en de komende tijd ook nog gewoon, hij houdt daar echt van. Ook komt hij per dag een uur in de molen, hij komt vaak uit zijn stal. Ik weet precies wanneer hij zich goed voelt, dan 'praat' hij. Als ik naar hem toe kom, hem roep en hij hinnikt, dan voelt hij zich goed. Hij antwoordt naar mijn gevoel dan echt. Zowel thuis als op concours is het ritme grotendeels hetzelfde. Ik voer tussen 7.00 uur en 7.30 uur en mest dan de stallen. Daarna ga ik zelf ontbijten en hebben de paarden ook rust om te eten. Vervolgens ga ik aan de hand stappen en daarna komt Marc meestal dressuurmatig rijden. Op concours wordt er dan later nog gesprongen en tenslotte nog een keer aan de hand gewandeld. Tussendoor voer ik natuurlijk, zorg dat er schoon drinkwater is en hou ik de stallen schoon."

Op de vraag of ze al vaker in Rotterdam is geweest antwoordt Madeleine bijna verontwaardigd: "Natuurlijk ! Ik vind het een mooi concours en kom er graag. Het is veel lopen, maar verder is alles prima in orde. Vooral dat het in een bos ligt vind ik mooi, het is heerlijk om met de paarden door het bos te wandelen. Ook vind ik het fijn dat de grooms kunnen eten bij stal. In Rotterdam zelf kom ik nooit, daar ben ik te druk voor, maar ik maak altijd wel tijd om tijdens het concours een pannenkoek te eten."

Madeleine is een nuchtere Drentse die leeft voor haar paarden. Waar een deel van hippisch Nederland de dagen aftelt naar het EK in eigen land, ziet Madeleine niet zo veel verschillen met een gewoon CHIO Rotterdam: "Ik vind het vooral fijn dat het niet zo ver rijden is. Marc rijdt in Rotterdam vaak voor het team dus dat sfeertje is voor ons eigenlijk normaal. Ook de eigenaren van Stoeterij Sterrehof komen altijd wel kijken. Ik heb altijd wel een Nederlandse vlag bij me. Dit jaar zal er wel wat meer familie komen kijken. Ik zal ook wat oranje slingers halen voor op stal. Ik hoorde dat er ook een "gewone" CSI tour is zodat Marc naast het EK-paard nog een paard kan rijden. Dat vind ik fijn, dan heb ik tenminste wat te doen. Een hele week met maar één paard, dat is voor mij wat saai. Natuurlijk heb ik er zin in, een kampioenschap in eigen land mogen rijden is altijd mooi."

  • Deel dit artikel