Alex van Silfhout: Het CHIO is juist dit jaar van levensbelang

CHIO
JP IMG 0726 Alex van Silfhout portret

Alex van Silfhout is sinds januari 2019 bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters. In dat zelfde jaar behaalde hij met het team, bestaande uit Edward Gal, Hans Peter Minderhoud, Anne Meulendijks en Emmelie Scholtens zilver tijdens het EK in Rotterdam. Daarna is de dressuurbondscoach niet meer met zijn team naar wedstrijden geweest en heeft een groep talentvolle nieuwe dressuurpaarden het Grand Prix niveau bereikt. Het CHIO Rotterdam is zijn laatste observatiemoment voor de Olympische Spelen. Hoe ziet de weg naar Tokio eruit voor Alex van Silfhout...

"Rotterdam is van levensbelang, ik reken er voor 100% op," is de reactie van de bondscoach als we hem vragen hoe belangrijk het CHIO Rotterdam dit jaar is voor hem. "We hebben zo weinig wedstrijden gehad en er zijn maar twee wedstrijden op 5* niveau. En die zijn op dit moment enorm belangrijk voor ons. We hebben op dit moment veel paarden die debuteren op Grand Prix niveau en zij moeten tenminste twee keer internationaal op 3* niveau een minimum percentage behaald hebben voordat ze op 5* niveau mogen starten. Mede daarom is het CHIO Rotterdam heel belangrijk."

We vragen Alex van Silfhout of het 'code zwart' wordt in Rotterdam met alle talentvolle Totilas nakomelingen die we de laatste tijd zien presteren. Lachend reageert de dressuurcoach: "Ja het lijkt wel een epidemie van Totilas nazaten, dat heeft de fokkerij goed gedaan! Maar alle gekheid op een stokje, dit zijn heel sterke combinaties maar gelukkig heb ik nog veel meer keus. Je moet zeker niet denken dat alles al bepaald is. Ik zie veel Grand Prix combinaties die zich goed ontwikkelen en in dat opzicht staat alles nog open.

Verder zijn het NK Dressuur en het CHIO Rotterdam mijn officiële observatiemomenten. De dag na het CHIO moet ik mijn team voor Tokio bekend maken. Natuurlijk heb ik de afgelopen anderhalf jaar alle ruiters en paarden goed gevolgd. Ik ben bij de ruiters op stal geweest en wanneer het mocht hebben we kadertrainingen gehouden.

Voor dressuurpaarden is de voorbereiding op een belangrijke wedstrijd of kampioenschap heel anders dan voor springpaarden. Springpaarden hebben vooral veel routine nodig. Bij een dressuurpaard gebeurt 80% van de voorbereiding thuis. De proeven zijn bekend. De laatste 20% komt aan op de juiste voorbereiding vlak voor de proef en de invloed van die laatste voorbereiding op de prestaties in de ring."

Maakt het uit dat het CHIO Rotterdam dit jaar waarschijnlijk zonder publiek is? Alex van Silfhout verwacht het niet: "De Olympische Spelen zijn dit jaar waarschijnlijk ook zonder publiek. Toch is het rijden in het stadion in het Kralingse Bos een mooie gelegenheid om weer even de atmosfeer van een stadion te proeven. Dat is toch wel anders dan thuis in de ring. Ook dat geeft mij weer informatie. Zeker bij die relatief onervaren paarden.

Daar wil ik overigens nog wel een opmerking bij maken. Anders dan twee jaar geleden voor het EK in Rotterdam heb ik nu een mooie longlist met combinaties. Het talent is in huis maar we zitten nog in de opbouwfase. En ik wil zuinig zijn op dit talent. Dat betekent dat we maat moeten houden met training en wedstrijden. Voorop staat dat we blije paarden willen en vermoeidheid en blessures willen voorkomen. Dat maakt het nog best een puzzel voor de ruiters en voor mij om de juiste combinaties op de juiste momenten te laten pieken. De Olympische Spelen zijn belangrijk maar het welzijn van onze paarden is nog belangrijker. En voor wie niet meegaat naar Tokio is er in september ook nog een EK."

Een mooi besluit van de bondscoach. In ieder geval wordt het CHIO Rotterdam een belangrijk moment en mogen we waarschijnlijk de gehele Nederlandse dressuurtop verwelkomen!

photo credits: Jessica Pijlman

  • Deel dit artikel