Alex van Silfhout: “De organisatie probeerde alles mogelijk te maken”

EK
JP IMG 0737 Alex van Silfhout portret

De medailles van de Longines FEI Europese kampioenschappen Springen, Dressuur en Para Dressuur zijn verdeeld. De ruiters, paarden en andere teamleden zijn veilig thuis gekomen en kunnen terugkijken op een spannend evenement. We spreken een aantal grote namen van deze EK's. Eerder vertelden Isabell Werth en de bondscoach van de Duitse dressuurploeg al over hun belevingen. Nu is het woord aan de Nederlandse dressuur bondscoach Alex van Silfhout.

Thuiswedstrijd

De bondscoach kijkt met een fijn gevoel terug op de week in Rotterdam. “Het was voor ons natuurlijk hartstikke mooi met zo’n medaille. En de para’s hebben het goed gedaan, dus als het goed gaat kijk je meestal positief terug. Het was dit jaar een thuiswedstrijd, dus dat maakte het extra leuk.”

Underdog

Alex van Silfhout, zijn ruiters en amazones sloten het Europees Kampioenschap in Rotterdam af met een enigszins onverwachte zilveren teammedaille. We kwamen hier binnen als underdog die op een vijfde of zesde plek werd ingeschat en dan is het extra leuk als je ineens met een zilveren medaille om je nek staat. Wanneer het dan voor eigen publiek mag is het altijd net wat leuker dan wanneer je in het buitenland zit”, vertelt Van Silfhout lachend.

Weinig verschil

De eerste dagen was het wat rustig op de tribunes, maar voor de ruiters maakten dat volgens de bondscoach weinig verschil. “Als ruiter moet je gewoon je programma rijden. Het is natuurlijk wel zo dat je als ruiter net wat meer druk ervaart als de tribunes vol zitten met enthousiast publiek. Dan wil je het denk ik allemaal net een beetje beter doen en wat mooier afwerken. Maar voor de mensen die ik bij me had maakte dat niet uit. Zij willen altijd een topprestatie leveren.”

Terrein

Op de Boulevard liepen, aten en feestten de ruiters en teamleden tussen de toeschouwers. De bondscoach vond dit erg leuk. “Ik vond de Boulevard fantastisch mooi gemaakt! De eerste twee dagen was er helaas wel wat weinig te doen. De afstand tussen de ring en boulevard was nogal ver, wat voor veel mensen wel een dingetje was, toch blijft het idee fantastisch. Ook de huldiging op de boulevard was super leuk bedacht!"

Alles was mogelijk

Het was allemaal uitstekend geregeld. Ik heb van mijn mensen weinig negatiefs gehoord. Iedereen was heel tevreden over hoe er rekening gehouden werd met elkaar. Soms kom je op van die wedstrijden waar het alleen maar ‘nee’ en ‘het kan niet’ is, maar de organisatie probeerde echt alles mogelijk te maken. Ik kan dan ook zeggen dat het hele team terugkijkt op een super evenement!”

photo credits: Jessica Pijlman

  • Deel dit artikel