Ahmed Aboutaleb en Frans Lavooij over 75 jaar CHIO Rotterdam
CHIO Rotterdam, het historische paardensportevenement met maar liefst vijf sterren, viert zijn 75ste jubileum. Dit evenement is niet alleen een viering van paardensport, maar ook een belangrijk symbool van Rotterdams rijke geschiedenis, gemeenschapsbinding en de inspanningen om sport toegankelijk te maken voor iedereen. Frans Lavooy, voormalig voorzitter en erelid van het CHIO Rotterdam, en Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, delen hun perspectieven op de betekenis van het CHIO voor de stad.
Wat betekent het CHIO voor Rotterdam?
Frans Lavooy: Onze voorgangers zijn er in 1948 mee gestart. Dat maakt het CHIO het oudste internationale topsportevenement in onze stad. Het is een evenement, en dat vind ik heel belangrijk, dat jong en oud, maar ook man en vrouw verbindt. Omdat het een sport is voor iedereen. Ik ben 77 jaar, dus net iets ouder dan het CHIO zelf. Gedurende tien jaar was ik voorzitter (van 2003 tot 2013, red.). Daarvoor was het meer een exclusieve sport. Wij hebben het evenement sinds de eeuwwisseling breder beschikbaar gemaakt voor alle bewoners van Rotterdam. Vooral de laatste jaren is dat met een initiatief als Werken als een Paard stevig doorgezet. Daarmee bereiken we duizenden jonge (school)kinderen in Rotterdam. Het CHIO is er niet alleen maar vier dagen. Het CHIO is er het hele jaar door.
Ahmed Aboutaleb: Mijn eerste kennismaking met het CHIO was op papier. Ik was nog maar enkele weken burgemeester. In die tijd (2009, red.) bogen wij ons over een financieringsvoorstel voor een nieuw gebouw van het CHIO, de Grandstand. Ik was onder de indruk van de omvang van het evenement. Hoeveel mensen erbij betrokken zijn. Mensen van naam en faam uit Rotterdam. Maar er zijn ook veel andere Rotterdammers die zich in hun werk en als hobby bezighouden met de paardensport. Zoals Frans net ook zei, en wat ik toejuich, is het belangrijk te verbreden naar andere maatschappelijke segmenten. Ook om daarmee de paardensport minder exclusief te maken.
Frans Lavooy: Misschien kunnen we nog even terug naar de Grand- stand. Dat is volgens mij een van de eerste publiek private samen- werkingen in Rotterdam. Naar mijn beleving wordt dat niet zo vaak gerealiseerd.
Ahmed Aboutaleb: Recent hadden we met de organisatie van Koningsdag ook een publiek-private samenwerking. De realisatie van het Depot van Boymans is er een ander voorbeeld van. Rotterdam heeft er een hele historie in. Ook als je teruggaat naar de tijd van een van jouw voorgangers, K.P. van der Mandele. Die man was betrokken bij wel 90 verenigingen en stichtingen. Hij was onder andere medeverantwoordelijk voor het bouwen van Vreewijk op Zuid, met de perceptie: wij bouwen paleizen voor de armen. Familiebedrijven hebben een bijzondere betrokkenheid bij Rotterdam door de jaren heen.
En het CHIO als bindmiddel is daar een voorbeeld van. Ik noem hier Belle de Bruin, een gedreven ondernemer en oud-voorzitter van het CHIO. Job Dura was een van de oprichters van het CHIO Rotterdam. En zijn familie doet nog steeds mee. Kleinzoon Job zit nu in het bestuur.
Topsport is een cruciaal onderdeel van city marketing. Rotterdam vaart wel bij succesvolle sportevenementen. In hoeverre is het CHIO Rotterdam daar onderdeel van?
Ahmed Aboutaleb: Als je naar de promotiefilmpjes kijkt die wij nationaal en internationaal inzetten, dan speelt CHIO Rotterdam daar een belangrijke rol in. Als ik ergens spreek, dan komt meestal ook zo’n filmpje voorbij. En als ik zelf niet het woord heb, dan doen collega's van Rotterdam Partners dat. Wij pronken met het CHIO Rotterdam, net zoals wij pronken met de andere mooie sportevenementen die de stad te bieden heeft: de marathon, het ABN AMRO Tennis en straks weer de Tour de France. Allemaal iconen van de stad. CHIO Rotterdam hoort nadrukkelijk in dat rijtje thuis.
Frans Lavooy: Het CHIO Rotterdam is er enorm trots op dat zij jaarlijks dit hippische evenement mag organiseren, en dat zij de naam CHIO mag dragen. Vergis je niet, dat recht wordt door de FEI wereldwijd slechts aan enkelen gegeven. Daar spelen uiteraard ook andere factoren een rol bij. Bijvoorbeeld de inzet van CHIO Rotterdam om haar sociaal-maatschappelijke programma verder te versterken. Wij waren het eerste CHIO dat ook scholenprogramma’s introduceerde. Dat voorbeeld heeft echt navolging gekregen bij de andere paardensportevenementen. Daarnaast zijn wij één van de weinige evenementen op hippisch gebied die ook infrastructuur gebouwd heeft. De Grandstand is een statement. Veel hippische topevenementen in binnen- en buitenland hebben een weiland en daaromheen een rood-wit lint. Dan hebben wij dat in Rotterdam wel even naar een hoger niveau getild, wil ik maar zeggen.
Ahmed Aboutaleb: Ik vind het sociaal-maatschappelijke programma van het CHIO van grote waarde. Ik begrijp dat dat zich op meerdere vlakken afspeelt; met schoolkinderen, met mensen met een beperking... Belangrijk dat deze programma’s er zijn en succesvol worden ingezet.
Volgend jaar bestaat het CHIO Rotterdam 75 jaar, een echte mijlpaal.
Frans Lavooy: Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Dat wil ik hier graag benadrukken. De laatste jaren heeft het CHIO een stevige inspanning moeten plegen, mede door de gevolgen van corona. Bedrijven kiezen met zorg de evenementen uit die zij willen ondersteunen. Het CHIO doet zijn uiterste best om daar een graantje van mee te pikken. Dat is elk jaar weer veel werk, onderschat dat niet.
Ahmed Aboutaleb: De financiële uitdaging is niet gering, heb ik inderdaad begrepen. In het Midden-Oosten, bijvoorbeeld, heb je personen die in hun eentje het verschil kunnen maken. Ik ken een ondernemer in de Emiraten die helemaal verzot is op paarden en de paardensport. Wanneer hij paarden koopt heeft dat veel invloed op de sport – hier én daar in het Midden- Oosten. En zo heb je dit soort mensen ook in Qatar en in Saoedi-Arabië.
Frans Lavooy: Wij hebben met het CHIO een sterk netwerk, met heel trouwe relaties. Er zijn familiebedrijven die al vanaf het eerste begin bij ons evenement betrokken zijn. Stuk voor stuk mensen met een sociaal hart. Ik zou zeggen, op naar de volgende 75 jaar. De eerste 75 jaar hebben wij allemaal ons best gedaan. Het is nu aan de toekomst. Mijn dochter zit in het bestuur, een goed voorbeeld dat ook de jongere generaties het stokje overnemen.
Ahmed Aboutaleb: Mag ik besluiten met een anekdote? Geen CHIO zonder een hippisch galadiner. Dat is meestal hier op het stadhuis. Een prachtige avond met allemaal leuke mensen. Zo zat ik jarenlang naast Jacques Schoufour, een man die veel gedaan heeft voor Rotterdam, de paardensport en voor het CHIO. Hij bleek alleen het eten bij ons niet zo lekker te vinden. Ik vroeg: wat zou je dan wél willen eten? ‘Een bal gehakt ofzo’.
‘Afgesproken’ zei ik tegen hem, ‘volgend jaar’. Toen zei hij: ‘Jongen, ik weet niet of ik er nog ben tegen die tijd.’ Maar hij haalde een jaar later wel, en toen schotelde ik hem een bal gehakt voor. Met jus en brood. Alsof zijn moeder voor hem had gekookt.