Aftellen naar het CHIO 2023 met Hans Peter Minderhoud

CHIO
DV Hans Peter Minderhoud bos 5086
Foto: Danielle Vink

Het CHIO Rotterdam staat ieder jaar vast in zijn agenda. Dat klopt, hij is trouw van de partij. Zijn geweldige merrie Exquis Nadine, die van haar oude dag geniet op het GLOCK HORSE PERFORMANCE CENTER, nam tijdens het EK in 2011 zelfs afscheid in Rotterdam. Hadden we in het verleden wel eens een team met slechts één dame, dit jaar is hij de enige aanwezen man in TeamNL dressuur. Het is altijd gezellig om met hem te bellen en ook nu neemt hij weer alle tijd voor ons ondanks dat we gezegd hebben dat we maar even van zijn drukke agenda gebruik willen maken.

Als eerste vragen we natuurlijk hoe het met Hans Peter en zijn paarden gaat. HP: “Goed. Druk. Maar leuk. We hebben een stel fijne paarden, jong en oud en rij ook selecties voor het WK jonge paarden”.

CHIO Rotterdam standaard in agenda

Goed te horen. Een deel van de TeamNL dressuur rijdt in Rotterdam en een deel in Aken. Wij vinden het een eer dat Hans Peter naar het CHIO Rotterdam komt en vragen of dat een bewuste keuze is. Hans Peter: “Ja en nee, De bondscoach heeft de teams aangewezen, maar als het een vrije keuze was geweest, had ik ook voor Rotterdam gekozen. Het CHIO staat eigenlijk ieder jaar standaard in mijn agenda. Natuurlijk is het vaak een observatie, maar ik vind het ook gewoon een leuk concours. Sommige ruiters gaan graag naar nieuwe concoursen en rijden overal heen, maar ik niet, ik ben trouw aan bepaalde evenementen.

Judith Kuijvenhoven

Invictus

Dit jaar zal ik Invictus starten, een tienjarige KWPN hengst van Jack Sparrow. Edward kocht hem toen hij drie jaar was. Ik ben hem gaan rijden en we werden Nederlands kampioen in de lichte tour. Daarna hebben we rustig doorgetraind naar de zware tour en daar komen we nu sinds ruim een jaar in uit. Hij heeft veel talent, maar is ook snel gespannen. Dit laatste zal ongetwijfeld overgaan als hij wat meer kilometers heeft gemaakt, want hij is nog maar weinig op wedstrijd geweest voor het niveau waarop hij loopt. Invictus is niet het standaard dressuurpaard dat we tegenwoordig vaak zien. Hij heeft bijvoorbeeld vier witten benen en een brede bles. Ik vind hem echter heel mooi en hij heeft uitstraling”.

Aandacht voor fans

Toen we Hans Peter vorig jaar spraken in aanloop naar het CHIO vertelde hij dat hij , na Corona, toe was aan een normaal concours. Een concours waar iedereen weer gezellig hutje mutje aan de bar staat. We vroegen ons af, of Hans Peter na alle jaren waarin hij deel uit maakt van de Nederlandse dressuurtopt, nog steeds achter deze uitspraak staat. Heeft hij er inmiddels geen genoeg van om ieder concours waar hij verschijnt weer op de foto te gaan en aangesproken te worden door fans? Onze vrijwilligers, die ook tot die groep behoren kunnen gerust zijn, Hans Peter antwoordt snel en beslist: “Helemaal niet! Ik was het normale leven snel weer gewend en ik vond en vind het heerlijk na al die “uitgeklede” wedstrijden”.

Danielle Vink

Wedstrijdervaring

Wanneer we Hans Peter spreken is hij onderweg naar Geesteren waar hij de eerder genoemde Invictus, maar ook de zwarte beauty GLOCK’s Taminiau (v. GLOCK’s Toto jr.) zal starten. Hans Peter: “Ja zoals ik al zei, het is druk momenteel. Eerst de selectie voor het WK jonge paarden, daarna rij nog een Subtop wedstrijd en dan is het CHIO al. Mijn agenda is goed vol. Maar afgelopen winter heb ik bijna geen wedstrijden gereden, eigenlijk alleen wat wereldbeker selecties met GLOCK’s Dream Boy (v. Vivaldi) en Invictus. Dit terwijl ik het nog steeds leuk vind om op wedstrijd te gaan en het ook goed is voor de jongere paarden om ervaring op te doen. Later heb je daar profijt van, dat merk je nu bijvoorbeeld goed aan Invictus die gewoon te weinig van huis is geweest. Mijn doel voor de toekomst is dan ook om minder lang thuis door te blijven trainen en eerder op wedstrijd te gaan.

Zo heb ik onlangs een nieuw paard uitgebracht in de lichte tour in Delft. Een mooie hengst met veel uitstraling: Total Spezial (v. Totilas). Total is negen jaar en van een Duitse eigenaar. Ik wilde hem eens uitproberen op concours, maar wist niet dat ik zo’n echt, aangekleed concours had uitgekozen op het terrein van Manege de Prinsenstad. Het was een echte vuurdoop voor hem, maar een goede ervaring en hij heeft er veel geleerd”. Hans Peter is hier ietwat bescheiden. Hij werd eerste in een sterk, groot deelnemersveld en Total Spezial liet weliswaar horen dat hij er was, maar liet een mooie, veelbelovende proef zien.

Goede merrie welkom

Hans Peter: “Weer een hengst ja, maar dat is zeker niet bewust. Als er een goede merrie op mijn pad komt, sta ik daar zeker voor open. Nadine is momenteel de enige merrie bij ons op stal en dat is niet altijd handig, het is altijd opletten met de vele hengsten die wij hebben”.

afscheid Nadine tijdens EK dressuur 2011

Genieten van het Kralingse bos en Rotterdam

Verder naar het CHIO. Wat komt er, als Hans Peter aan ons concours denkt, het eerste in hem op?” Hans Peter: “Eigenlijk het hele plaatje. Ik vind het heerlijk dat jullie stallen zo achteraf in het bos liggen. Zowel voor de paarden als voor mezelf. Ik geniet ervan om door het bos te stappen naar het hoofdterrein en weer terug. Op de heenweg probeer ik me te concentreren en op de terugweg geniet ik even na of kan ik even balen van de fouten die ik gemaakt heb. Rotterdam heeft geen vaste, koele stallen, maar verder vind ik de locatie ideaal. Lekker veel ruimte om alles te doen, zelfs alle ruimte om te grazen met de paarden.

Ik vind het CHIO ook gewoon een gezellig concours en Rotterdam een leuke stad. We gaan er altijd wel op uit, het is voor de dressuurruiters een fijn programma en daar is echt tijd voor. We eten eigenlijk altijd wel een keer bij De Tuin en pannenkoekenhuis De Big vlakbij het terrein, maar gaan ook altijd de stad in. Tijdens het EK in 2019 zelfs met andere buitenlandse teams”.

Een leven zonder paarden geen optie

Ons gesprekje loopt uit, de tien geplande minuten even vooruit blikken zijn al ruim voorbij. Hans Peter heeft het in de gaten en lacht, spreekt zelfs van een tactiek. Dat is het echt niet, maar naast een goede ruiter is Hans Peter een gezellige gesprekspartner die eerlijk en nuchter is en waarmee je over meer dan alleen concoursen en proeven kunt praten. Zo kunnen we jullie vertellen dat hij doet wat hij van jongs af aan al wilde doen. Hans Peter: “Mijn vader had een juwelierszaak en wilde graag dat ik die over zou nemen. Dat vond ik helemaal niets. Ik hou er niet van om binnen te zitten en een leven zonder paarden was voor mij gewoon geen optie”.

Gelukkig heb je je hart gevolgd Hans Peter. We genieten al vele jaren van jou en je schitterende paarden en hopen dat nog lang te mogen doen. Succes bij je komende wedstrijden, doe Nadine, GLOCK’s Johnson en al jouw andere (ex) toppers de groeten van ons en heel graag tot later deze maand op het CHIO Rotterdam.

  • Deel dit artikel