Aftellen naar het CHIO 2023: Marc Houtzager

CHIO
AS Sfeer sport springen en ruiters 4
Foto: Anita Sajet

Een beetje bijgelovig, we geven het toe. Daarom laten we in onze vooruitblikken op het komende CHIO Rotterdam, na de drie bondscoaches, graag als eerste Team NL springruiter Marc Houtzager aan het woord. Waarom? Vorig jaar, maar ook het jaar daarvoor was Marc de eerste ruiter die we spraken. Het vervolg herinneren jullie je vast nog, TeamNL springen won de FEI Longines Jumping Nations Cup in eigen huis na twee jaar zonder CHIO maar liefst twee keer achter elkaar. Mooier konden we ons niet wensen. Hopelijk is drie keer scheepsrecht dus.

Niet gek druk

We hebben Marc Houtzager lang niet gesproken, dus onze eerste vraag is hoe het met hem gaat. Marc: “Goed! Ik heb niet heel veel concoursen, ben momenteel niet alle weken weg. Ik heb niet gek veel paarden en kies mooie concoursen uit. Begin dit jaar heb ik Oliva outdoor gereden, daarna Den Bosch nog indoor en vervolgens zijn we definitief het buitenseizoen begonnen.

Komend weekend start ik in Wiesbaden, daarna een weekje niets, vervolgens La Baule, Lichtenvoorde en dan is het al tijd voor Rotterdam. Tot zover mijn planning, daarna zien we verder.

Nils Boeser

Sterrenhof’s Dante en Holy Moley

In Rotterdam zal ik drie paarden starten. Sowieso Sterrenhof’s Dante en Holy Moley. Het derde paard weet ik nog niet. Dante is al ervaren. Ze is vijftien jaar, maar nog top fit. Ze heeft de Olympische Spelen in Tokyo gelopen, is Nederlands Kampioen geweest en heeft vele andere, goede klasseringen op haar naam. Ze komt wel eens iets sacherijnig over, maar ze heeft een super karakter. Ze is een echte vechter en doet 200 procent haar best. Soms is ze zelfs iets te gretig, maar daar weet ik mee om te gaan, we kennen elkaar al een poosje. Holy Moley is een heel ander paard. Ook een paard met veel karakter, maar anders. Hij is elf jaar en eind vorig jaar heb ik, na hem heel rustig opgeleid te hebben, met hem de laatste stap naar het vijf sterren niveau gemaakt. Op The Dutch Masters – Indoor Brabant deed hij het heel goed en ik geloof echt dat hij er nu klaar voor is.

Anita Sajet

Gezonde concurrentie

Daar ben ik blij mee, want de concurrentie is groot momenteel. Wat natuurlijk positief is voor de Nederlandse springsport. Dat is wel eens anders geweest. Natuurlijk moet alles gezond blijven, maar op dit moment zie ik het positief in richting het Europees kampioenschap in Milaan dit jaar en wat verder vooruit de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar.

Rotterdam top evenement

Echter eerst nog Rotterdam. Ik kijk daar naar uit, want rij er eigenlijk altijd goed. Eigenlijk is bijna alles bij jullie positief, bijna alles. Ik las dat onze bondscoach Jos Lansink het parkeren van de vrachtwagens al genoemd heeft en daar ben ik het helemaal mee eens, maar als dat anders kan, zullen jullie dat vast regelen. Verder vind ik het CHIO een geweldig concours. In eigen land, met een landenwedstrijd, perfect georganiseerd, op een geweldige locatie, met een schitterende hoofdpiste, een top evenement. Ook vind ik de opzet die er na Corona is gekomen heel mooi. Veel beter dan daarvoor, het is nog compacter en het publiek in welke vorm dan ook is nog meer betrokken”.

Danielle Vink

Madeleine weet wat werken is

Dank voor je complimenten Marc, we doen ons best en fijn dat dat gewaardeerd wordt. Ook een compliment voor jou, in tegenstelling tot de meeste andere ruiters heb jij al zo lang we ons kunnen herinneren dezelfde groom. Een geweldige groom, ooit zelfs de FEI 'groom of the year', Madeleine Broek. We vragen ons af en waarschijnlijk niet alleen wij, wat is jouw geheim, wat doe jij anders dan je collega’s? Marc, eerlijk: “Ik doe niet iets speciaals. Een goede verstandhouding met je groom moet van beide kanten komen en het bevalt wederzijds gewoon goed. Daarnaast heeft Madeleine bij ons gewoon een goede baan. Met nette werkomstandigheden en een goed loon. Overigens denk ik ook dat het aan de generatie ligt. Madeleine is al iets ouder en weet wat werken is. Tegenwoordig worden grooms al nerveus als ze een keer zes of zeven dagen achter elkaar moeten werken. Dat willen ze niet en dat is een serieus probleem, niet alleen in onze branche. Daarom zijn er tegenwoordig ook veel freelance grooms.

Nils Boeser

Paardenwelzijn

Tenslotte wil ook ik graag nog iets zeggen over paardenwelzijn wat al een poosje een gevoelig onderwerp is. De paarden in de topsport hebben het gewoon goed. Heel goed. Alle commentaar is wat mij betreft dan ook sterk overdreven en het zou ontzettend jammer zijn als dit ten koste gaat van onze sport. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit mee gaat vallen, maar laten we er met zijn allen alles aan doen om de buitenwereld te laten zien hoe wij onze paarden verzorgen, onder welke leefomstandigheden zijn hun werk doen. Met niets doen en alleen maar roepen komen we er niet”.

Helemaal mee eens Marc. Over grooms gesproken, wij zien ieder jaar in ons Kralingse bos hoe goed zij voor de paarden zorgen die hen toevertrouwd zijn. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, eerst de paarden, dan zij zelf. Ook ons stallingsteam doet er alles aan om het zo comfortabel mogelijk te maken voor de paarden en het lijkt dat we daar aardig in slagen. Dank voor je tijd weer en dat je wederom de aftrap wilde geven van onze lijst met ruiters en amazones die we in aanloop naar het CHIO gaan spreken. Heel graag tot op het 74e CHIO Rotterdam.

Anita Sajet
  • Deel dit artikel